Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Depuneri de coroane şi ceremonial religios la Alba Iulia, la împlinirea celor 229 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan

Publicat

în

229 de ani de la Martiriul lui Horea Closca si Crisan Alba Iulia79Martiriul Horea, Cloşca şi Crişan, la împlinirea a peste două secole, a fost comemorat vineri, 28 februarie,  la Alba Iulia, printr-un ceremonial de depuneri de coroane şi jerbe la Obeliscul lui „Horea, Cloşca şi Crişan” din Cetate şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul din 28 februarie 1785. Au fost prezenţi la eveniment sute de oameni, reprezentanţi ai administraţiei instituţiilor publice locale şi judeţene, ai fundaţiilor patriotice şi culturale, ai tuturor partidelor politice, elevi profesori precum şi un grup de aproximativ 100 de moţi din Apuseni, veniţi special cu drapele, pentru a-şi oamgia eroii.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului naţional al României, după care, în memoria celor trei eroi ai Răscoalei ţăranilor din Transilvania de la 1784-1785, Horea, Cloşca şi Crişan, au depus pe rând coroane şi s-au înclinat în faţa Obeliscului oficialităţile, elevii, profesorii şi reprezentanţii fundaţiilor prezente. După aceste momente, aşa cum o face de câţiva ani încoace, istoricul Tudor Roşu de la Muzeul Naţional al Unirii a vorbit tuturor despre importanţa Răscoalei pentru dobândirea libertăţii şi eliberarea din iobăgie a românilor transilvăneni.

229 de ani de la Martiriul lui Horea Closca si Crisan Alba Iulia61„Astăzi, când se împlinesc 229 de ani de la frângerea pe roată a lui Horea şi Cloşca, m-am gândit să vorbesc despre Horea  – Răscoală în relaţia cu Iosif al II-lea, marele împărat reformator, pentru că nu ne aflăm doar în proximitatea Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, ci şi în faţa acestui monument impresionant, Poarta a-III-a, dedicat împăratului Carol al VI-lea, bunicul lui Iosif al doilea. Acesta a avut cu siguranţă o simpatie pentru românii din Transilvania. El a întreprins două vizite în Transilvania, în 1773 şi 1782. În urma unei astfel de vizite el spune despre românii transilvăneni, citez aproximativ „aceşti valahi sunt fără îndoială cei mai vechi şi mai numeroşi locuitori din Transilvania. Şi mai spunea el: deşi sunt supuşi la atâtea nedreptăţi, chinuri, abuzuri de către unguri şi de către germani, este de mirare cum ei reuşesc să rămână atât de numeroşi, şi cum nu părăsesc aceste locuri… Prezenţa împăratului a avut o influenţă deosebită a românilor din Transilvania. Iobăgia însă era destul de dificilă, care în Transilvania nu putea fi înlăturată atât de uşor, deşi tot ce a făcut practic împăratul a mers în această direcţie a desfinţării iobăgiei.  Totuşi, în preajma lui 1784, doar în Ungaria şi Transilvania mai exista iobăgie. Asta pentru că spre 7 procente din populaţia Transilvaniei o reprezentau nobilii, iar trei sferturi din ţăranii din Transilvania erau în stare de iobăgie.” (ascultaţi întreaga poveste în video-ul de mai jos).

Electrica Furnizare Discount

229 de ani de la Martiriul lui Horea Closca si Crisan Alba Iulia138Manifestarea s-a mutat apoi pe Dealul Furcilor, acolo unde a avut loc o slujbă de Te Deum susţinută de un sobor preoţi ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Şi aici au fost de asemenea depuse jerbe şi coroane de flori. Un moment aparte, a fost când le-a venit rândul celor aproximativ 100 de moţi să depună coroana de flori. Aceştia au îngenunchiat cu toţii şi-au făcut cruce şi au păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor moţi, în aplauzele celor prezenţi.

La eveniment au participat şi au depus coroane de flori Camera Deputaţilor, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Alba Iulia, Structurile Teritoriale ale MAI (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi), Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” filiala Alba Iulia, Fundaţia „1 Decembrie 1918, Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia,  Marea Lojă Naţională a României, precum şi  grupul de moţi venit din Apuseni  De asemenea, au depus coroane de flori reprezentanţi ai partidelor politice: Uniunea Social Democrată, Partidul Democrat Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Poporului Dan Diaconescu, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat.

Evenimentul continuă duminică la Mănăstirea Râmeţ, unde după Sfânta Liturghie se va sluji un parastas în memoria eroilor Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu, precum şi a lui Ioan Teodor Stan (primul preşedinte al Societăţii “Avram Iancu” din România), la care participă şi ÎPS Irineu, arhiepiscop al Alba Iuliei. Cei care doresc să participe la evenimentul comemorativ au la dispoziţie un autocar din partea organizatorilor. Acesta  va pleca la ora 9.00,  din faţa hotelului Cetate. (Contact: 0758/025550 sau 0746/075081).

Publicitate

Ştirea zilei

Guvernul lui Ciucă: Florin Roman posibil ministru al Economiei și Rareș Bogdan propus pentru Ministerul Apărării Naționale. Alte nume vehiculate

Publicat

în

Guvernul lui Ciucă: Florin Roman posibil ministru al Economiei și Rareș Bogdan propus pentru Ministerul Apărării Naționale. Alte nume vehiculate

În cursul serii de joi, 21.10.2021, Antena 3 a publicat o schiță cu posibile nume de miniștrii ce vor face partea din Guvernul lui Nicolae Ciucă, general în retragere și ministru interimar al Apărării, desemnat de către Klaus Iohannis pentru funcția de premier.

Lista guvernului Nicolae Ciucă, schițată de Antena 3 și propusă ca ipoteză de lucru, este următoarea:

Premier: Nicolae Ciucă

Electrica Furnizare Discount

Vicepremier: Kelemen Hunor

Sănătate: Nelu Tătaru

Finanțe: Dan Vîlceanu

Educație: Sorin Cîmpeanu

Transporturi: Robert Sighiartău

Justiție: Cătălin Predoiu

Interne: Lucian Bode

Externe: Bogdan Aurescu

Apărare: Rareș Bogdan

Energie: Virgil Popescu

Muncă: Raluca Turca

Mediu: Tanczos Barna

Economie: Florin Roman

Sport: Eduard Novak

Cultură: Bogdan Gheorghiu

Dezvoltare: Cseke Attila

Citește mai mult

Ştirea zilei

DOCUMENT| Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie

Publicat

în

DOCUMENT| Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de COVID-19, conform căreia Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie. Noua listă va în vigoare începând cu 24 octombrie.

Principalele modificări sunt:

-în zona roșie au intrat: Belgia, Austria, Grecia, Belarus și Jersey;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Israel, Palestina, Insulele Feroe, Guyana, Bermuda, Saint Lucia și Saint Maarten;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Islanda și Azerbaidjan;

Electrica Furnizare Discount

-în zona verde au intrat: Gabon, Guatemala, Botswana, Filipine și Leshoto”, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Statele din zona roșie:

Anguilla 19,3 (rată de infectare)
Barbados 13,8
Serbia 12,7
Letonia 12,6
Lituania 11,6
Georgia 11,6
Insula Man 11,2
Saint Kitts și Nevis 10,9
Estonia 10,9
România 10,0
Guam 9,1
Belize 8,4
Dominica 8,3
Muntenegru 8,2
Marea Britanie** 8,1
Saint Vincent și Grenadine 7,6
Singapore 7,6
Suriname 7,3
Bonaire, Saint Eustatius și Saba 7,0
Noua Caledonie 6,8
Slovenia 6,2
Armenia 6,0
Mongolia 6,0
Gibraltar 5,5
Brunei Darussalam 5,2
Turcia 5,0
Bulgaria 5,0
Grenada 4,9
Croația 4,8
Republica Moldova 4,8
Slovacia 4,8
Irlanda 4,3
Antigua și Barbuda 4,2
Ucraina 4,2
Statele Unite ale Americii 4,0
Seychelles 4,0
Cuba 3,6
Jersey 3,6
Malaysia 3,5
Belgia 3,3
Belarus 3,2
Austria 3,1
Grecia 3,0
Costa Rica 3,0
Brazilia** 0,8
Nepal** 0,3
Africa de Sud** 0,2
India** 0,2

Statele din zona galbenă:

Saint Lucia 2,9
Insulele Cayman 2,9
Israel 2,9
Bermuda 2,8
Insulele Feroe 2,7
Guernsey 2,6
Federația Rusă 2,6
Guyana 2,5
Bosnia și Herțegovina 2,5
Sint Maarten 2,5
Insulele Virgine ale Statelor Unite 2,3
Olanda 2,3
Palestina 2,2
Macedonia de Nord 2,2
Luxemburg 2,2
Albania 2,2
Maldive 2,1
Thailanda 2,1
Cipru 2,1
Insulele Turks și Caicos 2,1
Curaçao 1,9
Iran 1,9
Trinidad și Tobago 1,9
Bahamas 1,9
Aruba 1,8
Islanda 1,8
Montserrat 1,6
Insulele Virgine Britanice 1,6
Azerbaidjan 1,6

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Mașinile parcate din Alba Iulia vor fi, din nou, ridicate de către Poliția Locală. A început procedura pentru achiziția unei autoutilitare

Publicat

în

VIDEO| Mașinile parcate din Alba Iulia vor fi, din nou, ridicate de către Poliția Locală. A început procedura pentru achiziția unei autoutilitare

Mașinile parcate necorespunzător, pe domeniul public din Alba Iulia, vor putea fi, din nou, ridicate de către Poliția Locală. Primăria a pornit procedura pentru achiziția unei autoutilitare pentru ridicat mașini, în valoare de aproape 160.000 de euro.

„Vreau să îi anunț pe albaiulieni că suntem în plină procedură de achiziție a unei mașini de ridicat mașini parcate necorespunzător sau ilegal, pe domeniul public.

Electrica Furnizare Discount

De data aceasta vom internaliza serviciul, mașina o va prelua Serviciul Poliției Locale, în cadrul căreia vom crea un departament care va lucra 24 din 24 pentru astfel de mașini parcate necorespunzător pe domeniul public.

Va trebui acest lucru pentru că, două luni de zile de când fostul operator nu mai prestează acest serviciu, avem foarte, foarte multă indisciplină în ce privesc parcările ilegale pe domeniul public”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare