Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş: Antrenament util în caz de incendiu
La Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş s-a desfăşurat în această dimineaţă un exerciţiu demonstrativ în cadrul căruia Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a simulat intervenţia în cazul producerii unui incendiu şi a verificat funcţionarea planului roşu în privinţa fluxului informaţional. Au participat echipaje de pompieri, SMURD, ambulanţă şi de terapie intensivă mobilă din Alba Iulia, precum şi pompieri militari şi civili din Sebeş. Dintre oficialităţi, pe lângă primarul Alexandru Dăncilă, la faţa locului au fost prezenţi prefectul Gheorghe Feneşer, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, county-managerul Sorin Bumb, şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan, şeful SJA, dr. Marius Şuluţiu, iar din partea ISU Alba, col. Dorel Sofica – inspector-şef, col. Felix Pintea – adjunct, lt. col. Silviu Dogaru, mr. Florin Zecheru, mr. Dan Mircea – comandantul Detaşamentului de Pompieri Alba Iulia şi, bineînţeles, directorul instituţiei culturale, Constantin Şalapi. Exerciţiul demonstativ face parte din programul manifestărilor pregătite în acest an de ISU Alba cu prilejul Zilei Pompierilor din România, sărbătorite în toată ţara pe 13 septembrie.
Filmul exerciţiului a fost următorul: din cauza unor jocuri pirotehnice folosite în timpul unui spectacol la care au asistat circa 100 de persoane, a luat foc cortina, flăcările răspândindu-se apoi la scenă şi restul sălii, provocând un incendiu de proporţii. Cei mai mulţi dintre spectatori au reuşit să se evacueze din calea focului, dar 5 persoane nu au reuşit să scape, suferind răni grave şi intoxicaţii cu fum. S-au alertat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Sebeş şi SVSU Sebeş, precum şi Ambulanţa. Cu girofarurile aprinse şi sirenele pornite, echipajele au ajuns la faţa locului în 6 minute. Potrivit scenariului, fiind depăşite de situaţie, forţele de stingere şi echipele medicale au cerut sprijinul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, care a mobilizat maşini de pompieri, echipajul de descarcerare, un echipaj SMURD şi echipajul de Terapie Intensivă Mobilă. Cu măştile pe figură şi cu aparatele de respirat cu aer comprimat, pompierii au păstruns în incinta imobilului, au localizat victimele, pe care le-au evacuat cu tărgile, iar alţii au trecut la stingerea incendiului. Afară, răniţii au fost triaţi în funcţie de gravitatea leziunilor suferite (fracturi costale, de mâini sau picioare, traumatisme la cap, intoxicaţii cu fum etc.). Asistentele medicale de la Ambulanţă şi SMURD, împreună cu dr. Ana-Maria Amzulescu, care a coordonat activitatea întregului personal medical, au acordat răniţilor îngrijiri medicale (li s-a administrat oxigen, medicamente perfuzabile, au fost pansaţi, stabilizaţi etc.), apoi victimele au fost transportate la punctul medical improvizat în două corturi şi, în final, au fost duse cu ambulanţele la spital.
Judeţul Alba poate fi mândru de salvatorii pe care-i are!
Şi totul a durat doar 35 – 40 de minute. Am văzut la lucru atât pompierii, cât şi personalul medical şi trebuie să mărturisesc că am rămas profund impresionat de rapiditatea cu care fiecare salvator şi-a făcut datoria. De altfel, la bilanţul exerciţiului demonstrativ, col. Dorel Sofica a spus că este mulţumit de modul în care s-a acţionat: „A fost o repetiţie utilă atât pentru salvatori, cât şi pentru administraţia locală, demonstrându-se că împreună putem lucra eficient în folosul cetăţeanului”. La rândul său, având în vedere că sebeşenii ar putea fi primii beneficiari ai unei asemenea intervenţii, primarul Alexandru Dăncilă a declarat: „A fost un exerciţiu foarte eficient, fiind scoase la iveală şi unele obiecţii pe care trebuie să le luăm în calcul în viitor: accesul în zonă şi situaţiile neprevăzute. A fost o aplicaţie foarte constructivă. Ţinând cont că exerciţiul a avut loc la Sebeş, un oraş în continuă dezvoltare, trebuie să luăm în calcul că se poate întâmpla şi aşa ceva şi că s-ar putea să avem parte şi de alte intervenţii. Felicit pe toţi cei care s-au implicat şi instituţiile care au răspuns imediat la intervenţie”.
E adevărat că în cazul unei situaţii reale, mai pot apărea alţi factori: trafic îngreunat, blocarea accesului la obiectiv, înmulţirea curioşilor, alte situaţii imprevizibile, dar una peste alta exerciţiul a fost o reuşită, un antrenament util din care fiecare actor implicat a avut ce învăţa.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!