Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cele mai periculoase peşteri din Apuseni, explorate de speologi şi scufundători

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

   În perioada 7 – 9 octombrie 2011 a avut loc în zona Gârda o întâlnire a speologilor şi scufundătorilor din România organizată de Asociaţia “Speosub” la care au participat speologi şi scufundători din Cluj, Bucureşti, Oradea, Timişoara, Hunedoara. În cadrul întâlnirii s-au efectuat scufundări în izbucurile Tăuz, Coteţul Dobreştilor, Gura Apei şi Coliba Gheobului. „În Izbucul Coliba Gheobului domnul Gyurka Zsolt de la echipa Speosub a reuşit să continue explorarea, până la o adâncime de circa 20 metri”, a spus medicul Christian Ciubotărescu, preşedintele Asociaţiei „Sfinx” Gârda. S-au făcut scufundări şi în Izbucul Tăuz, care este cea mai adâncă peşteră scufundată din România – 87 metri adâncime maximă şi cu o lungime de peste 400 metri. Izbucul Coteţul Dobreştilor este cea de-a doua peşteră scufundată ca adâncime din România – 67 metri adâncime maximă şi o lungime de peste 250 m. „Scufundarea în peşteri, şi mai ales cea de adâncime este foarte riscantă. În ultimii ani, trei scufundători din Polonia care au explorat Izbucul Tăuz s-au înecat, respectiv Rafal Garski la adâncimea de 70 metri în Izbucul Tăuz în 4 octombrie 2002, iar Wiktor Bolek care a ajuns primul pe fundul Izbucului Tăuz, s-a înecat pe 1 mai 2004 într-un lac de acumulare în Germania (Wildschutz), şi Wlodzmierz Szymanowski cel care a ajuns la finalul actual al Tăuzului, s-a înecat în peştera Goul du Pont la adâncimea de 110 metri în 6 aprilie 2005, în Franţa”, a mai spus Ciubotărescu. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea