Rămâi conectat

Actualitate

Prefectul Dan Coriolan Simedru: „Munca la negru poate fi prevenită prin promovarea drepturilor angajaţilor”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Munca nedeclarată a fost dintre subiectele de pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba, prezidată de prefectul Dan Coriolan Simedru.

În cadrul campaniei naţionale de identificare şi combatere a muncii la negru, derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, în cadrul căreia, în acest an, au fost efectuate 1498 de controale la agenţii economici şi au fost aplicate 5.116 sancţiuni contravenţionale aplicate, din care 115 pentru muncă nedeclarată, membrii Comisiei pentru Dialog Social au luat în discuţie o problemă actuală, ale cărei soluţii nu se găsesc exclusiv în măsuri punitive.

Ţinând cont de faptul că, în urma controalelor efectuate de ITM Alba, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, 367 de persoane au fost depistate şi sancţionate că lucrează fără forme legale de angajare, Comisia pentru Dialog Social a judeţului Alba a concluzionat că una dintre cauzele care duc la perpetuarea muncii la negru este lipsa de informare a angajaţilor cu privire la drepturile la care renunţă atunci când acceptă să presteze munci fără forme legale. Cum Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba are ca obiectiv permanent organizarea de campanii de informare adresate angajatorilor şi angajaţilor prin care să fie evidenţiate efectele negative ale muncii la negru, „ar fi necesară şi oportună o campanie de conştientizare angajaţilor referitoare la drepturile pe care le pierd implicit prin prestarea muncii nedeclarate”, a precizat prefectul judeţului Alba.

Cred că munca la negru poate fi prevenită şi prin promovarea drepturilor angajaţilor, nu doar prin sancţiunile aplicate, conform legii, de autorităţile în drept. Pe lângă amenzile pe care le riscă cei care lucrează fără forme legale, dar şi angajatorii lor, drepturile de care beneficiază angajaţii sunt din start pierdute. Sunt sigur că, dacă lumea ar fi mai bine informată şi, în consecinţă, mai conştientă de efectele negative ale muncii nedeclarate, numărul persoanelor care lucrează ilegal ar scădea simţitor”, a conchis prefectul de Alba.

Cei care lucrează fără forme legale nu beneficiază, în cele mai multe cazuri, de salariul minim pe economie şi de sporul de vechime în muncă, de concediul legal de odihnă plătit şi alte concedii prevăzute de lege pentru evenimente deosebite (nuntă, naşterea unui copil sau deces în familie), nici de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, de cele pentru şomaj, maternitate sau creşterea/îngrijirea copilului. Din categoria drepturilor pierdute în cazul prestării muncii nedeclarate, mai fac parte şi serviciile medicale gratuite, pensia de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate sau de urmaş, precum şi posibilitatea obţinerii de credite bancare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători CFR Călători a anunțat joi că se acordă reduceri de 20% în perioada 4 – 18 iulie celor care cumpără Interrail Global Pass sau One Country Pass, abonamente pentru călătorii cu trenul în ţările europene, cu valabilitate începând din 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea