Între împărat şi preşedinte
Mare-i grădina lui Dumnezeu, atât de mare încât în ea şi-a putut face loc şi Naţional Arena, noul stadion din Bucureşti care a găzduit marţi seara meciul de fotbal România – Franţa. Superb stadion, de nivel internaţional, care din păcate însă a fost, timp de trei ceasuri, terenul mai multor derapaje, de la falsificarea imnului naţional de către Marcel Pavel până la deteriorarea jalnică a gazonului, care le-a pus piedici jucătorilor din ambele tabere. N-aş fi adus în discuţie aceste incidente, dacă ele nu ar fi expresii de maximă fidelitate ale modului românesc de a gândi şi de a acţiona. Să luăm mai întâi stadionul. Cum a fost oare posibil ca o construcţie atât de frumoasă şi de costisitoare (dl Videanu ştie foarte bine) să fie dotată cu un gazon atât de prost sau atât de prost pus? Gândul m-a dus imediat la drumurile româneşti care, în perioada postrevoluţionară, au înghiţit sume uriaşe de bani, îmbogăţind „regii asfaltului” şi protectorii lor din zona politică, în vreme ce pentru utilizatorii acestora, minţiţi de la obraz cu cinica justificare „Aici sunt banii dvs.”, ele au fost şi sunt adevărate capcane sau catapulte spre lumea cealaltă. De această dată se pare că fericitul importator al gazonului a fost fratele lui Marian Oprişan, baronul pesedist de Vrancea. „Norocul” lui i-a nefericit însă pe toţi cei care au sperat ca evenimentul sportiv de marţi seara să fie o bucurie deplină, neumbrită de nimic.
Alte disonanţe tipic româneşti au fost, pe lângă modificarea imnului naţional de către Marcel Pavel, interpretările date penibilului incident pe care autorii înşişi le-au modificat de mai multe ori pe parcursul zilei de ieri. Mai întâi, Marcel Pavel a declarat la Realitatea TV că schimbarea versului „Triumfător în lupte, un nume de Traian” cu „Triumfător în lupte, un nume de roman” a avut drept scop evitarea unei percepţii de natură politică. Deci, cu alte cuvinte, dacă el ar fi respectat textul, numele împăratului roman ar fi trezit mânia publicului la adresa preşedintelui Traian, dând astfel „dovezi la lume” că iubitorii de fotbal nu-şi agreează căpetenia. Problema ar fi că Pavel a încurcat şi alte versuri, oferind explicaţia stupefiantă că a vrut să-i înaripeze pe tricolori şi să le transmită un mesaj dur francezilor. În primă instanţă, Marcel Pavel a spus că FRF i-ar fi îmbrăţişat propunerea. În consecinţă, prefectul de Bucureşti şi-a anunţat intenţia de a-i amenda cu câte 5000 de lei pe Marcel Pavel şi Federaţia pentru monumentala gafă, care este de fapt o infracţiune. Dumitru Dragomir, însă, a contestat amenda. „Nu am comandat altceva decât imnul naţional. L-am plătit pe Marcel Pavel ca să ne cânte un imn corect. Noi nu ne pricepem la muzică, nu avem studii de specialitate”, a spus Dragomir la Realitatea TV. „Vom face contestaţie, prefectul Capitalei nu poate să ne dea amendă pentru versuri, ci pentru intonaţie”, a adăugat el într-o logică abracadabrantă, care nu face altceva decât să argumenteze exasperarea lui Mugur Isărescu faţă de „samsarii de fotbalişti care câştigă cu sutele de milioane”, devenind modele toxice pentru tineri.
Cireaşa de pe tortul mediatic al zilei de ieri a fost pusă de „Evenimentul Zilei”, care şi-a informat cititorii de pe net că „Marcel Pavel a luat Bacalaureatul la 46 de ani, în urmă cu doar 5 ani. În mod normal, dacă luăm în considerare vârsta medie pe care o au cei care dau Bacalaureatul, pentru nota 10 pe care a luat-o la limba şi literatura română, artistul a trebuit să înveţe 28 de ani”. Dacă se oprea aici, poate că oficiosul nu ar fi fost chiar atât de ridicol. El a supralicitat însă cu preluarea unui text de pe Twiter semnat de EBA cea plină de succesuri în viaţă şi de eşece la limba română. „Trist că există persoane care nu ştiu diferenţa dintre Împăratul Traian şi Preşedintele Traian Băsescu. Ce notă a luat la BAC Marcel Pavel?” scrie EBA indignată. Chiar, ce diferenţă o fi între cei doi? Nu între Pavel şi EBA, ci între împăratul şi preşedintele cu acelaşi nume.
Maria Lucia MUNTEANU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare