Foto/ Video: 24 mai 2003 – Unirea Alba Iulia a promovat în premieră în Divizia A… 24 mai 2013 – fotbalul albaiulian este în faliment!
În urmă cu un deceniu, mai precis în 24 mai 2003, o zi care va rămâne pentru totdeauna în memoria microbiştilor albaiulieni, FC Apulum Unirea Alba Iulia a spart barierele mediocrităţii şi a promovat pentru prima dată în istoria de 80 de ani a clubului, în elita fotbalului românesc.
La această tristă aniversare la împlinirea unui deceniu de la înfăptuirea unei performanţe istorice, eroii din „Cetate”, Viorel Măluşel, Aurel Şunda şi Ovidiu Maier comentează mărirea şi decadenţa „alb-negrilor”.
Generaţii întregi de suporteri din Alba au visat să trăiască asemenea clipe magice, iar minunea s-a înfăptuit! Era cu două etape înainte de finalul Diviziei B, iar golul marcat de „Motanul” Ovidiu Maier, pe „Cetate”, în faţa a peste 7000 de spectatori a parafat întâlnirea cu istoria, victorie 1-0 cu Olimpia Satu Mare şi declanşarea nebuniei: „alb-negrii” au atins Everestul, au ajuns la „masa bogaţilor” şi se pregăteau de duelurile cu Steaua şi Dinamo! Unirea era sub sărutul gloriei, iar nume precum Măluşel, Şunda, Pelici, Ov. Maier, Găldean, Paleacu, T. Moldovan, Jercălău, Ţurcaş, Himcinschi, Giuchici, Macavei, D. Miclea (ca să pomenim doar câteva, într-o enumerare aleatorie, fără a ştirbi din meritele tuturor celorlalţi implicaţi) figurau pe prima poziţie în topul admiraţiei publice, fiind pomenite la superlativ.
Acum, în preajma zilei de 24 mai, când s-ar aniversa un jubileu, 10 ani de la accederea în elită, fotbalul albaiulian este o ruină, cu FC Unirea Alba Iulia retrasă din Liga a 2-a şi în pragul falimentului, pe arena albaiuliană mai jucând doar juniorii. Atunci, Apulum Unirea traversa un vis frumos, acum, în Cetatea Marii Uniri bântuie un coşmar. Se spune că amintirile răscolesc şi, pentru a înţelege mărirea şi decadenţa echipei fanion a judeţului, am provocat câteva personaje reprezentative, la un dialog pe tema acestui deceniu trăit de Unirea Alba Iulia de la extaz la agonie… Şi demersul nostru continuă zilele viitoare, cu alte reacţii ale fotbaliştilor de vis de altădată!
*Măluşel: „Cea mai bună echipă din toate timpurile”
Viorel Măluşel mutase Minaur Zlatna la Alba Iulia în 2002 şi într-un singur an a ridicat ştacheta într-un mod fabulos: prima promovare în Divizia A! „Sunt mândru şi am satisfacţia că am realizat ceva, că rămâne în urma mea o performanţă mare. Am pus umărul la înfăptuirea celei mai mai mari realizări fotbalistice din istoria judeţului, am trăit vremuri incredibile, cu Şunda, Maier, Paleacu şi din punctul meu de vedere este cea mai bună echipă din istoria Unirii”, a declarat Viorel Măluşel, şeful clubului în acele vremuri. „Am închegat ceva frumos la Alba Iulia, o adevărată nebunie ce a continuat şi în Divizia A. Mulţi ne cântau prohodul, ne transmiteau că picăm rapid, dar noi am terminat pe locul 6!”, şi-a mai amintit „Mălu”, cel ce regretă actuala stare de fapt a fotbalului unirist. „Mi se rupe sufletul când mă gândesc unde am fost şi unde am ajuns. E foarte mare păcat ce s-a întâmplat! Nu-mi vine să cred că nu mai avem fotbal în judeţ, că se joacă doar în Liga a IV-a”, a încheiat fostul conducător unirist, retras din fotbal.
*Şunda – cel mai iubit antrenor din istoria Unirii!
După cele realizate în 2003, fără îndoială că Aurel Şunda şi-a câştigat statutul de cel mai iubit antrenor din istoria Unirii, tehnicianul bănăţean având un loc aparte în inimile fanilor. „A fost o performanţă realmente istorică, după 8 decenii Unirea a pătruns în elită, o bucurie greu de descris, Pentru mine a fost ceva deosebit, o parte din suflet mi-a rămas la Alba. Cu acel spectacol al promovării, cu descătuşarea generală şi mai ales meciul cu Steaua, din acea toamnă. Atunci au fost în tribune 25.000 de oameni, un record mondial, raportat procentual la poplaţia oraşului. Performanţa din «B» nu se poate disocia de ce a urmat, un an fabulos în Divizia A, când Apulum a fost supranumită «campioana deplasărilor»”, a rememorat antrenorul ce mai are la activ promovări cu UM Timişoara şi CFR Cluj, actualmente fără echipă, după ce a antrenat Săgeata Năvodari.
*”Motanul” Maier: „Mi se face pielea găină când îmi aduc aminte”
Idolul tribunelor a fost în 2003, dar şi în anii ce au urmat, Ovidiu Maier, mijlocaşul ocnamureşean de geniu. „Motanul” împreună cu Paleacu şi Găldean, a alcătuit „trio”-ul letal pentru adversari, în returul eşalonului secund şi în „A” alăturându-se şi Tibi Moldovan acestui triunghi fotbalistic de excepţie. „Efectiv mă doare sufletul că nu mai este echipă la Alba, păcat că a dispărut fotbalul. Alba Iulia nu are voie să nu fie măcar în «B» şi pe lângă o imensa tristeţe mă încearcă şi un sentiment de dezamăgire: e deranjant că Unirea nu mai există. Petru mine este o durere triplă, când mă gândesc ce să întâmplă la Rapid şi «U» Cluj”, a punctat Ovidiu Maier, ajuns la 42 de ani. „Am mai promovat şi cu ASA Tg. Mureş, am jucat la Rapid sub Mircea Lucescu, am fost iubit la Cluj, dar… la Unirea am trăit cea mai «faină» perioadă. Clipe de neuitat, mi se face pielea găină când îmi amintesc, de pildă acel joc cu FC Bihor, unul de poveste, câştigat de Unirea cu 4-3, după ce eram conduşi cu 3-0!, sau cum ne scanda galerie numele”, a dezvăluit Ovidiu Maier, care încă nu şi-a agăţat ghetele-n cui şi mai joacă de plăcere, din când în când, la Progresul Fărău.
Foto: arhiva ziarului „Unirea” şi colecţiile personale ale celor implicaţi
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor