FOTO/VIDEO: Un punkist, îmblânzitor de ciori la Alba Iulia. Vorbeşte limba animalelor, dar se înţelege şi cu Marius Moga
Tony a atras în aceeaşi zi un pui de cioară şi pe Marius Moga! Cioara şi Moga sunt din Alba Iulia, dar punkistul din Constanţa!
Nu îl interesează deloc politica și nicidecum alegerile europarlamentare, pentru că are mai multă încredere în animale decât în politicieni. Este un rebel autentic, iar în spatele imaginii sale neconvenționale, aparent dură, ascunde o sensibilitate pe care ființele fără prejudecăți, cum sunt mai ales necuvântătoarele, o simt și reacționează.
Numele lui este Tony. L-am întâlnit întâmplător la Alba Iulia și mi-a atras atenția, datorită faptului că era însoțit de o cioară. Ei bine, simbioza dintre cei doi m-a impresionat, motiv pentru care l-am întrebat cum a reușit să domesticească simpatica zburătoare.
Știam despre ciori că sunt niște animale foarte inteligente, însă nu le mai văzusem până acum în rol de animale de companie. În situația în care să accepte din partea omului afecțiune, protecție, hrană și să poată oferi, la rândul ei, afecțiune și atașament emoțional.
Revenind la Tony și puiul său de cioară, tânărul mi-a povestit cu inocență și naturalețe că iubește mult animalele și că are de gând să îl îngrijească pe noul să prieten atâta timp cât va fi nevoie. A acceptat apoi să îl fotografiez și să îl filmez în timp ce se joacă, îi dă să mănânce și să bea apă acelui exemplar de Cioara de semanatură (Corvus frugilegus), din uimitoarea familie a corvidelor.
Astfel am aflat că a găsit pe stradă puiul de cioară. Stătea neajutorat și speriat lângă un copac. L-a văzut, l-a luat în brațe și l-a salvat. Apoi s-a bucurat când a văzut cât de repede s-a atașat animalul de el. Se domesticise practic în doar câteva ore. Stătea singur pe mână, pe umăr iar apoi a început să îi dea să bea apă și să mănânce. O dovadă a capacității extraordinare a acestei specii, de a se adapta, de a supraviețui, de a empatiza. Nu degeaba este supranumită “maestra supravietuirii in lumea pasarilor”.
Mi-a povestit cum a descoperit că îi place aurul. Dintre toate pierce-urile pe care le are, doar la cel de aur pe care tânărul îl poartă în limbă, puiul de cioară reacționează instant, încercând să îl ia în cioc.
În aceeași zi s-a întâlnit întâmplător cu Marius Moga, caruia i-a atras atenția și care a dorit să facă o poză cu cioara.
Are de gând să o păstreze, să aibă grijă de ea, atâta timp cât este nevoie. Și până când pasărea va dori să rămână.
“O relație prea dificilă nu este. Azi-dimineață când eram în drum spre Liceul nr. 3 din Alba Iulia am văzut-o lângă copac și am luat-o de acolo. Prima dată am ținut-o un timp la piept, după care am pus-o pe mână să văd cum reacționează. Și nu a zburat. Se atașase de mine și eu de ea. E o relație de parteneriat de’asta așa.
Oricum lumea se uită foarte ciudat pe stradă când merg cu ea (…) Am observat că îi place aurul. Dar nu vreau să o învăț să fure (n.a glumă).
Știu despre corbi că trăiesc până la vreo 500 de ani iar despre ciori, după noutățile pe care le-am aflat astăzi, că trăiesc 200-300 de ani. Se spune că dacă ți o cioară sau un corb lângă tine, se atașează foarte mult și se întoarce mereu la tine, chiar după perioade mai lungi.
Am avut o grămadă de animale și toate se comportau cum se comportă ea (n.a. cioara) cu mine. Am crescut în special câini dar am avut și tarantule, serpi, chiar si un corb.
M-a văzut cu ea domnul Marius Moga și a făcut o poză cu noi”, a povestit Toni, puțin emoționat de camera foto.
Pe lângă rolul de divertisment sau scopul de a arata că se pot lega relații speciale între diferite specii de viețuitoare, intenția acestui articol este de a vă provoca reflectii individuale. Despre prejudecăți, în primul rând și despre cum acestea ne pot limita percepția, înțelegerea sau experiențele. Interacțiunea pozitivă cu animalele de lângă noi poate avea efecte benefice asupra calității vieții noastre, la nivel de gânduri, emoții și comportamente.
Cinci lucruri care îți vor schimba percepția asupra ciorilor (sursa descoperă.ro)
1. Ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume. Mult mai inteligente decât bufniţele şi păsările de pradă, şi cu mult mai isteţe, şmechere şi descurcăreţe decât papagalii. În testele de inteligenţă efectuate pe câini, pisici, porci şi ciori, cele din urma au iesit învingătoare fără probleme. Mai mult decât atât, un studiu de mare anvergură, efectuat în anul 2004, a scos la iveala că banalele ciori sunt la fel de inteligente ca şi cimpanzeii bonobo. Cu alte cuvinte, ciorile sunt cele mai inteligente făpturi de pe planetă dupa oameni, ocupand locul 2 la egalitate cu cimpanzeii si delfinii!
2. O cioară a fost observată cum se hrănea cu nucile pe care iniţial nu putea să le spargă. Ingenioasa pasăre aşeza nucile pe o autostradă astfel încât autovehicolele treceau peste ele. Dupa aceea, cioara poposea tacticoasă hrănindu-se linistita. Pasarea era atât de inteligenta, încât plasa nucile întregi doar sub roţile maşinilor de mici dimensiuni, experientele trecute învăţând-o că dacă pune o nucă sub roata unui TIR, sunt slabe şanse să mai găsească miezul.
3.Ciorile sunt singurele vieţuitoare, cu excepţia omului şi a maimutelor, care sunt capabile să se folosească de unelte în căutarea hranei.
4. Ciorile, la fel ca și pinguinii imperiali, sunt monogame. Toate corvidele se imperechează pe viaţă un cu un singur partener. Fidelitatea ciorilor şi a corbilor este atât de mare, încât nu îşi caută alt partener decât dacă cel actual a fost ucis sau capturat.
5.Din punct de vedere al importanţei pentru om, ciorile au un impact neutru. Adică, deşi sunt recunoscute drept păsări folositoare agriculturii, care se hrănesc cu multe insecte dăunătoare pentru culturile agricole, studiile au demonstrat că ciorile fac în mod egal pagube, ciugulind cantităţi importante din plantele pentru uz alimentar.
[nggallery id=1823]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan