DIICOT și BCCO Alba Iulia au sistat ”afacerile” cămătarilor din Sibiu – printre învinuiți, doi notari și un funcționar public
Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia au efectuat în această dimineață mai multe descinderi la Sibiu şi Şelimbăr, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 17 persoane, doi dintre învinuiţi având calitatea de notar public şi unul de funcţionar în cadrul OCPI Sibiu.
Potrivit DIICOT Alba Iulia, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din savârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie și spălare de bani.
”În cauză s-au efectuat 19 percheziții domiciliare pe raza municipiului Sibiu și în comuna Șelimbăr, județul Sibiu, la locuințele membrilor grupării, la sediul unei societăți comerciale precum și al unui birou notarial. Procurorii DIICOT au identificat 15 părți vătămate, pe care învinuiții le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat și încasat dobânzi săptămânale/lunare de 10-50%. Pentru a-și asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară. Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înşelarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut. Ulterior, învinuiţii exercitau violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau, pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discreţionar de către membrii grupării”, precizează anchetatorii.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşește suma de 1.000.000 Euro. În sarcina inculpaţilor se reţine săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani, prev de art.215 al.1,3 şi 5 C.pen., art. 194 al.1 C.pen., art. 3 al.1 din Legea nr. 216/2011 si art. 23 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 . Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de DOS.
Procurorii DIICOT vor proceda la audierea unui număr de 30 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor