Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO EXPOZIŢIE: Avram Iancu, omagiat la Sala Unirii din Alba Iulia, la 190 de ani de la naştere

Dragoş Suciu

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Avram Iancu Sala Unirii01Astăzi, la Sala Unirii din Alba Iulia a fost vernisată expoziţia “Un erou în portrete. Avram Iancu (1824-1872). 190 de ani de la naştere”. Împlinirea a 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu a oferit prilejul şi mai ales onoarea de a omagia o expoziţie în cinstea Craiului Moţilor. Din păcate a fost o expoziţie săracă din punct de vedere financiar şi uman, puţini conjudeţeni alegând să participe, dar va putea fi vizitată până în 15 iunie.

Avram Iancu a făcut parte dintr-o generaţie de lideri români care au înţeles pe deplin spiritul vremii în care au trăit şi care, înţelegând acest spirit, necondiţionat s-au aşezat în slujba neamului lor.

„O personalitate de marcă din istoria Transilvaniei, un om care pe drept cuvânt şi-a obţinut titulatura de Crai al Munţilor din Apuseni, si acest lucru cu siguranţă s-a datorat faptului că omul acesta avea reale calităţi, era un lider înnăscut care punea mai presus interesele comunităţii decât interesele personale. Nu s-a oprit din a-şi sacrifica viaţa pentru interesele comunităţii, nu aş putea să dau nume de om din zilele noastre care ar putea ajunge la nivelul lui Avram Iancu”, a spus muzeograful Ionela Mircea.

Simbol al naţiunii române şi al devotamentului pentru ţară, talentat conducător de oşti, vizionar, suflet din sufletul neamului său, omul căruia tradiţia populară i-a creat aura unui erou de legendă, Avram Iancu a fost portretizat cu ajutorul condeiului de către contemporanii săi şi, mai târziu, pe baza documentelor de arhivă, de istorici şi literaţi. Chipul lui Iancu ni s-a păstrat graţie artiştilor timpului prin cele câteva portrete ce i-au fost făcute de către pictori şi fotografi, cel mai cunoscut fiind realizat de Barbu Iscovescu în ianuarie 1849 când s-a aflat, alături de alţi revoluţionari munteni, în tabăra Craiului Moţilor din Munţii Apuseni.

[nggallery id=1712]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Trafic îngreunat pe autostrada A1, pe ambele sensuri, după ce anvelopa unui tir a explodat. Alte două mașini au lovit un parapet în urma scurgerilor de carburant

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Trafic îngreunat pe autostrada A1, pe ambele sensuri, după ce anvelopa unui tir a explodat. Alte două mașini au lovit un parapet în urma scurgerilor de carburant Traficul de pe autostrada A1, sensul Râmnicu-Vâlcea – Deva, este îngreunat, după ce anvelopa unui tir a explodat, sâmbătă dimineața, în jurul orei 09:00. În urma scurgerilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea