Bancherii se bat între ei pentru clienţi cu oferte mai bune
Dacă până acum s-au mulţumit să obţină bani în mare parte doar din dobânzile încasate pe creditele aflate deja în derulare, concurenţa din ce în ce mai mare din sistemul bancar îi obligă pe bancheri să se „bată” în dobânzi mai mici pentru clienţii noi. Concluzia reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de BNR în rândul bancherilor, conform căruia băncile se aşteaptă ca cererea de credite de consum să crească, după o lungă perioadă de contracţie.
„Nu e nevoie de anchetele BNR să constatăm că băncile încearcă din nou să vândă credite. Este suficient să ne uităm la TV, unde au reapărut reclamele la produse bancare, reclame care dispăruseră în ultimele luni”, a declarat Ilie Şerbănescu, analist economic. „Clienţi noi, cu bonitate, nu mai sunt însă. Bugetarii, de exemplu, sunt eliminaţi din start. Cel mai probabil ofertele prezentate acum se referă la refinanţări, doar că băncile evită să recunoască faptul că încearcă să îşi fure una alteia clienţii. Dacă nu ai clienţi noi, încerci să îi iei «cu japca» pe cei ai concurenţilor. Concurenţa este ceea ce ne-a lipsit până acum”, a adăugat el.
„Evoluţia (cererii de credite de consum, n.r.) a fost uniformă pe toate categoriile de credit, semnalându-se o uşoară îmbunătăţire faţă de trimestrul II din 2010 pentru segmentul cardurilor de credit. Previziunile pentru ultimul trimestru al acestui an sunt optimiste, băncile anticipând o revenire a cererii în teritoriul pozitiv”, se menţionează în sondajul BNR, care cuprinde răspunsurile venite din partea celor mai mari 10 bănci din sistem, care reprezintă circa 80% din sistemul bancar.
„Este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, băncile considerând că nivelul actual conferă un grad de prudenţă adecvat profilului debitorilor şi tipologiei creditelor”, se precizează în sondajul efectuat de Banca Naţională.
l Ieftinirile anunţate încep să acopere scumpirile recente
În perioada iulie-septembrie însă, cel puţin după evoluţia dobânzilor la creditele de consum în lei, majoritatea bancherilor nu au fost interesaţi să acorde noi astfel de credite. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie cerută de bănci clienţilor la creditele de consum noi acordate în lei a urcat la 18,77% pe an de la 17,77% pe an, conform datelor BNR. Acest indicator a continuat să crească la 19,27% pe an în august pentru ca în septembrie să înregistreze un uşor regres, până la nivelul 19,24%.
În acelaşi timp însă, bancherii au părut interesaţi, după cum reiese din dobânzile percepute, să acorde populaţiei din ce în ce mai multe credite în valută. În perioada iulie-septembrie dobânda medie anuală cerută clienţilor a scăzut de la 7,31% la 6,49%. (G.D.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă: U.A.T. DAIA ROMÂNĂ anunță finalizarea proiectului „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771
Comunicat de presă UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ DAIA ROMÂNĂ, în calitate de beneficiar, cu sediul în Daia Română, Str. Principală, nr. 326, județul Alba, cod poștal 517270, România, derulează proiectul „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza Contractului de finanţare nr. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun