DUMINICĂ: “Culoare şi destin”, la Vinţu de Jos. Expoziţia pictorului Gheorghe Suciu, cu lucrări inspirate din frumuseţea localităţii natale
Duminică, 6 aprilie, ora 13.00, la Căminul Cultural din Vinţu de Jos are loc expoziţia “Culoare şi destin”, semnată de pictorul Gheorghe Suciu. Vor putea fi admirate peste 30 de lucrări ale artistului, lucrări inspirate din frumuseţea şi specificul localităţii natale, Vinţu de Jos, pe care le-a realizat cu un har deosebit. Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de un program artistic susţinut de către elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Iuliu Maniu” din localitate .
În cadrul evenimentului sunt invitaţi să participe, pe lângă toţi ce care iubesc arta şi cultura, Gabriela Mircea, cercetător la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Felicia Colda, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Alina State, preşedinte al Filialei UAP Deva, prof. dr. Traian Mârza, preşedinte al UAP România, Dori Susan, preşedinte al Asociației „Arttrad Valea Frumoasei Sebeş”, Petru Făgăraş, preşedinte al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Alba.
Născut în 1927, la Vinţul de Jos, judeţul Alba, pictorul Gheorghe Suciu se trage dintr-o familie de ţărani, având un imprint (un pattern) remarcabil al originii şi locului său de baştină, recognoscibil în tenacitatea, spiritul de ordine şi de gospodărire al ţăranului, în buna chivernisire a vieţii proprii şi a tot ce ţine de ea.
Educaţia şcolară şi-a început-o în comuna natală, din 1934 şi şi-a continuat-o tot acolo până în 1942, când a fost trimis la Timişoara să urmeze cursurile Şcolii de arte şi meserii, specialitatea textile, pe care de altfel le şi absolvea după 4 ani, în 1946. Tot la Timişoara, mai târziu, artistul a absolvit cursurile Liceului Nikolaus Lenau, ceea ce a constituit un motiv de reală mândrie, date fiind tradiţiile deosebite ale instituţiei de învăţământ respective. Din 1942-1943 şi până în 1981, când se reîntorcea aproape de localitatea natală, stabilindu-se la Alba Iulia, pe parcursul a trei decenii, Gheorghe Suciu a fost “timişorean”, existenţa sa contopindu-se cu cea a oraşului.
Din 1981, Gheorghe Suciu s-a stabilit la Alba Iulia, schimbându-şi profesiunea (a lucrat în reţeaua de difuzare cinematografică).
Gheorghe Suciu a început să picteze de prin 1988, fiind recompensat de la primele sale apariţii publice, în calitate de artist, cu premii judeţene şi naţionale, în cadrul mişcării de amatori a vremii.
Pictura a fost pentru Gheorghe Suciu un refugiu din realitatea contingentă, oprimantă sub mai multe aspecte, inclusiv din biografia proprie (…), mai ales în realitatea trecută, istoria fiind una dintre obsesiile artistului (prin încercarea de a reconstitui plastic imaginile mai vechi sau mai noi ale unor vechi oraşe din România: Timişoara, Sibiul şi în mod special Alba Iulia).
Evenimentul este oranizat de Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba în parteneriat cu Primăria comunei Vinţu de Jos, Şcoala cu cls. I-VIII “Iuliu Maniu”, Biserica Ortodoxă şi Căminul cultural din Vinţu de Jos.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii