Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Elevii de la Seminarul Teologic Ortodox “Simion Ştefan”, marii câştigători ai concursului de istorie „„Alba Iulia, Cealaltă Capitală”

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Concursul de istorie Alba Iulia Cealalta Capitala006Concursul de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”, aflat în acest an la cea de-a treia ediţie, şi-a desfăşurat vineri etapa finală, în sala Ballrom Alba Mall. Patru echipe de elevi s-au luptat pentru marele premiu, încercând să răspundă corect la cele 40 de întrebări „fulger” de istorie şi cultură generală despre Alba Iulia şi Cetatea Alba Carolina.

 Cei mai bine pregătiţi s-au dovedit a fi elevii din echipa ce a reprezentat Seminarul Teologic Ortodox “Simion Ştefan”, care au câştigat Marele Premiu în valoare de 5000 de lei, locul II a fost ocupat de echipa Liceului de Arte “Regina Maria” –  3.500 de lei, pe locul III s-a clasat Colegiul “Horea Cloşca şi Crişan” –  2.500 de lei, iar elevii din echipa Colegiului Militar “Mihai Viteazul” au obţinut menţiune – 1000 de lei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Nu a fost nevoie de nicio probă de baraj, deoarece echipa de la Seminarul Teologic a luat avans în răspunsuri corecte încă de la început.

 Potrivit regulamentului, elevii au trebuit să răspundă unui set de 40 de întrebări, pe principiul “cine apasă primul butonul răspunde”: fiecare răspuns corect a valorat un punct, iar pentru răspunsul greşit echipajul a fost depunctat cu un punct.

Iată şi câteva exemple de întrebări la care au avut de răspuns elevii:

“În ce cartier din Alba Iulia au fost descoperite cele mai vechi urme de aşezare omenească din oraş?”. R: Lumea Nouă, “În ce secol a fost introdus iluminatul electric la Alba Iulia?” R: Sec. XIX, “În ce an a intrat Mihai Viteazul în Alba Iulia pentru prima dată în calitate de voievod?”, R: 1596.  “La festivităţile Încoronării de la Alba Iulia din 1922 a luat parte şi infanta Beatrice. Ce relaţie exista între aceasta şi Regina Maria?” R: surori. “Cu ce ocazie a fost prezent regele Carol al II-lea în Alba Iulia în 1937?”, R: dezvelirea Obeliscului.

Banii câştigaţi în urma concursului vor fi îmăpărţiţi în mod egal între cei 4 elevi din echipaj şi profesorul care i-a pregătit. Organizatorii i-au felicitat pe toți participanții pentru reușita lor, având în vedere și dificultatea ridicată a întrebărilor din concurs.

Evenimentul a fost moderat de istoricul Liviu Zgârciu de la Muzeul Unirii,  costumat în Camil Velican, primul primar român al oraşului Alba Iulia, după Alba IuliaUnirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918, iar juriul a fost compus din istoricul Tudor Roşu şi Diana Roman din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia.

La eveniment au fost prezenţi şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi Cătălin Predoiu, candidatul PDL la alegerile prezidenţiale.

Întreg evenimentul a fost organizat de Primăria Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii şi Consiliul Judeţean.

[nggallery id=1459]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea