Fănuş Neagu a urcat la cer
Scriitorul, dramaturgul şi cronicarul sportiv Fănuş Neagu, în vârstă de 79 de ani, a decedat în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Elias din Bucureşti. Bolnav fiind de cancer la prostată a petrecut mult timp pe patul de spital, în ultimele săptămâni zăcând în comă.
Fănuş Neagu s-a născut la Grădiştea de Sus, judeţul Brăila, la 5 aprilie 1932, într-o familie de ţărani. Locurile natale aveau să-i fie impuls şi sursă de inspiraţie. Memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, Fănuş Neagu s-a impus prin cărţile sale, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani. Primii ani de şcoală i-a făcut în satul natal, după care, între 1944 şi 1948, şi-a continuat studiile în Iaşi, la Liceul Militar şi în Câmpulung-Muscel, tot la un liceu militar. A fost apoi elev al Şcolii Pedagogice din Bucureşti, iar în 1952-1953 a urmat cursurile Şcolii de Literatură „Mihai Eminescu”, unde a fost coleg de generaţie, printre alţii, cu Nicolae Labiş şi Radu Cosaşu. Între 1954 şi 1957, a studiat la Facultatea de Filologie din Bucureşti. Debutul său literar s-a consemnat în 1954, cu povestirea „Duşman cu lumea”, în revista „Tânărul scriitor”, iar primul său volum „Ningea în Bărăgan” a apărut patru ani mai târziu. În 1962 a publicat „Dincolo de nisipuri”, unul dintre cele mai cunoscute volume ale sale, iar în 1968 a debutat ca romancier cu „Îngerul a strigat”, considerat evenimentul editorial al anului. Primul său reper ca dramaturg a fost piesa „Scoica de lemn”, pusă în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti. Între 1993 şi 1996 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. Tot la începutul anilor ’90, şi-a făcut debutul şi ca actor. Ca publicist, a fost şi unul dintre favoriţii microbiştilor, dată fiind pasiunea lui pentru fotbal şi pentru două echipe: cea din Brăila natală şi cea de sub Podul Grant, Rapid Bucureşti, căreia i-a şi dedicat, de altfel, o carte – „Rapid nu opreşte în gările mici”. Din 1993, a fost membru corespondent al Academiei Române, iar începând cu 2001, membru titular. A fost premiat în mai multe rânduri de Uniunea Scriitorilor din România.
*Personalităţi care deplâng moartea lui Fănuş Neagu
„A fost unul dintre cei mai talentaţi scriitori ai generaţiei sale, chiar dacă se spune că aceasta este generaţia «expirată». Acum devine expirată şi la propriu”, a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), criticul Nicolae Manolescu.
„A fost unul dintre foarte puţinii care au mai rămas din generaţia ’60 atât de chinuită şi care, în fond, a contribuit la repunerea literaturii române pe bazele ei reale. Fănuş a fost un stăpân desăvârşit al limbii române, un creator obsedat de frumuseţea limbii române şi de spaţiile pe care le-a descris ca nimeni altul (…) A fost un om care a făcut gazetărie de mare clasă, a scris cronică sportivă şi a schimbat faţa cronicii sportive”, a spus scriitorul Augustin Buzura
„Fănuş Neagu rămâne unul dintre poeţii limbii române. A îmbogăţit limba română cu pagini de poezie”, a declarat scriitorul Dinu Săraru.
„A fost un vulcan, deborda de umor, de inteligenţă, de prezenţă de spirit. Şi-a trăit viaţa cu poftă, cu haz. Dumnezeu să-l odihnească!” – Mircea Diaconu.
Sicriul cu corpul neînsufleţit al scriitorului Fănuş Neagu va fi depus miercuri la sediul Uniunii Scriitorilor (USR) din Bucureşti, iar joi, la ora 11.30, cortegiul va porni spre Cimitirul Bellu, unde la ora 14.00 va avea loc slujba de înmormântare. Dumnezeu să-l odihnească! (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună”
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună” Cătălin Bera, un tânăr din Sebeș a înființat asociația „Aripi de Speranță – Sport pentru Fiecare” cu scopul de a oferi celor […]