Protestele de la Roșia Montană închid înainte de termen Școala de Vară organizată de Asociația ”Arhitectură, Restaurare, Arheologie” (ARA)
*ARA se plânge că participanții la Școala de Vară au fost agresați fizic și verbal de protestatari – IPJ Alba spune că au existat ”schimburi de replici” care nu au pus în pericol siguranța publică și nu există plângeri în scris privind vreo agresiune
”În zilele de 9, 10 și 11 septembrie 2013 organizatorii Ștefan Bâlici și Virgil Apostol împreună cu participanții la Școala de Vară ARA au fost agresați fizic și verbal de către mai mulți indivizi, identificați ca fiind angajați și/sau simpatizanți ai SC Roşia Montană Gold Corporation SA (RMGC) datorită faptului că purtau uniforme de lucru cu semne distinctive și sigle ale companiei RMGC”, anunță dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu, președinte ARA, dr. Ștefan Bâlici, vicepreședinte ARA și dr. Virgil Apostol, secretar ARA.
Aceștia consideră că siguranța și integritatea studenților, participanților și nu în ultimul rând a organizatorilor a fost grav pusă în pericol, că nu mai pot garanta siguranța participanților și că au hotărât să declare închise lucrările Școlii de Vară ARA și să sisteze lucrările de restaurare derulate prin programul Adoptă o Casă la Roșia Montană.
”Mulțumim participanților la Școala de Vară ARA pentru înțelegere și localnicilor de la Roșia Montană pentru sprijinul lor! Atragem însă atenția că victime ale acestor acte de violențe din partea celor care se prezintă ca angajați și simpatizanți RMGC nu sunt numai organizatorii și studenții Școlii de Vară ARA, ci sunt și unii membri ai comunității de la Roșia Montană, care în acest interval au fost supuși unui tir de agresiuni fără precedent: amenințări cu moartea sau bătaia, îmbrânceli, scuipături. Facem apel către autoritățile în drept – forțele poliției locale și jandarmeriei – inclusiv către organizațiile specializate în apărarea drepturilor omului să garanteze în mod eficient siguranța tuturor cetățenilor de la Roșia Montană fără discriminare în funcție de opiniile acestora față de proiectul inițiat de RMGC. Agresiunile din 9, 10 și 11 septembrie 2013 nu reprezintă un fenomen izolat, ci un instrument deja patentat și bine rodat de către indivizi care se afișează ca reprezentanți/angajați și/sau simpatizanți RMGC în comunitatea de la Roșia Montană. Deși RMGC are un aşa-zis program despre care pretinde că este dedicat comunității locale, în realitate membrii comunității sunt doar unelte ale manipulării în scopul forţării avizării proiectului minier. Actele de violență fizică și verbală nu sunt străine acestei manipulări. Instigarea directă sau indirectă a membrilor comunității din Roșia Montană la acte de violență unii împotriva celorlalți, folosirea angajaților și simpatizanților RMGC sau a simplilor cetățeni pentru tentative de agresiuni, agresiuni fizice și morale asupra altui grup de cetățeni sunt acte criminale. Acestea trebuie să ia sfârșit!”, mai spun reprezentanții ARA care precizează că în timpul mitingurilor din 10 și 11 septembrie panoul de șantier al casei parohiale unitariene a fost vandalizat iar pe geamurile clădirii au fost lipite abțibilduri cu sigla Sindicatului Viitorul Mineritului.
Referitor la incidentele sesizate de asociație reprezentantul IPJ Alba a precizat că nu au fost înregistrate sesizări pe numărul de urgență 112 și nici plângeri privind vreo agresiune comisă în aceste zile.
”Polițiștii s-au aflat tot timpul în zonă pentru a păstra ordinea și pentru a preîntâmpina eventualele incidente. Au existat unele schimburi de replici, s-au aplicat și 3 sancțiuni contravenționale pentru tulburarea liniștii publice unor persoane aflate printre protestatari, dar nu există nicio plângere depusă în scris privind existența unor agresiuni”, a precizat Luminița Prodan, purtător de cuvânt al IPJ Alba.
La rândul său, Cosmin Jurcoveț, reprezentantul IJJ Alba a declarat că echipajele de jandarmi aflate în zonă nu au intervenit pentru dezamorsarea vreunui conflict spontan apărut între reprezentanții ARA și protestatari în zilele menționate.
FOTO: simpara.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan