Cura de cireşe vă dă energie şi vă reglează funcţionarea ficatului
Cireşele au o puternică acţiune detoxifiantă şi depurativă care le recomandă reumaticilor, persoanelor care suferă de gută sau constipaţie, celor cu litiaze renale şi biliare. Rotunde, micuţe şi zemoase, ele sunt ambasadorii lunii iunie pe care, tradiţional, o reprezintă. Cireşele au în compoziţie peste 70 la sută apă – exact la fel ca noi! Restul de 30% este un minunat pacheţel pe care aceste fructe ni-l oferă; de exemplu: complexul de vitamine B (B1, B2, B6) – foarte necesar pentru furnizarea energiei în organism – precum şi magneziul – a cărui lipsă face să ne simţim obosiţi şi deprimaţi. Conţinutul ridicat de apă din cireşe ne permite să mâncăm cât de multe dorim, fără să ne îngrijorăm! Pe de altă parte, dacă vrem să ţinem o cură cu aceste fructe, e necesară o cantitate mare pentru a obţine rezultate. De exemplu, consumând cel puţin o jumătate – până la un kg de cireşe timp de o zi sau două pe săptămână, forţăm eliminarea toxinelor din corp. Aceasta ne va face să ne simţim mai odihniţi pe parcursul zilei, iar pielea noastră va deveni mai netedă şi mai catifelată. Ţinând o cură de cireşe se obţin rezultate remarcabile. Există două moduri de a urma tratamentul: minicura şi cura exclusivă.
Minicura: dimineaţa, pe stomacul gol, se începe cu o doză minimă de 100 g. Se creşte progresiv doza pentru a ajunge la sfârşitul celei de-a treia săptămâni la 500 g. De la doza de 300 g, se împarte cantitatea în trei părţi până la prânz, şi nu se mai consumă niciun alt aliment. În timpul curei nu este recomandat abuzul de grăsimi animale, zahăr rafinat sau alcool.
Prânzurile şi cinele uşoare vor fi binevenite pentru ca această terapie naturistă să aibă efectele pozitive scontate. Cura exclusivă se face timp de trei sau patru zile, perioadă în care se mănâncă doar cireşe; această cură se poate relua în fiecare lună. Între o doză şi alta este recomandat să se bea apă minerală. Cantitatea de cireşe este cuprinsă între două şi trei kilograme pe zi. Anumiţi autori recomandă până la cinci kilograme de cireşe pe zi. Dar capacitatea de absorbţie este variabilă de la o persoană la alta. Această cantitate de fructe se consumă în mai multe doze în timpul zilei. Oricare ar fi fructul ales, o cură exclusivă reclamă întotdeauna, la începerea ei, o anumită prudenţă, o creştere progresivă a cantităţii, pentru a nu risca anumite tulburări digestive. Motivul este uşor de înţeles: un organism obişnuit de multă vreme cu un dezechilibru alimentar poate reacţiona violent la un nou mod de alimentaţie. Cura de cireşe se mai recomandă hepaticilor, cărora le reglează funcţionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afecţiuni biliare, celor cu stări avansate de oboseală, anemicilor, copiilor cu deficienţe de creştere, celor cu afecţiuni nervoase, pentru că medicina modernă recunoaşte efectul sedativ al acestui fruct remarcabil. Cireşele stimulează organismul şi au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale, având şi o funcţie de reglare a aparatului digestiv, în special a fermentaţiei intestinale. Foarte bogat în potasiu, acest fruct este un excelent diuretic. Cireşele au un conţinut bogat în provitamina A, care creşte acuitatea vizuală şi întreţine ţesuturile (tegumente, mucoase, epitelii). Începând cu vârsta de 40 de ani, unii indivizi pot suferi de acidoză şi de alcaloză, răspunzătoare de o îmbătrânire precoce; prin acţiunea sa reechilibrantă asupra pH-ului sangvin, cireaşa atenuează aceste tulburări. Zahărul predominant este levuloza, perfect asimilabilă de către diabetici. Sucul de cireşe provoacă eliminarea resturilor alimentare şi a toxinelor din organism. Reumaticii, cei suferinzi de gută şi artrită trebuie să îl consume. Sucul de cireşe îndeplineşte şi o misiune de curăţare a căilor urinare şi a intestinelor. După cum se ştie, cozile de cireşe au proprietăţi medicinale recomandate în bolile căilor urinare. În afară de calităţile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei. Ceai diuretic şi antiinflamator: se lasă să fiarbă 30 g de cozi de cireşe, timp de zece minute, într-un litru de apă. Se strecoară. Se beau trei ceşti pe zi.
Gripa: se lasă la macerat 50 g de cozi de cireşe într-un litru de apă, timp de 12 ore. Apoi se fierb zece minute şi se lasă să infuzeze încă zece minute. Se strecoară. Preparatul se bea în patru reprize pe zi. Cireaşa este prietena tenurilor uscate şi obosite: o mână de cireşe curăţate de sâmburi se dă prin mixer; aplicaţi această pastă pe faţă şi relaxaţi-vă întins la orizontală. Masca are efect dacă este lăsată să acţioneze circa 20 de minute. Se clăteşte cu apă minerală (sau necalcaroasă).
Proprietăţi:
– depurativ puternic
– remineralizant
– energizant fizic şi psihic
– antiinfecţios (măreşte reacţiile de apărare ale organismului)
– răcoritor
– diuretic
– regenerator al ţesuturilor
Indicaţii – uz intern:
– obezitate
– întârzieri de creştere
– gută
– fermentaţii intestinale
– constipaţie
– prevenirea îmbătrânirii
Indicaţii – uz extern:
– migrene
– cosmetică
Mod de folosire – uz intern:
– fructul ca atare
– compot: pentru copii şi vârstnici
Mod de folosire – uz extern:
– uleiul extras din sâmbure: contra negilor; a petelor cutanate
– plasturi de cireşe strivite: migrene; îngrijirea pielii
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918