Cetatea Alba Carolina reinaugurată cu fast şi multe personalităţi în 30 noiembrie
Lucrările de restaurare și conservare a Cetăţii Alba Carolina, executate şi finanţate prin mai multe proiecte europene care au făcut din Alba Iulia situl istoric cel mai bine restaurat şi pus în valoare din România, sunt foarte aproape de final.
De când au început aceste lucrări, municipiul Alba Iulia este dat exemplu pentru profesionalismul cu care au fost întocmite proiectele, pentru viziunea care a stat la baza lor, chiar pentru curajul de a pune în mişcare o „operaţiune” de lifting urban atât de amplă şi care a implicat deopotrivă hotărâre din partea administraţiei, dar şi suport din partea populaţiei. Că decizia a fost una corectă o dovedeşte şi afluxul în continuă creştere al turiştilor care vin să viziteze cea mai mare şi mai bine păstrată Cetatea Vauban din România şi chiar din Europa de Sud-Est. Datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Alba sunt edificatoare în acest sens. Astfel, dacă în anul 2011 (înainte de deschiderea zonei interioare a Cetăţii) se înregistrau 38. 174 de sosiri (este vorba de turişti care au şi dormit în Alba Iulia) în anul 2012 saltul a fost de aproape 11.000 de turişti ajungându-se la 48.905 turişti pentru ca pe primele nouă luni din anul 2013 să se înregistreze 39.708 turişti. La aceste cifre se adaugă turişti care nu au înnoptat în Alba Iulia şi despre al căror număr ne putem face o idee din datele Muzeului Naţional al Unirii. Se constată aceaşi creştere de la 54.276 vizitatori în 2011 la 71.594 vizitatori în 2012 şi la 63.368 până luna august inclusiv 2013. Dar numărul lor este mult mai mare pentru că există turişti careau venit la Alba Iulia, au vizitat Cetatea fără a se caza sau fără a vizita muzeul.
În acest an lucrările s-au concentrat pe proiectul de reconstituire a laturii de Vest a Cetăţii şi pe finalizarea detaliilor în proiectul pentru punerea în valoare a zonei interioare a Cetăţii (amplasarea a 32 de obiecte de decor urban şi a signalecticii) precum şi pe demararea lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor romane din zona drumului roman din interiorul castrului Apulum şi a Principia (comandamentul castrului).
Lucrările pe Latura de Vest sunt terminate (mai sunt pe ici, pe colo câteva finisaje) şi vor fi deschise oficial publicului, sâmbătă, 30 noiembrie în cadrul unui eveniment mai amplu dedicat Cetăţii, locuitorilor municipiului Alba Iulia, eveniment la care vor fi invitaţi, după cum am aflat de la primarul Mircea Hava, toţi cei care au avut ceva de spus sau de făcut pentru ca acest proiecte să devină realitate.
„Îi invităm pe toţi, de la Anca Boagiu, care a fost cea care a semnat contractul proiectului pentru restaurarea şanţurilor Cetăţii, primul proiect implementat, la Elena Udrea, la actualul ministru al Dezvoltărili, la oameni de la organismele intermediare şi de la autoritatea de management a Programului Operaţional Regional, îl invităm pe Emil Boc care atunci era primul ministru… Sunt oameni care ne-au acordat încredere, sprijin şi competenţă pe tot parcursul acestor ani, chiar şi atunci când aici la Alba Iulia existau voci, din fericire puţine, care se opuneau înfrumuseţării oraşului, a Cetăţii. (…) Vreau să precizez că facem această reinaugurare a Cetăţii în 30 noiembrie şi nu la 1 Decembrie pentru că nu vrem să amestecăm lucrurile. Sărbătorirea Zilei Naţionale a României, aici în oraşul Marii Uniri va fi o sărbătoare de sine stătătoare, neumbrită, neatinsă de niciun alt subiect sau eveniment. 1 Decembrie este Ziua Noastră Naţională, prilej de reflecţie şi bucurie pentru orice român cu suflet şi conştinţă naţională”, punctează Mircea Hava.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe DN7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan