FOTO| 22-23 martie: Ateliere de lucru dedicate dezvoltării tinerilor elevi, studenți și absolvenți din Alba
Pe parcursul a două zile, 22 și 23 martie, au avut loc, în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, două ateliere de lucru destinate dezvoltării tinerilor: “Comportament, valori și atitudini în context antreprenorial”, desfășurat în cadrul proiectului “D.E.M.A.R.E.Z. drumul spre success!” și un atelier destinat dezvoltării personale a tinerilor, desfășurat în cadrul proiectului “V.I.P.”. Ambele proiecte sunt finanțate de către Comisia Europeană prin programul “Tineret în acțiunea”, SubAcțiunea 1.2. Inițiative ale tinerilor și sunt implementate de tineri voluntari, dedicați și pasionați, care își doresc să contribuie la o schimbare în bine în comunitatea din care fac parte.
Întrucât datele de desfășurare a celor două ateliere de lucru distincte s-au suprapus, tinerii coordonatori, Denisa Cotîrlea și Cristian Dima, au decis să implementeze împreună aceste activități și să le adapteze astfel încât să livreze o experiență memorabilă participanților: “Cu toate că a trecut o bucată bună de vreme de când ne cunoaștem, nu am mai implementat împreună ateliere de lucru desfășurate prin metode non-formale de educație. Astfel, întreaga experiență a făcut ca fiecare dintre noi să iasă din propria-i zonă de confort, să exploreze lumea și intențiile celuilalt, să cedeze sau să intervină atunci când era cazul, astfel încât să ne completăm reciproc și să livrăm o experiență memorabilă tuturor participanților; mai mult, fiecare trebuia să țină cont de obiectivele necesar a fi atinse și să adapteze sesiunile de lucru la specificul proiectului, cu o trecere ușoară de la dezvoltare personală la antreprenoriat și viceversa […]” susține Denisa Cotîrlea, coordonatoarea proiectului “Dorință, Energie, Motivare, Ambiție, Rezultat, Zâmbet…drumul spre success!”.
Pe parcursul celor două zile de implementare a activităților, cei 35 de participanți au avut parte de opt sesiuni de lucru distincte, în care s-a urmărit interacțiunea, inter-relaționarea și cunoașterea, creșterea sentimentului de apartenență la grup, familiarizarea celor prezenți cu particularitățile programului Tineret în Acțiune și cu oportunitățile oferite prin programul Erasmus+; mai mult, participanții au fost activ implicați în activități destinate dezvoltării abilităților de comunicare și abilităților antreprenoriale. Au fost vizate, de asemenea, dezvoltarea personală, explorarea propriului potential și autocunoașterea, dezvoltarea spiritului empatic și dobândirea comportamentului și atitudinilor antreprenoriale.
“Entuziasm, participare activă, animație, non-formal și tineri frumoși, totul într-un joc la dublu, asemeni echipei Năstase-Țiriac. Asta am simțit în atelierul care a combinat, oricât ar părea de ciudat, voluntariatul cu idea de antreprenoriat. Am găsit multe elemente comune, dar și multe deosebiri, totul în beneficiul unei activități de învățare din care cred că tinerii participanți au avut numai de câștigat” susține Cristian Dima, coordonatorul proiectului “Voluntar Implicat și Pregătit”.
Rugați să ofere feedback la finalul celor două zile de activități, tinerii și-au exprimat entuziasmul și dorința de a lua parte, pe viitor, la astfel de activități. “Mi-a atras atenția modul în care V.I.P.-ul și D.E.M.A.R.E.z.-ul au reușit să colaboreze și să organizeze acest eveniment. Eu zic că a fost foarte reușit. Am învățat că atunci când vorbesc despre o temă care mă afectează direct, am foarte mari emoții, astfel că îmi doresc ca, pe viitor, să lucrez asupra gestionării emoțiilor mele; sper să mai particip la astfel de ateliere, în care să-mi fie furnizate instrumentele necesare acestui scop” afirmă Popov Vladimir, unul dintre participanți. “Mie mi-a plăcut toată activitatea noastră, temele abordate, metodele prin care ați încercat să ajungeți la inimile noastre, mi-a plăcut faptul că nu am avut timp să mă plictisesc; mi-au plăcut oamenii cu care am lucrat în echipă. Îmi rămân întipărite în minte metodele prin care ați abordat subiectele, modul în care ne-ați provocat, cum ne-ați pus în diferite situați -să gândim, să acționăm, uneori să fim concurenți, uneori să ne susținem-. Iau de aici multe zâmbete, multă experiență și…nu mai scăpați de mine!” susține Cezara Cotogoi Muscinschi.
Tatiana Lazari, una dintre tinerele participante la activitățile desfășurate, menționează: “Mi-a plăcut tot ce am făcut, mai ales faptul că am fost puși în diferite situații pentru a ne dezvolta abilități distincte. Am fost plăcut impresionată de modul reușit în care au fost combinate aceste două proiecte și am învățat, în același timp, lucruri diferite din două domenii distincte – voluntariat și antreprenoriat. Îmi doresc mult să mai particip la astfel de activități […]”; Raluca Vințan, studentă în cadrul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, consider că “[…] întreaga activitate a fost pe placul meu. Mi-a atras atenția modul în care am fost percepută și înțeleasă de cei din jur și consider că am învățat să am mai multă încredere în mine; pe viitor, îmi doresc să mai particip la astfel de ateliere”, în timp ce Grigorița Tîrsînă, elevă în cadrul Colegiului Economic “Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia susține: “Mi-au plăcut oamenii din jurul meu – de la fiecare ai ceva de învățaț. Timpul a zburat parcă, ceea ce denotă și frumusețea activităților desfășurate. Am învățat, aici, să fiu mult mai receptivă la opiniile celor din jurul meu”.
Caracterizat drept una dintre cele mai „colorate” activități dedicate tinerilor, datorită multitudinii metodelor non-formale de educație utilizate, atelierul de lucru va avea drept continuitate alte seminarii interactive, întâlniri și ateliere destinate dezvoltării personale a participanților.
Proiectul „Voluntari Implicat și Pregătit” este iniţiat de Centrul Judetean de Voluntariat Alba, împreunǎ cu partenerii: Asociaţia Alumni UAB, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Inspectoratul Școlar al Judeţului Alba, în timp ce în proiectul „DEMAREZ drumul spre succes!” au fost atrași parteneri precum Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) prin Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (ALUMNI UAB), Centrul Județean de Voluntariat Alba (CJV Alba) și Liga Studenților UAB (LSUA).
[nggallery id=1338]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 14 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor