Rămâi conectat

Curier Județean

9-10 septembrie| „Drumul Libertății – drumul lui Avram Iancu”: Manifestări comemorative pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Ziarul Unirea

Publicat

în

9-10 septembrie| „Drumul Libertății – drumul lui Avram Iancu”: Manifestări comemorative pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, vineri și sâmbătă, o serie de evenimente comemorative în memoria lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române de la moartea căruia se împlinesc 150 de ani.

Proiectul cultural „Drumul Libertății – drumul lui Avram Iancu” începe vineri, 9 septembrie, la ora 21:00 la Țebea, locul unde este înmormântat eroul național. Programul va fi deschis de tulnicăreselor din Munții Apuseni, urmând apoi un program cu muzică patriotică susținut de părintele Doru Gheaja, Ciprian Roman, Ansamblul Folcloric al Județului Alba și Alexandru Pal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acțiunea va continua, sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 11:30, la Casa Memorială „Avram Iancu” din satul Incești (comuna Avram Iancu), unde va fi oficiată o slujbă religioasă și vor fi depuse coroane de flori. Cu această ocazie va fi lansată cartea „Avram Iancu”, autor Silviu Dragomir, ediție îngrijită și studiu introductiv de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș (Editura „Școala Ardeleană”). Vor urma momente evocatoare susținute de Dumitru Acu, Tiberiu Groza, Ion Cârje, Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș.

La ora 13:00, manifestări comemorative în memoria eroului național Avram Iancu vor avea loc la Câmpeni, în Piața „Avram Iancu”, iar la 14:30 vor continua în Piața Eroilor din Abrud, unde programul va fi completat și de evoluția Grupului vocal tradițional „Țarina” din Abrud.

La ora 18:00 manifestările se vor încheia pe Câmpia Libertății din Blaj, unde vor susține recitaluri interpreții Mariana Anghel și Adriana Anghel, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga și Dorina Narița.

Proiectul cultural „Drumul Libertății – drumul lui Avram Iancu” este realizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu TVR 3 și TVR Târgu Mureș. Evenimentele sunt organizate cu participarea Fanfarei Județului Alba, a Tulnicăreselor din Munții Apuseni și a Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, astăzi comuna Avram Iancu, din județul Alba. De profesie avocat, Avram Iancu a fost conductorul Revoluției de la 1848 în Transilvania. Bunicul său, Gheorghe Iancu, a fost preot ortodox și, potrivit unor surse istorice, ar fi luat parte la răscoala lui Horea din anul 1784.

Avram Iancu a murit în 10 septembrie 1872, fiind găsit mort pe prispa unei case din Baia de Criș (județul Hunedoara), unde trăsese peste noapte. Iancu nu avea mai nimic asupra lui, doar o năframă zdrențuită, fluierul de cireș din care îi plăcea atât de mult să doinească și o jalbă către împăratul austriac Franz Joseph, unsă și mototolită, pe care nu a trimis-o niciodată destinatarului.

Trupul marelui erou a fost depus pe catafalc în casa lui Ioan Simionaşiu, asesor la sedria orfanală. Comitatul Zarand, cu o populație covârșitor românească, a decis să îi facă funeralii naționale, ca unui „mort al națiunii”. Avram Iancu a fost înmormântat la Țebea pe 13 septembrie 1872, cu funeralii naționale, iar cortegiul funerar s-a întins de la Baia de Criş la Țebea, pe o distanță de câțiva kilometri.

Crucea de piatră, care și azi străjuiește mormântul eroului, a fost donată preotul din Ţebea, Iosif Tisu. Era crucea pe care o pregătise pentru el însuși, dar a pus-o la căpătâiul lui Avram Iancu. Placa de marmură albă de pe mormântul lui Avram Iancu a fost pusă la 1 noiembrie 1931. Cei care au pus această placă sunt renumiții istorici Gheorghe I. Brătianu și Constantin C. Giurescu.

Avram Iancu odihnește lângă Gorunul lui Horea, ultima sa dorință, exprimată în testamentul său, fiind ca din averea rămasă de la el să se ridice o Facultate de Drept pentru români, el fiind convins că doar luptătorii pe tărâm juridic vor putea să câștige drepturile națiunii române.

Avram Iancu este declarat, printr-o lege adoptată în anul 2016 de Parlamentul României, „Erou al Națiunii Române”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Preșcolarii de la GPP Nr.9 din Alba Iulia, au sărbătorit în avans Ziua Mondială a Apei printr-o vizită la SGA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preșcolarii de la GPP Nr.9 din Alba Iulia, au sărbătorit în avans Ziua Mondială a Apei printr-o vizită la SGA

La 22 martie, în fiecare an, este Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină.

Preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit Nr.9 din Alba Iulia, au sărbătorit în avans evenimentul printr-o vizită la SGA – Sistemul de Gospodărire a Apelor din Alba Iulia, instituție parteneră cu grădinița de mai bine de 10 ani și parteneri educaționali în proiectul „Micii Ecologiști ai Cetății”, proiect ajuns la a XI ediție în acest an.

În urma vizitei, preșcolarii au aflat informații despre activitatea instituției, despre cum putem preveni poluarea și a beneficia de apă de calitate!

Elit - Gustul Desăvârșit

Calitatea resurselor de apă este din ce în ce mai mult ameninţată de poluare, iar micii preșcolari, viitori adulți, trebuie să afle că apa curată ne oferă şansa la o viaţă mai sănătoasă, iar calitatea vieţii se reflectă în comportamentul fiecăruia dintre noi faţă de apă, protejarea şi conservarea calităţii ei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Birou Cadastru angajează personal pentru activităţi de teren, efectuare măsurători şi prelucrare date pe calculator

Unirea Ziarul

Publicat

în

Birou Cadastru Maxim cu sediul în Municipiul Alba Iulia angajează personal tânăr pentru activităţi de teren, efectuare măsurători şi prelucrare date pe calculator

Alătură-te echipei noastre şi fă parte din biroul nostru tehnic!

Cerinţele de încadrare a personalului sunt minime:

– Disciplină

Elit - Gustul Desăvârșit

– Seriozitate

– Dorinţa de muncă

– Abilităţi practice IT

Trainingul este asigurat de societate, iar beneficiile financiare sunt motivante.

Profită de şansa dezvoltării profesionale într-un mediu modern cu aparatură şi tehnologie de ultimă generaţie alături de echipele noastre de profesionişti.

Aşteptăm CV-urile dumneavoastră la adresa de email [email protected], pe WhatsApp la numărul de telefon 0766216570 sau la sediul nostru din Municipiul Alba Iulia, Strada Septimius Severus nr. 55, Apartament 3, Birou Cadastru Maxim.

Vă aşteptam cu drag!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Colegiul Militar din Alba Iulia, rezultate deosebite la olimpiada de fizică, etapa județeană: Pe ce locuri s-au clasat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari pasionați de științele exacte, care au concurat în acest an la faza județeană a Olimpiadei de Fizică au reușit să obțină rezultate foarte bune în ierarhia locală. Rezultatele înregistrate de elevi demonstrează că dețin cunoștințele necesare pentru a performa la această disciplină.

Pregătiți de doamnele profesoare Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Laura Ciobanu, elevii colegiului militar au obținut un Loc II, un Premiu III și patru Mențiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevul caporal Andrei Mureșan (clasa a X-a), coordonat de doamna profesoară Dorina Filipescu a reușit să se claseze al doilea în ierarhie, iar elevul fruntaș Ionuț Bonțe (clasa a IX-a), coordonat de doamna profesoară Laura Ciobanu a obținut Premiul III.

Mențiuni au obținut elevul caporal Tudor Moga (clasa a X-a) și elevii fruntaș Claudiu Stanciu și Szabo Sonya (clasa a IX-a), sub coordonarea doamnei profesoare Sanda Irimie și elevul fruntaș Fineas Nathan Lascu (clasa a IX-a), pregătit de doamna profesoară Dorina Filipescu.

Tuturor felicitări și mult succes la următoarele concursuri!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare