Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un arhitect din Alba Iulia la curtea Regelui Mihai. A restaurat în timp record Casa Musafirilor de la Săvârșin

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Arhitectul albaiulian Tudor Emilian Cordos a contribuit la inaugurarea „Casei Musafirilor”, complex arhitectural situat în „Satul Regal”, la intrarea pe domeniul de la Săvârșin. Cllădirea daează din anul 1850. Regele Mihai și-a manifestat satisfacția pentru salvarea unei clădri simbolice si refuncționalizarea ei.

Tudor Cordos

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Inaugurarea „Casei Musafirilor” a avut loc în prezența  Regelui Mihai I și a Reginei Ana şi a Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, care au inițiat lucrările de reconstrucție, cu trei luni în urmă.

Clădirea a fost refăcută într-un timp-record, de 90 de zile, iar materialele folosite pentru refacere au fost doar cele din anii 1800: lemn, cărămidă, piatră, nisip, var. Țiglele de pe casă sunt cele originale, care au fost curățate cu peria, una câte una, și așezate la locul lor.

„Clădirea a fost ridicată în anul 1850, în același timp cu încheierea celei de-a treia variante a castelului. Castelul regal a avut o primă variantă în piatră, în jurul anului 1650, apoi o a doua va­riantă în 1750, iar a treia, și ultima, un secol mai târziu. Din epoca celei de-a doua variante a castelului există pe domeniu doar o singură clădire, grajdul”, a scris principele Radu pe blogul său.

 foto ©Cristian Coposesc


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea