Rămâi conectat

Societate

Diana Pocol, cântăreaţa care s-a îndrăgostit de canto

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Diana Pocol este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, clasa de canto clasic a profesoarei Roxana Leahu, şi beneficiară a bursei de excelenţă Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) în cadrul programului companiei de implicare în educarea tinerilor merituoşi. Are în palmares o serie de premii la concursuri locale, regionale şi naţionale şi se pregăteşte pentru o carieră de soprană.
Elevă acum în clasa a XII-a, Diana Pocol a terminat şcoala generală în Abrudul natal şi s-a îndreptat apoi spre Liceul de Muzică din reşedinţa de judeţ, visând să devină cântăreaţă de muzică uşoară. După primele ore de canto, a fost fermecată însă de frumuseţea muzicii clasice care, după cum spune chiar ea, necesită o interpretare mai profundă.
Din clasa a zecea au început concursurile – Bistriţa, Alba Iulia, Zalău, iar premiile nu au întârziat să apară. Ultima reuşită din palmaresul tinerei artiste s-a înregistrat luna trecută, la Bistriţa-Năsăud, unde a participat alături de mai mulţi colegi de liceu la cea de-a XXIII-a ediţie a concursului de interpretare a muzicii româneşti „Sigismund Toduţă”. Diana s-a întors de la Bistriţa cu marele premiu al concursului, un premiu I şi premiul fundaţiei „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca.
Tot luna mai 2011 i-a adus Dianei şi prima experienţă majoră: a participat la primul său curs de perfecţionare, la Bucureşti, sub îndrumarea valoroasei mezzo-soprane Viorica Cortez şi a regizorului american Vincent Liotta. Diana şi colega ei din clasa a X-a, Lorena Puican, au fost cele mai tinere participante ale primei ediţii a cursurilor Centrului de Excelenţă în Operă organizat de fundaţia Elite Art Club Unesco (Jeunesses Musicales România), iar participarea lor s-a realizat cu sprijinul RMGC.
Timp de o săptămână, cele două eleve, alături de studenţi şi absolvenţi ai academiilor de muzică din ţară, şi-au îmbunătăţit tehnica vocală, au învăţat din secretele mişcării scenice şi au primit lecţii de operă şi viaţă din partea celor doi artişti consacraţi. „A fost un curs extraordinar, care a schimbat multe, inclusiv modul meu de a percepe lumea în care am intrat”, spune Diana despre cursul de perfecţionare.
Cursul a însemnat pentru ea şi decizia privind continuarea studiilor: dacă înainte oscila între Conservatorul din Bucureşti şi Academia de Muzică din Cluj-Napoca, Viorica Cortez şi colegii de atelier au convins-o: Clujul are cea mai bună şcoală de canto clasic. Mai ales că la cursuri a participat şi tenorul Marius Budoiu, solist al Operei Naţionale din Cluj-Napoca şi cadru didactic al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” de mai bine de 17 ani.
„Opera este alegerea perfectă pentru mine. Mi-a plăcut arta de când mă ştiu şi am dorit o carieră în domeniu: întâi am vrut teatru, apoi muzică uşoară, iar când am descoperit opera am înţeles că aceasta îmbină amândouă pasiunile mele: muzică şi teatru”, explică Diana.
Pentru a le prezenta pe cele două tinere artiste (Diana Pocol şi Lorena Puican) publicului meloman, fundaţia Elite Art Club Unesco (Jeunesses Musicales România) şi Roşia Montană Gold Corporation au organizat la sfârşitul lunii trecute concertul extraordinar „Tineri pentru excelenţă”, unde alături de ele au interpretat arii celebre nume consacrate ale scenei lirice româneşti: Marius Budoiu, Florin Ormenişan, Ana Cebotari, Tina Munteanu, Sorana Negrea, Florentina Soare şi Liviu Iftene. Sala arhiplină, florile şi aplauzele le-au arătat elevelor albaiuliene că sunt pe drumul cel bun.
Tânăra din Abrud este mândră că a fost selectată ca beneficiară a bursei de excelenţă a companiei Roşia Montană Gold Corporation, mai ales că susţine proiectul minier. „Ştiu că ar ajuta foarte mult România, aşteptăm să-i dea drumul. Sunt din Abrud şi pot să vă spun că acolo oamenii nu au de lucru, aşa că proiectul Roşia Montană ar fi ceva nemaipomenit, în primul rând pentru forţa de muncă din zonă”, completează ea. Cât despre perioada următoare a vieţii ei, Diana se pregăteşte acum de examenele finale, iar apoi pentru admiterea la Cluj şi o nouă etapă în cariera ei muzicală. (A.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Bera Larisa

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea