Rămâi conectat

Actualitate

846 mil. lei pentru restituirea taxei auto. S-au stabilit sumele pentru „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”

Ziarul Unirea

Publicat

în

846 mil. lei de la Guvern pentru restituirea taxei auto. S-au stabilit sumele pentru „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2018 al Administrației Fondului pentru Mediu prevede „necesitatea asigurării, din excedentul anilor precedenți, a sumei de 845.891 mii lei necesară restituirii taxei auto”, în timp ce programele de stimulare a înnoirii parcului auto au și ele alocări bugetare.

Conform proiectului publicat pe site-ul Ministerului Mediului, pentru Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Naţional Auto (Rabla) vor fi alocate în acest an 150 de milioane de lei din credite bugetare şi 133 milioane lei din credite de angajament. De asemenea, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus) Guvernul va aloca 80 de milioane de lei din credite bugetare şi 120 milioane de lei din credite de angajament. Conform lui Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM),  din totalul alocărilor bugetare de 80 de milioane, 60 de milioane de lei vor merge către finanţarea achiziţiilor de maşini electrice şi hibride, iar restul de 20 de milioane către susţinerea instalării de prize pentru maşini electrice. Primele vor rămâne la nivelul anului trecut, adică 6.500 de lei pentru „Rabla Clasic”, 20.000 de lei pentru hibride şi 45.000 de lei pentru electrice.

Odată cu alocările pentru cele două componente ale programului Rabla, proiectul de HG prezent pe site-ul Ministerului Mediului menţionează şi „restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule în baza prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017”. Astfel, „se estimează pe anul 2018 necesitatea asigurării, din excedentul anilor precedenţi, a sumei de 845.891.000 lei necesară restituirii taxei auto. Aceasta suma se va  restitui din excedentul Fondului pentru mediu încasat din taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule”.

Electrificare accelerată

Vânzările de vehicule „verzi” au crescut major anul trecut în România ca efect al subvenţiilor oferite de stat, cele mai mari din Uniunea Europeană. Statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) pentru 2017 arată că anul trecut au fost comercializate la noi 2.811 vehicule „verzi”. Dintre acestea nu mai puţin de 2.297 au fost hibride (HEV), iar vânzările cumulate de BEV (Battery Electric Vehicles), EREV (Extended-Range Electric Vehicles) şi PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicles) au atins 514 unităţi. Statisticile anuale întocmite de asociaţie arată că în ultimii trei ani vânzările de autoturisme „verzi” au crescut progresiv de la 486 de unităţi în 2015 la 2.811 în 2017. Această creştere mult mai rapidă decât cea a pieţei de autoturisme noi a dus la o majorare a cotei de piaţă. Astfel, dacă în urmă cu trei ani maşinile din categoria analizată reprezentau  doar 0,5% din piaţă, iar în 2016 acestea urcau la 1%, anul trecut au atins 2,2% din totalul vânzărilor de maşini noi.

Din totalul de 2.297 de autoturisme hibride vândute în 2017, nu mai puţin de 2.063 au aparţinut mărcii Toyota, alte 154 purtând emblema mărcii premium a grupului nipon, Lexus. Poziţia a treia în clasamentul vânzărilor de hibride din România este ocupată de KIA cu 22 de unităţi. Top 5 al modelelor hibride cpmercializate în România are pe primele patru poziţii modele Toyota – Auris (611 unităţi), Yaris (559 unităţi), C-HR (470 unităţi) şi RAV4 (413 unităţi) – iar locul cinci este ocupat de Lexus RX cu 90 de unităţi).
Sursa: capital.ro

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Piața de taximetrie ar putea fi liberalizată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Piața de taximetrie ar putea fi liberalizată Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe de o parte, întărirea reglementării pe zona de transport alternativ, iar pe de altă parte dereglementarea pe partea de taximetrie, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. „Cu privire la transportul de persoane, a existat agitaţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea