Rămâi conectat

Ştirea zilei

Medicii care nu promovează Rezidenţiatul ar putea fi angajaţi în spitale şi cabinete

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Printr-un proiect de act normativ, Ministerul Sănătăţii a stabilit competenţele tinerilor medici care se vor putea angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat. Astfel, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat. Aceştia vor putea realiza triajul pacienţilor, vor întocmi şi completa fişa de observaţie la internare şi vor putea însoţi pacientul la investigaţii. Proiectul de act normativ prevede de asemenea ca salarizarea absolvenţilor să fie la nivelul funcţiei de medic stagiar.
În prezent, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale. Ministerul Sănătăţii propune ca medicii cu competenţe limitate să poată fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz. Aceştia, însă, nu vor avea dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod. Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.
Conform Ministerului Sănătăţii, printre activităţile pe care le va putea desfăşura un absolvent angajat într-o unitate sanitară se numără: examinarea şi triajul pacienţilor; întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament. Posturile destinate medicilor cu competenţe limitate vor fi prevăzute separat în statul de funcţii al unităţii sanitare, iar ocuparea acestora se va face prin concurs. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO | Parada portului popular la Festivalul Internațional de Folclor din Aiud: Participă ansambluri folclorice din 9 țări

Bera Larisa

Publicat

în

LIVE VIDEO | Parada portului popular la Festivalul Internațional de Folclor din Aiud: Participă ansambluri folclorice din 9 țări Festivalul Internațional de Folclor Aiud, a ajuns la cea de-a XII-a ediție, și se desfășoară în perioada 25- 28 iulie 2024. Municipiul Aiud este gazda a peste 300 de dansatori și interpreți, membri ai ansamblurilor folclorice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea