FOTO/VIDEO: Primele demonstraţii de luptă ale Legiunii a XIII-a Gemina, în Cetatea Alba Carolina
Zeci de oameni s-au adunat astăzi în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia pentru a lua parte la lansarea oficială şi ceremonială a Gărzii Romane de la Apulum, gardă care după cea de la Poarta a III-a şi cea a Traseului celor Trei Fortificaţii, vine să întregească patrimoniul istoric al Cetăţii Alba Carolina şi totodată să contribuie la promovarea şi valorificarea turistică a acesteia.
Aceasta a fost înfiinţată recent, ca urmare a câştigării, în luna martie 2012, de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a proiectului “Ţinutele Istoriei II. Garda Romană de la Apulum”, în valoare de 57.617 lei. Legiunea a XIII-a Gemina are în componenţă 12 luptători legionari (1 centurion, 2 signiferi, 9 milites), realizată în urma finanţării oferită de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Cu această ocazie, cei prezenţi au fost încântaţi să asiste la câteva demonstraţii de luptă între daci şi romani (la ceremonie au fost prezenţi şi mai mulţi luptători îmbrăcaţi în costume dacice), lupte de gladiatori şi o mică paradă militară.
La final, membrilor voluntari ai noii Legiuni a XIII-a Gemina precum şi „dacilor” le-au fost înmânate diplome de către primarul municipiului Alba Iulia – Mircea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel.
Reamintim echipa de proiect: dr. Tudor Roşu, dr. George Bounegru, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu şi Rareş Diodiu.
Garda romană de la Apulum va fi folosită, de aici încolo, pentru promovarea proiectelor muzeului albaiulian, ale Cetăţii Alba Carolina precum şi cele ale municipalităţii.
Iată câteva obiective ce şi le-a propus echipa proiectului pe viitor: constituirea unui sat roman în cadrul oraşului, participarea la evenimente precum Festivalul Cetăţilor Dacice sau Zilele Oraşului, creşterea numărului de legionari, realizarea de tehnică de luptă specifică( baliste, catapulte, etc.), programe în şcoli (de exemplu un concurs sportiv intitulat “pentatlonul roman”), înfiinţarea unui festival dedicat moştenirii roamne a oraşului şi/sau judeţului ( “Zilele Apulumului”, “Zilele Legiunii a XIII-a Gemina” etc.) sau derularea unui festival general de reenactment.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Povestea lui Moș Crăciun sau legenda lui Mos Crăciun La marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste si răbdare. Erau minunate si nu semănau una cu alta. Povestea lui Mos Crăciun începe în Ajunul Crăciunului, când bătrânul meșter pleca din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 16 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri