Rămâi conectat

Ştirea zilei

9 CONDAMNAȚI… dintr-o lovitură! Au încasat subvenții de la AJOFM Alba pentru angajări fictive

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nouă persoane care au obținut ilegal sume de bani de la AJOFM Alba cu documente false, condamnate penal de Judecătoria Câmpeni

Judecătoria Câmpeni a pronunțat prima decizie într-un dosar în care nouă persoane au fost trimise în judecată pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicități la aceste infracțiuni. Doi dintre inculpați, soț și soție, care sunt recidiviști, au reușit performanța de a fi condamnați la pedepse în regim de detenție.

Dosarul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia în anul 2016. Parte vătămată este AJOFM Alba care a suferit un prejudiciu de circa 130.000 de lei.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2013, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor A.J.O.F.M. Alba, inculpata P. Paraschiva, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din comuna Avram lancu, a solicitat şi a încasat subvenţii în sumă de 80.831 lei, conform art. 85 din Legea nr. 76/2000, pentru un număr de 17 persoane angajate în mod fictiv.

Inculpata a atestat, în fals, că persoanele sunt angajate efectiv şi desfăşoară activitate în cadrul societăţii, fiind remunerate pentru munca prestată. De asemenea, în perioada 2011 – 2013, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor A.J.O.F.M. Alba, inculpatul P. Răzvan, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din comuna Avram lancu, a solicitat şi a încasat subvenţii în sumă de 34.983 lei, conform art. 85 din Legea nr. 76/2000, pentru un număr de 8 persoane angajate în mod fictiv.

Cu ocazia convenţiilor încheiate în acest sens şi prin depunerea lunară a documentelor necesare (tabele nominale, foi colective de prezenţă şi state de plată (listă de plată formaţie) aferente perioadei septembrie 2012 – mai 2013), inculpatul a atestat, în fals, că persoanele sunt angajate efectiv şi desfăşoară activitate în cadrul societăţii, fiind remunerate pentru munca prestată.

Recidiviști condamnați cu executare

Inculpatul P. Nicolae i-a ajutat pe cei doi să obţină subvenţii prin inducerea în eroare a reprezentanţilor A.J.O.F.M. Alba, identificând şi recrutând persoane cu vârsta de peste 45 de ani, în vederea angajării cu contract de muncă la societăţile administrate de aceștia, persoane pentru care s-a obţinut subvenţie ca urmare a angajării, deşi acestea nu au prestat activitate în calitate de angajaţi şi nici nu au fost remuneraţi, fiind vorba doar de o angajare scriptică, fictivă, pentru obţinerea de foloase materiale necuvenite.

Inculpatul a cunoscut că angajarea respectivelor persoane se face exclusiv în vederea obţinerii subvenţiei şi nu pentru ca acestea să presteze activităţi în cadrul societăţilor şi să fie remunerate pentru activitatea desfăşurată. P. Paraschiva și P. Nicolae au primit ambii pedeapsa rezultantă de 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare și 6.000 de lei amendă penală. Ambii sunt recidiviști, fiind condamnați în 2012 la câte 4 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, iar instanța a cumulat pedeapsa de atunci ce cele din noul dosar. P. Răzvan a fost condamnat la 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani, respectiv la 6.000 de lei amendă penală.

O altă persoană (A. Georgeta), care i-a ajutat pe inculpaţii menționați anterior să obţină subvenţii pentru angajarea persoanelor şomere cu vârsta de peste 45 de ani, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor A.J.O.F.M. Alba, a primit 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și 4.000 de lei amendă penală.

Aceasta a întocmit contractele de muncă pentru persoanele care au fost angajate în cadrul celor două societăţi şi pentru care s-a obţinut subvenţie, deşi în speţă a fost vorba de o angajare scriptică, fictivă, pentru obţinerea de foloase materiale necuvenite, precum şi alte documente necesare obţinerii subvenţiilor de la stat.

Condamnări cu amânare pentru 5 inculpați

Alte 5 persoane care au indus în eroare reprezentanţii A.J.O.F.M. Alba, întocmind şi depunând la această instituţie documente realizate în fals din care reieşea vechimea în muncă necesară obţinerii de şomaj, deşi nu au muncit efectiv în cadrul societăţilor comerciale, şi au beneficiat de ajutor de şomaj necuvenit au primit, de asemenea, pedepse cu amânarea executării.

Este vorba despre: C. Ioan – 1 an de închisoare și 2.000 de lei amendă penală cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani; C. Elena – 1 an de închisoare și 4.000 de lei amendă penală cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani; P. Viorica – 1 an de închisoare și 2.000 de lei amendă penală cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani; H. Valeria – 8 luni de închisoare și 1.350 de lei amendă penală cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani; P. Traian – 8 luni de închisoare și 1.350 de lei amendă penală cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani. Instanța a mai dispus ca inculpații să plătească către AJOFM daunele financiare produse și a anulat toate documentele întocmite în fals.

Decizia Judecătoriei Câmpeni nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea