Clipe de vis în Munţii Apuseni
În Munţii Apuseni, în comuna Gârda, de mai bine de doi ani de zile, un investitor privat, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Gârda, lucrează la punerea în funcţiune a unui nou domeniu schiabil, care din luna decembrie a acestui an va fi pus la dispoziţia iubitorilor sporturilor de iarnă. Este vorba de Domeniul schiabil „GHEŢARUL”, situat în cea mai frumoasă zonă a Apusenilor (la câţiva kilometri de Peştera Scărişoara şi de multe alte rezervaţii şi frumuseţi naturale) care are deja amenajate un număr de 3 pârtii dintre cele mai moderne existente în ţară la ora actuală: pârtia Gheţarul1 – lungime 1100 de metri (grad de dificultate mare); Gheţarul2 – lungime 1600 de metri (grad dificultate medie), Gheţarul3 – lungime 2200 de metri (grad dificultate uşor). Totodată a fost montat un telescaun care are o lungime de 1019 metri şi o capacitate de transport de 1202 persoane/oră, care pleacă de la o altitudine de 700 de metri iar la sosire ajunge la 1050 de metri, precum şi un teleski.
Despre acestea însă vă vom spune mai multe la apropierea iernii viitoare, atunci când vor fi date în folosinţă. Acum dorim să informăm cititorii noştri despre posibilităţile de deplasare pe care le au în această perioadă frumosă de vară în zonă pentru a putea petrece clipe de neuitat în pitorescul unic al Apusenilor, vizitând cele mai frumoase locuri, rezervaţii naturale sau monumente istorice. Astfel, încă de anul trecut, în dotarea Domeniului schiabil Gârda se află un număr de 6 maşinuţe electrice (schi-buz-uri) care au fost puse la dispoziţia turiştilor. Cele 6 schi-buz-uri electrice (funcţionează pe baza a 12 baterii de câte 6 volţi fiecare, deci sunt ecologice) au fost achiziţionate nou-nouţe pentru a deservi amatorii de sporturi de iarnă şi turiştii care vor veni să schieze la Gârda. Ele însă fac deja „serviciu” şi vara. Astfel, începând din vara anului trecut, acestea transportă pe mai multe circuite turiştii sosiţi în zona Apusenilor. După cum ne-a declarat dl. Mihai Lazea, angajat al firmei, până în prezent au fost gândite un număr de 6 circuite la cele mai importante obiective turistice din zonă, după cum urmează: 1. Casa de Piatră – obiective: Peştera Gheţarul Vârtop, Peştera Coiba Mică, Peştera Coiba Mare, Izbucul Tăuz, Cheile Gârdei Seci (durata 5-6 ore). 2. Cetăţile Ponorului – ce se poate vedea: privelişte de la „balcoane” asupra dolinelor (camerelor) din interiorul cetăţilor, portalul de 75 de metri înălţime, cel mai înalt de la noi din ţară, peştera din interiorul cetăţilor, arcada de trecere din dolina 2 în dolina 1, valea subterană ce drenează cetăţile (durata peste 8 ore). 3.Gheţarul – obiective: Peştera Gheţarul Scărişoara, Cheile Ordâncuşei, Peştera Poarta lui Ionele (durata 3 – 4 ore). 4. Pătrăhăiţeşti – obiective: cascada Pătrăhăiţeşti şi expoziţia de artizanat din sat (durata aproximativ 3 ore). 5. Cheile Galbenei:Cheile Luncşoarei, Cheile Galbenei, cascada Evantai, traversarea subterană, Izbucul Galbenei, Poiana Florilor, panorama de la „balcoanele” Galbenei asupra cheilor şi a canionului Galbenei (durata 5 – 6 ore). 6. Vârful Bihor – obiective: panorame superbe de pe culmea Biharia de la peste 1800 de metri altitudine spre toate zările, ascensiune de pe cel mai înalt vârf din Munţii Apuseni (Vârful Bihor – 1849 de metri) sau Curcubăta Mare (durata 5 – 6 ore). Plecarea se face din centrul comunei Gârda (din faţa Pensiunii „Mama Uţa)
După cum se observă, fiecare traseu a fost denumit după cel mai important obiectiv de pe traseu sau după satul în apropierea căruia se află obiectivele turistice care urmează a fi vizitate. Preţurile sunt în funcţie de timpul petrecut pe fiecare dintre trasee, respectiv 30 de lei pentru adulţi, iar pentru copiii sub 15 ani 15 lei (beneficiază de 50 la sută reducere). Pe viitor, aşa după cum ne-a mai precizat dl. Lazea, se speră să fie convinse primăriile din zonă pentru a repara şi moderniza aceste drumuri, precum şi alte drumuri comunale, pentru că este în interesul comunităţilor ca turiştii să aibă trasee cât mai variate pentru a petrece astfel cât mai mult timp aici. Tuturor celor doritori le urăm o petrecere cât mai plăcută pe frumoasele plaiuri istorice ale Apusenilor.
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Unul din ultimii veterani de război din Alba, a împlinit 102 ani: Un tun a explodat pe frontul din Cehoslovacia, unde și-a pierdut mai mulți camarazi
FOTO | Unul din ultimii veterani de război din Alba, a împlinit 102 ani: Un tun a explodat pe frontul din Cehoslovacia, unde și-a pierdut mai mulți camarazi Născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română, unul din ultimii veteranul de război din Alba, maior (rtg) Gheorghe Tamaș, a împlinit, astăzi, 102 ani. Citește și: […]