Fabrica de Arme Cugir s-a înscris pe o traiectorie ascendentă
Interviu cu ing. Laurenţiu RĂDIŢOIU, director general la Fabrica de Arme Cugir
– Dle Rădiţoiu, în urmă cu aproape o jumătate de an aţi fost numit director general interimar la Fabrica de Arme Cugir. Cum caracterizaţi evoluţia firmei pe perioada mandatului care vi se încheie peste câteva zile?
– A fost pentru mine o provocare, în condiţiile în care am primit încrederea de a conduce o importantă societate de interes naţional, dar am plecat optimist la drum, având în vedere că am lucrat în domeniul industriei de apărare – sectorul proiectare, fiind familiarizat cu problemele ce ţin de fabricaţia armamentului. N-a fost totuşi simplu, ţinând seama că fabrica se confrunta şi încă se mai confruntă cu serioase dificultăţi financiare generate de datoriile istorice faţă de UMC şi faţă de unii furnizori, dar şi cele înregistrate în relaţiile cu aşa- zisele „firme căpuşă”, faţă de care a trebuit să acord atenţia maximă. Aşa se face că, pentru prima dată în ultimii trei ani, fabrica a început să plătească în mod eşalonat datoriile către SC Uzina Mecanică Cugir.
– Dacă ar fi să faceţi bilanţul unor realizări în această perioadă, ce ne-aţi putea spune?
– În primul rând aş evidenţia încheierea în lună martie a unor noi contracte cu partenerii noştri tradiţionali din America, Century Internaţional Arms şi M+M, pentru produse civile şi militare, cu eşalonare până în martie 2013, cu posibilitatea renegocierii preţurilor la aceste produse în cursul lunii septembrie a.c .
Am totodată satisfacţia că am reînvăţat să executăm produse militare de la A la Z, iar perspectivele ne arată că putem realiza venituri substanţiale pe această componentă din sectorul militar. Sigur că, pentru a realiza ceea ce ne-am propus, necesita o regândire a managementului resurselor umane, care presupune angajarea de forţă de muncă în cadrul unităţii, fără de care nu putem să ne onorăm angajamentele luate faţă de parteneri. De aceea, pentru a rezolva această problemă, cu privire la noi angajări, la Ministerul Economiei va avea loc în perioadă ce urmează o întâlnire a factorilor de răspundere din Romarm şi Fabrica de Arme iar noi sperăm că actuala guvernare să rezolve această problemă ce decurge din necesitatea onorării contractelor încheiate.
Solicitarea noastră ese motivată de încă un fapt, şi anume, că la recentul Târg de Armament „EUROSATORY” de la Paris s-a văzut că armele de la Cugir aflate pe standul României prezintă interes pentru anumiţi agenţi din Europa şi nu numai.
– Într-o discuţie purtată în urmă cu aproape o lună ne vorbeaţi despre intenţiile fabricării la Cugir a puştii de asalt de 5,56 mm, armă în opinia dumneavoastră, vedeta expoziţiei BSDA de la Bucureşti. Care este perspectiva realizării acestui produs?
– Ne-am propus ca în luna septembrie să realizăm prototipul armei, după care aceasta să fie trimisă la omologare, urmând să începem producţia. După cum am mai spus, MApN va fi primul beneficiar al produsului fabricat la Cugir. De aceea, la începutul lunii viitoare la Cugir este preconizată o vizită a secretarului de stat de la Apărare, pe domeniul înzestrării, care cu siguranţă se va interesa şi de acest produs aşteptat de Armata Romană.
– Care este în opinia d-voastră percepţia partenerilor privind produsele executate la Fabrica de Arme?
– Colaboratorii noştri au cuvinte de apreciere faţă de calitatea produselor executate la FAC şi faţă de onorarea la timp a angajamentelor încheiate cu aceştia. Societatea a demarat şi implementat un sistem de management de asigurare a calităţii pentru proiectare, dezvoltare şi producţie în conformitate cu cerinţele standardelor ISO-9001 şi NATO Quality, certificate valabile până în 2015. Trebuie să spun că, după o pauză de şapte ani s-au obţinut certificatele firmei CERTIND care atestă aşa după cum arătăm sistemul de management al calităţii, un valoros „buletin de bună purtare” şi pe care FAC nu-l mai avea din 2005.
– Cum vedeţi evoluţia fabricii în perspectiva schimbării survenite la nivelul noilor structuri de conducere?
– Numirile d-lui Lori Boian – director general Romarm şi a d-lui Nicuşor Mihai – administrator special la cele două unităţi de armament şi muniţie, ambii cu expertiză în domeniul industriei de apărare, nu fac decât să înscrie uzina pe un trend ascendent aşa cum îi stă bine unei firme cu renume care are în spate peste 200 de ani de existenţă. Cred totodată în sprijinul şi o bună colaborare din partea liderului de sindicat Ioan Neagu care mi-a fost alături şi care s-a implicat şi se implică pentru rezolvarea multor probleme ale uzinei.
Nu pot să închei fără a afirma cu regret că în demersurile noastre n-am primit sprijin de la niciun partid politic aflat la guvernare iar tot ce am realizat s-a făcut prin forţele proprii ale echipei manageriale în fruntea căreia am avut onoarea să mă aflu. De aceea, sper că actuala guvernare să se implice şi să fie mult mai aproape de sectoroul de apărare, un sector important pentru economia şi securitatea naţională.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când se distribuie pensiile în luna decembrie 2024. Poșta Română începe achitarea pensiilor pentru 4,9 milioane de pensionari
Când se distribuie pensiile în luna decembrie 2024. Poșta Română începe achitarea pensiilor pentru 4,9 milioane de pensionari Începând de luni, 2 decembrie 2024, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor pentru luna decembrie, transmite vineri Compania Națională „Poșta Română” într-un comunicat. Citește și: PENSII 2025: Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă. Contribuția […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2024. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Actualitateacum 20 de ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei