Proiect de milioane pentru Cugir, marca Consiliul Județean Alba
Consilierii județeni vor supune votului, în cadrul ședinței ordinare de joi, 27 februarie, un proiect de hotărâre privind aprobarea implementării şi asigurării sustenabilităţii proiectului „Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru şi Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă” selectat spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Este vorba despre un proiect, în valoare de peste 12 milioane de Iei, depus de Consiliul Judeţean Alba pentru finanțare europeană, în cadrul POS DRU, care a obținut aprobarea prealabilă a cererii de finanţare. Astfel, dacă proiectul va fi selectat pentru finanțare, la Cugir va fi înființat Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională (C.R.O.F.P.) și unul dintre cel trei Birouri pentru Servicii Integrate de Ocupare (BSIO), prevăzute a fi realizate în cadrul proiectului.
Potrivit raportului de specialitate atașat proiectului de hătărâre,”procesul de globalizare a determinat schimbări semnificative în structura ocupaţională, inclusiv la nivelul judeţului Alba: au apărut ocupaţii noi, iar pe de altă parte, conţinutul altora a suferit modificări.
Restructurarea industrială a condus la pierderea locurilor de muncă din anumite sfere şi crearea altora în condiţiile în care tehnologiile de lucru s-au modificat, ceea ce impune implicit adaptabilitatea forţei de muncă la acestea.
In acest context, accesarea de finanţări care să faciliteze formarea şi adaptarea forţei de muncă în concordanţă cu evoluţia cerinţelor pieţei muncii şi nevoile angajatorilor este o prioritate pentru dezvoltarea economică a judeţului.
Astfel, Consiliul Judeţean Alba a depus, în calitate de solicitant, proiectul „Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru şi Nord- Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă” în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cererea de propuneri de proiecte de tip strategic nr. 125 “Fii activ pe piaţa muncii!”, Axa prioritară 5 “Promovarea măsurilor active de ocupare”, DMI 5.1. “Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”.
În vederea depunerii cererii de finanţare şi respectând legislaţia în vigoare, Consiliul Judeţean Alba a realizat selecţia partenerilor, entităţi de drept privat. In urma selecţiei realizate a fost conturat parteneriatul pentru proiectul menţionat, fiind semnat un Acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş Dej, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Asociaţia Acţiuni Sociale prin Metode Educative Active (ASMEA) – Ocna Mureş, IBSCEMES Institut GmbH – Landul Brandenburg, Germania şi Asociaţia Prometeu – Câmpia Turzii.
Prin Scrisoarea de informare a Organismului Intermediar Regional POS DRU regiunea Nord-Est nr. 1463/03.02.2014, Consiliul Judeţean Alba a fost înştiinţat cu privire la aprobarea prealabilă a cererii de finanţare mai sus menţionate.
Proiectul are ca obiectiv general creşterea capacităţii de ocupare a persoanelor fară un loc de muncă din regiunile Centru şi Nord-Vest, prin dezvoltarea şi implementarea unor măsuri active de ocupare corelate cu aptitudinile individuale, educaţia, potenţialul de muncă şi oportunităţile de pe piaţa muncii.
Prin proiect se vor înfiinţa:
• Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională (C.R.O.F.P.) Cugir în regiunea Centru, în domeniul tehnologiilor de vârf şi al proceselor asistate de calculator, în conformitate cu standardele internaţionale din industria constructoare de maşini şi TIC. Centrul va necesita spaţii şi dotări tehnice corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţilor practice şi teoretice specifice cursurilor pentru care se va obţine acreditarea de furnizare de formare profesională pentru 16 meserii, între care tehnicieni proiectanti CAD/CAM, operatori pentru maşini cu Comandă Numerică asistată de Calculator (CNC). O parte din cursurile acreditate vor viza şi dezvoltarea competentelor comune mai multor ocupaţii (informatice, antreprenoriale, limba engleză, limba germană).
• 3 Birouri pentru Servicii Integrate de Ocupare (BSIO) care vor facilita accesul la ocupare a şomerilor şi persoanelor în căutarea unui loc de muncă: unul la Cugir, unul mobil care va deservi beneficiari din alte trei oraşe din regiunea Centru şi unul mobil în regiunea Nord-Vest.
Oportunitatea înfiinţării unui astfel de centru regional de resurse este dată şi de faptul că la nivelul regiunii Centru nu există furnizori de formare profesională continuă care să pregătească forţă de muncă calificată în domeniul tehnologiilor de vârf şi al proceselor asistate de calculator, în conformitate cu standardele internaţionale din industria constructoare de maşini şi TIC.
Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională (C.R.O.F.P.) va funcţiona la Cugir, într-un spaţiu identificat în clădirea administrativă a S.C. Parcul Industrial Cugir SA, care cuprinde 2 săli de curs de 40 mp fiecare, 2 ateliere de practică în suprafaţă de 20 mp, respectiv 100 mp şi un spaţiu de 20 mp pentru BSIO din cadrul acestui centru. Pentru a-şi îndeplini funcţionalitatea în cadrul proiectului, spaţiile menţionate trebuie retrase din administrarea S.C. Parcul Industrial Cugir SA şi puse la dispoziţia proiectului, prin proiect asigurându-se şi suportarea cheltuielilor cu utilităţile.
BSIO mobil din Regiunea Centru va funcţiona o perioadă de 6 luni în Alba lulia, într-un spaţiu de 40 mp aparţinând Consiliului Judeţean Alba şi aflat în folosinţa gratuită a Asociaţiei „Alba Manche împreună” (AMI). Pentru a-şi îndeplini funcţionalitatea în cadrul proiectului, este necesară retragerea dreptului de folosinţă gratuită asupra spaţiului menţionat, deţinut de Asociaţia AMI, prin proiect fiind suportate cheltuieli pentru întreţinerea spaţiilor. în următoarele 9 luni, acest Birou va funcţiona în alte două localităţi din judeţul Alba, fiind prevăzute cheltuieli pentru închiriere.
De asemenea, Unitatea de Monitorizare a Proiectului îşi va desfăşura activitatea la Alba lulia, într-un spaţiu pus la dispoziţie de solicitant. Aceste spaţii vor fi dotate cu echipamente care vor asigura buna funcţionare a activităţilor proiectului.
Proiectul vizează totodată transfer de bune practici transnaţionale în ceea ce priveşte metode şi instrumente inovatoare în domeniul dezvoltării resurselor umane şi a măsurilor active de ocupare, dar şi promovarea unui model integrat inovativ pentru sprijinirea antreprenoriatului.
Valoarea adăugată a proiectului constă în faptul că se are în vedere facilitarea accesului la ocupare a 2400 şomeri şi persoane în căutarea unui loc de munca din regiunile Centru şi Nord- Vest, plasarea pe piaţa muncii a cel puţin 13% dintre participanţii la programele integrate certificaţi, respectiv demararea unor activităţi independente de către 15 şomeri.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este, aşa cum rezultă din bugetul anexă la Cererea de finanţare, de 12.861.652,00 Iei, din care:
– 257.233,04 lei (2%) – Contribuţia solicitantului şi partenerilor, din care 250.033,04 lei reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Alba.
– 12.604.418,96 Iei (98%) – Contribuţia comunitară (FSE) şi Contribuţia publică naţională de la Bugetul de stat la finanţarea acordată, din care 9.338.044,00 lei revine judeţului Alba.
Pentru asigurarea sustenabilităţii proiectului, în ultima lună de proiect CROFP va deveni Serviciu Public în subordinea Consiliului Judeţean Alba.
Postimplementare, pentru diversificarea ofertei de practică profesională din cadrul Centrului în care vor funcţiona două compartimente: Departamentul de Servicii Integrate pentru Ocupare şi Departamentul de Formare Profesională a Adulţilor (DFPA), Consiliul Judeţean Alba va suplimenta din surse proprii dotarea atelierului şcoală cu echipamente în valoare de 50.000 euro, echivalentul a 225.550 lei (la cursul Inforeuro din luna februarie 2014, 1 euro = 4,5110 lei). Centrul va fi sustenabil prin calitatea formării profesionale “leaming by doing”, proiectul înscriindu-se în practicile europene din domeniul formării profesionale, oferind furnizorilor de formare din domeniu şi nu numai un exemplu de bună practică europeană în domeniul formării continue, care măreşte gradul de adaptabilitate al cursanţilor la cerinţele specifice posturilor.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia acoperă cheltuielile din primele luni ale anului 2025 cu excedentul bugetar. Ce va face cu suma de aproape 15 milioane de lei
Primăria Alba Iulia acoperă cheltuielile din primele luni ale anului 2025 cu excedentul bugetar. Ce va face cu suma de aproape 15 milioane de lei Proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anului 2025 pentru acoperirea temporară a golurilor de casă pe secțiunea de dezvoltare în anul 2025 va fi supus votului consilierilor […]