FOTO-VIDEO: Depuneri de coroane şi ceremonial religios la Alba Iulia, la împlinirea celor 229 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan
Martiriul Horea, Cloşca şi Crişan, la împlinirea a peste două secole, a fost comemorat vineri, 28 februarie, la Alba Iulia, printr-un ceremonial de depuneri de coroane şi jerbe la Obeliscul lui „Horea, Cloşca şi Crişan” din Cetate şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul din 28 februarie 1785. Au fost prezenţi la eveniment sute de oameni, reprezentanţi ai administraţiei instituţiilor publice locale şi judeţene, ai fundaţiilor patriotice şi culturale, ai tuturor partidelor politice, elevi profesori precum şi un grup de aproximativ 100 de moţi din Apuseni, veniţi special cu drapele, pentru a-şi oamgia eroii.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului naţional al României, după care, în memoria celor trei eroi ai Răscoalei ţăranilor din Transilvania de la 1784-1785, Horea, Cloşca şi Crişan, au depus pe rând coroane şi s-au înclinat în faţa Obeliscului oficialităţile, elevii, profesorii şi reprezentanţii fundaţiilor prezente. După aceste momente, aşa cum o face de câţiva ani încoace, istoricul Tudor Roşu de la Muzeul Naţional al Unirii a vorbit tuturor despre importanţa Răscoalei pentru dobândirea libertăţii şi eliberarea din iobăgie a românilor transilvăneni.
„Astăzi, când se împlinesc 229 de ani de la frângerea pe roată a lui Horea şi Cloşca, m-am gândit să vorbesc despre Horea – Răscoală în relaţia cu Iosif al II-lea, marele împărat reformator, pentru că nu ne aflăm doar în proximitatea Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, ci şi în faţa acestui monument impresionant, Poarta a-III-a, dedicat împăratului Carol al VI-lea, bunicul lui Iosif al doilea. Acesta a avut cu siguranţă o simpatie pentru românii din Transilvania. El a întreprins două vizite în Transilvania, în 1773 şi 1782. În urma unei astfel de vizite el spune despre românii transilvăneni, citez aproximativ „aceşti valahi sunt fără îndoială cei mai vechi şi mai numeroşi locuitori din Transilvania. Şi mai spunea el: deşi sunt supuşi la atâtea nedreptăţi, chinuri, abuzuri de către unguri şi de către germani, este de mirare cum ei reuşesc să rămână atât de numeroşi, şi cum nu părăsesc aceste locuri… Prezenţa împăratului a avut o influenţă deosebită a românilor din Transilvania. Iobăgia însă era destul de dificilă, care în Transilvania nu putea fi înlăturată atât de uşor, deşi tot ce a făcut practic împăratul a mers în această direcţie a desfinţării iobăgiei. Totuşi, în preajma lui 1784, doar în Ungaria şi Transilvania mai exista iobăgie. Asta pentru că spre 7 procente din populaţia Transilvaniei o reprezentau nobilii, iar trei sferturi din ţăranii din Transilvania erau în stare de iobăgie.” (ascultaţi întreaga poveste în video-ul de mai jos).
Manifestarea s-a mutat apoi pe Dealul Furcilor, acolo unde a avut loc o slujbă de Te Deum susţinută de un sobor preoţi ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Şi aici au fost de asemenea depuse jerbe şi coroane de flori. Un moment aparte, a fost când le-a venit rândul celor aproximativ 100 de moţi să depună coroana de flori. Aceştia au îngenunchiat cu toţii şi-au făcut cruce şi au păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor moţi, în aplauzele celor prezenţi.
La eveniment au participat şi au depus coroane de flori Camera Deputaţilor, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Alba Iulia, Structurile Teritoriale ale MAI (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi), Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” filiala Alba Iulia, Fundaţia „1 Decembrie 1918, Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Marea Lojă Naţională a României, precum şi grupul de moţi venit din Apuseni De asemenea, au depus coroane de flori reprezentanţi ai partidelor politice: Uniunea Social Democrată, Partidul Democrat Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Poporului Dan Diaconescu, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat.
Evenimentul continuă duminică la Mănăstirea Râmeţ, unde după Sfânta Liturghie se va sluji un parastas în memoria eroilor Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu, precum şi a lui Ioan Teodor Stan (primul preşedinte al Societăţii “Avram Iancu” din România), la care participă şi ÎPS Irineu, arhiepiscop al Alba Iuliei. Cei care doresc să participe la evenimentul comemorativ au la dispoziţie un autocar din partea organizatorilor. Acesta va pleca la ora 9.00, din faţa hotelului Cetate. (Contact: 0758/025550 sau 0746/075081).
[nggallery id=1200]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | ACCIDENT rutier în zona Hotel Cetate din Alba Iulia: Trei autoturisme implicate în incident
FOTO | ACCIDENT rutier în zona Hotel Cetate din Alba Iulia: Trei autoturisme implicate în incident Un accident rutier a avut loc vineri, 20 decembrie 2024, în jurul orei 23:25. Potrivit primelor informații transmise de ISU Alba în incident au fost implicate un număr de trei autoturisme. Citește și: FOTO | ACCIDENT rutier pe DN1, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 20 de minute
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi