Rămâi conectat

Ştirea zilei

Referendumul pe tema reorganizării propus de USL, respins de consilierii judeţeni PDL

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În judeţul Alba nu va fi organizat un referendum local pentru consultarea cetăţenilor privind o eventuală desfiinţare a judeţului prin reorganizarea administrativă a României, au decis ieri aleşii PDL din Consiliul Judeţean Alba. Un proiect de hotărâre referitor la organizarea unui referendum pe această temă, iniţiat de 14 consilieri judeţeni, reprezentanţi ai PSD şi PNL, a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi, 28 iulie. Proiectul a primit aviz nefavorabil din partea comisiei de administraţie publică locală, juridică şi ordine publică pe motiv că nu are temei legal. În timp ce opoziţia a invocat dreptul cetăţenilor din judeţ la un punct de vedere, reprezentanţii puterii au făcut apel la chibzuirea banului public dar au spus şi că tema nu mai este de actualitate. Potrivit unor calcule sumare, costurile organizării unui referendum s-ar situa între 200.000 – 300.000 de euro.
Conştienţi de majoritatea zdrobitoare a colegilor reprezentanţi ai puterii şi de eşecul previzibil al demersului lor, aleşii USL nu au renunţat să-şi susţină cauza, nu foarte convingător însă. „Considerăm că acest proiect este unul util pentru cetăţenii judeţului Alba. Ştiu că mare parte dintre dumneavoastră (n.r. – consilierii judeţeni PDL) nu sunteţi de acord cu reorganizarea şi de aceea vă rog să fiţi de acord cu organizarea referendumului. Cetăţenii şi oamenii de afaceri din judeţ au dreptul să-şi spună un punct de vedere referitor la posibila desfiinţare a judeţului”, a spus liderul consilierilor judeţeni PSD, Ioan Dîrzu. „Un vot în favoarea acestui proiect va da prilejul cetăţenilor din Alba să-şi exprime părerea. Un vot pentru acest proiect va fi binevenit şi nu cred că va crea prea mari probleme de natură politică”, a fost de părere şi Mihai Nicuşor, consilier judeţean liberal. În schimb, consilierul judeţean PDL Ionuţ Fulea le-a cerut colegilor din opoziţie, care au propus organizarea referendumului, să se gândească la costurile importante pe care le-ar impune dezideratul lor, efort financiar care ar trebui suportat de CJ, deci tot de cetăţeni. „Propun să implicaţi bani din fondurile dumneavoastră ca să puteţi apoi da un răspuns politic pe această temă”, le-a spus Fulea reprezentanţilor USL din CJ Alba. Replica acestora, prin vocea lui Ioan Dîrzu, nu s-a lăsat aşteptată: „200.000 – 300.000 de euro ar fi o sumă infimă în comparaţie cu ce ar însemna desfiinţarea judeţului Alba”. Aceştia nu au acceptat nici punctul de vedere al preşedintelui comisiei de administraţie, avocatul Marcel Simion, care a încercat să argumenteze nelegalitatea proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului: „Nu ne opunem punctului de vedere al populaţiei însă nu putem angaja fonduri publice fără să existe un suport legal, având în vedere că suntem doar în faza de dezbateri pe tema reorganizării. Mai mult, Consiliul Judeţean Alba nu are atribuţii în organizarea unui referendum întrucât este vorba despre o problemă naţională, şi nu una locală. Oricum, discuţia nu vizezază desfiinţarea judeţului Alba ci reorganizarea administrativă a întregii ţări. Potrivit legii, pe o problemă de interes naţional iniţiatorul referendumului nu poate fi decât preşedintele ţării. CJ nu poate hotărî un referendum la nivel naţional pentru că nu are suport juridic”. Chiar şi aşa, cei 14 consilieri ai PSD şi PNL nu au reuşit să-şi impună punctul de vedere în faţa aleşilor PDL, în număr de 19, toţi prezenţi la şedinţa de ieri.
„Nu avem încă o lege şi nu putem organiza un referendum pe tema desfiinţării judeţului Alba. Sperăm că nici nu vom avea, astfel încât să propunem referendum. Consider că discuţia este una pur politică, şi nu administrativă aşa cum ar trebui”, a fost de părere şi preşedintele PDL al CJ Alba, Ion Dumitrel. Încă de la bun început acesta nu a făcut un secret din faptul că nu este de acord cu reorganizarea teritorială a României, aşa cum a fost ea propusă de preşedintele Traian Băsescu.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință Un pensionar de 63 de ani a fost plasat sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba, într-un dosar de contrabandă asimilată. Bărbatul avea peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea