E posibil să ”scapi hățurile” la colindat? Vezi cum scapi de mahmureală
Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru mulți un prilej de a petrece împreună cu familia sau prietenii dar și dureri acute de cap și stomac pentru cei care fac excese bahice. Pentru păcătoasa mahmureală nu s-a descoperit încă leacul perfect, dar câteva sfaturi există și este bine să le urmați, dacă nu doriți să vă treziți după noaptea de colindat mai puţin „strălucitori” decât în zilele obișnuite.
Mahmureala nu se tratează cu leacuri băbeşti, spun medicii, ci „cu timpul”, prin lichide. Dacă nu se tratează rapid, nu înseamnă că nu se poate preveni. Combinaţiile de alcool nu sunt o mişcare inteligentă, studiile au demonstrat că băuturile care conţin doar alcool şi apă, precum vodca şi ginul, au consecinţe mai uşoare a doua zi, spre deosebire de alte „licori”, bogate în tanine, precum brandy, vin roşu sau whisky.
Alcoolul şi stomacul gol nu fac casă bună, acesta fiind mai uşor absorbit după masă. Iar miturile că anumite feluri de mâncare metabolizează mai repede alcoolul (precum pastele) sunt infirmate de medici.
Un pahar cu apă între două pahare cu alcool este o altă regulă antimahmureală. Astfel se menţine tensiunea arterială la un nivel normal şi organsimul hidratat. „E important să refaceţi stocul de lichide pierdute în timpul zilei, dar evitaţi cafeaua. Are acelaşi efect diuretic precum alcoolul„, spune nutriţionistul.
Dacă totuși ați ”scăpat hățurile” la petrecerea de Crăciun, iată câteva sfaturi utile pentru a combate mahmureala:
– Evitaţi sucul de portocale – deoarece aciditatea acestuia dăunează stomacului, cafeaua şi băuturile cu cofeină, care nu fac altceva decât să vă deshidrateze şi mai mult.
– Mâncaţi păsat de ovăz sau pâine integrală, deoarece aceste alimente ajută organismul să producă o cantitate constantă de energie de-a lungul mai multor ore şi contribuie la revenirea la un nivel normal a concentraţiei de zahăr din sânge. Bananele eliberează şi ele o cantitate mare de energie.
– Înainte de a merge la culcare sau înainte de a face o plimbare pe jos, beţi un pahar cu apă în care aţi presărat o cantitate mică de Dioralyte (un praf antidiareic) sau un medicament din aceeaşi gamă. Alcoolul creează o creştere a concentraţiei zahărului din sânge, iar organismul reacţionează sintetizând mai multă insulină. Insulina scade concentraţia zahărului din sânge, cauzând în unele cazuri dureri de cap, pierderea echilibrului şi declanşează senzaţia de foame. Medicamentul Dioralyte readuce concentraţiile de zahăr, săruri şi minerale din sânge la un nivel normal.
– Anumiţi oameni tânjesc după o prăjeală după petrecerea de Crăciun, însă grăsimile, atunci când sunt în cantitate mare, pot irita stomacul. Un sandviş cu şuncă ar putea fi util în acest caz, deoarece combină proteinele din şuncă şi glucoza din pâine. Se recomandă să frigeţi şunca pe grătar în loc să o prăjiţi, deoarece în acest fel veţi reuşi să menţineţi cantitatea de ulei consumată la un nivel minim.
– Luaţi paracetamol pentru a alunga mahmureala şi starea de indispoziţie. Evitaţi ibuprofenul şi aspirina, care, deşi alungă migrenele, pot cauza greaţă şi indigestie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
LIVE VIDEO | 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Amănunte oferite de autorități despre evenimente și parada militară
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Amănunte oferite de autorități despre evenimente și parada militară Vineri, 22 noiembrie 2024, la Palatul Principilor Transilvaniei- Sala Dietei, este organizat un scurt briefing legat de evenimentele dedicate Zilei Naționale ce vor avea loc săptămâna viitoare, la Alba Iulia. Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan