Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia poate redeveni capitala Ardealului în urma regionalizării României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Discuţiile privind o împărţire a României în regiuni s-a reaprins după ce premierul Emil Boc le-a vorbit recent parlamentarilor PDL despre iminenţa adoptării unei astfel de legi în contextul necesităţii atragerii de fonduri europene. Este vorba despre cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plata viitoarelor lucrări de infrastructură, a reţelelor de canalizare şi drumurilor judeţene efectuate în cadrul programului Naţional de Infrastructură lansat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului. O condiţie de bază impusă de Bruxelles este trasarea unor regiuni cu statut juridic. Deocamdată nu se ştie exact cum vor arăta viitoarele structuri, însă cea mai discutată variantă este cea a respectării regiunilor de dezvoltare existente, şapte la număr. Judeţul Alba se află alături de Sibiu, Braşov, Mureş, Harghita, Covasna.
În interiorul PDL se mai discută şi despre adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autoritate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor dar şi varianta păstrării judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi. Premierul ia în calcul o nouă asumare a răspunderii pentru legea regiunilor, dorind să treacă proiectul până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Asta în condiţiile în care se doreşte evitarea modificării Constituţiei care nu prevede denumirea de „regiuni”, specificând că teritoriul României este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. De asemenea, se vorbeşte despre faptul că regiunile sau superjudeţele vor primi numele consacrate istoric – Ardeal, Banat-Crişana, Muntenia, Oltenia,  Dobrogea, Moldova, Maramureş şi Bucureşti.
lIon Dumitrel: „O regiune nu poate fi eficientă fără consilii judeţene”
Dispariţia judeţelor înseamnă automat şi dispariţia consiliilor judeţene, în timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce înseamnă sute de posturi din administraţie pierdute şi diminuarea influenţei actualilor şefi de consilii judeţene. Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba este de părere că o regiune nu poate funcţiona fără asemenea structuri: „Nu sunt subiectiv, însă cred că o regiune nu poate fi eficientă fără consilii judeţene, chiar dacă unele atribuţii, precum proiectele foarte mari, vor fi preluate la nivel regional. O subdiviziune este aboslut necesară, la fel ca în Franţa unde rolul departamentelor, echivalente ale consiliilor judeţene, este foarte clar, sau ca în Germania, unde în cadrul landurilor există subdiviziuni asemenea judeţelor, sau în Polonia. Reorganizarea teritorială ar trebui făcută după model francez, polonez sau german. Regionalizarea fără subunităţi duce la dezvoltarea unor mici zone şi atât”.
lMircea Hava: „Mă bat pentru ca Alba Iulia să devină capitala regiunii”
Mircea Hava, preşedinte al PDL şi primar al municipiului Alba Iulia a abordat recent, într-una dintre conferinţele de presă ale democrat-liberalilor, tema regionalizării. El spunea la începutul lunii aprilie 2011, când încă discuţiile nu erau aşa avansate, că nu este un partizan al regionalizării dar, dacă se va pune problema reorganizării teritoriale a României, se va bate pentru ca Alba Iulia să devină capitala. „Fac ceea ce ştiu eu mai bine, protejez interesele municipiului şi mă bat ca Alba Iulia să devină capitala regiunii dacă se va pune problema unei reorganizări teritoriale. Eu nu sunt încă un partizan al regionalizării pentru că discrepanţele şi sociale, şi de tot felul între judeţe sunt foarte mari. Suntem români, şi unde va fi capitala Regiunii acolo va fi lapte şi miere şi în celelalte zone vom avea foarte mari probleme. Ăştia suntem şi eu cred că nu ne vom schimba foarte multă vreme”, spunea Mircea Hava în conferinţa de presă amintită. Potrivit liderului PDL Alba, argumentele în favoarea acestei variante sunt instituţiile cu greutate, de importanţă regională, care îşi au sediul la Alba Iulia. „Avem aici sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, avem Universitate, dar şi Curtea de Apel. Agenţia Zonelor Montane îşi are sediul tot la noi. De asemenea, Cetatea Alba Carolina, cea care a adus cea mai mare glorie municipiului în ultimii ani, are un potenţial imens. Alba Iulia are aceste instituţii şi trebuie să mai creăm, dacă nu vrem să ne înghită Braşovul sau Sibiul pentru că, dacă avem forţă şi vom avea ce număra, vom câştiga”, a mai precizat Hava.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la deșeuri menajere, în mun. Alba Iulia, Șanțurile Cetății. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea