Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

8 mai: Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 mai: Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Având ca scop promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale, ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este marcată, în România, la 8 mai, fiind instituită prin Legea 23/2015.

Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost iniţiat de senatorul UDMR Rozalia Biro şi a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015. Potrivit actului normativ, cu această ocazie, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni specifice, pentru a atrage atenţia asupra discriminării şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

La 13 martie 2015, iniţiatorul proiectului, Rozalia Biro, preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, a declarat, la Oradea, că a ales această dată pentru că la 8 mai 2003 ”a fost adoptată strategia privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, de către Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi Legea 202 a egalităţii de şanse”. De asemenea, senatorul UDMR a susţinut că acesta „este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbeşte de egalitate între femei şi bărbaţi. Ei au trecut de etapa egalităţii de şanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”. Ea a făcut referire şi la recenta rezoluţie a Parlamentului European, „Egalitatea între femei şi bărbaţi în cadrul strategiei Europa 2020”, care arăta că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferenţă de salarizare de 17% între femei şi bărbaţi, iar violenţa în familie şi relele tratamente erau în continuă creştere. De asemenea, femeile se confruntau cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaţilor, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă era mai frecventă la femei.

În mai 2017, a fost semnată o rezoluţie pentru sprijinirea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România, în perioada 2017-2020, de către preşedinţii comisiilor pentru egalitate de şanse ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentari, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Această rezoluţie constituie un deziderat al participanţilor la conferinţa „Egalitatea de gen: test pentru democraţie”, desfăşurată cu ocazia Zilei naţionale a egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi la Palatul Parlamentului, prin care aceştia s-au angajat, în limita mandatului şi misiunii instituţiei pe care o reprezintă, să sprijine mai multe obiective concrete în acest domeniu.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este unul dintre obiectivele Uniunii Europene. Legislaţia, jurisprudenţa şi modificările aduse tratatelor, de-a lungul timpului, au contribuit la consolidarea acestui principiu şi la implementarea sa în UE, Parlamentul European fiind un apărător fervent al principiului egalităţii dintre bărbaţi şi femei, notează site-ul www.europarl.europa.eu. Egalitatea între femei şi bărbaţi este promovată de UE prin art. 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate şi la articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale. Mai mult decât atât, articolul 8 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede datoria Uniunii de a elimina inegalităţile şi de a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în toate activităţile sale. În Declaraţia nr. 19 anexată la Actul final al Conferinţei interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona, Uniunea şi statele membre s-au angajat să combată toate formele de violenţă domestică şi să ia toate măsurile necesare pentru a preveni şi reprima aceste acte criminale, precum şi pentru ajutorarea şi protejarea victimelor.

La 5 martie 2020, Comisia Europeană şi-a prezentat strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în Europa pe perioada 2020-2025, care prezintă acţiuni-cheie pentru următorii cinci ani şi angajamentul executivului comunitar de a integra perspectiva egalităţii în toate domeniile de politică ale UE, potrivit unui comunicat de presă al CE. Strategia prezintă modul în care Comisia Europeană va îndeplini promisiunea făcută de preşedinta Ursula von der Leyen ca Europa să ofere aceleaşi oportunităţi tuturor celor care au aceleaşi aspiraţii. Printre acţiunile-cheie prevăzute în această strategie se numără şi încetarea violenţei bazate pe gen şi eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare, şi realizarea unui echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică.

În Uniunea Europeană, 33% din femei au fost supuse violenţei fizice şi/sau sexuale, în timp ce 55% au fost hărţuite sexual, fiind necesar să înceteze violenţa bazată pe gen şi stereotipurile dăunătoare cărora le cad victimă femeile. În acest scop, strategia prezentată de executivul comunitar solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenţei împotriva femeilor. Comisia Europeană intenţionează să extindă domeniile de criminalitate în care armonizarea este posibilă în întreaga Europă la formele specifice de violenţă împotriva femeilor, inclusiv hărţuirea sexuală, abuzul asupra femeilor şi mutilarea genitală feminină. În UE, femeile câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii şi se confruntă în continuare cu bariere în calea accesului şi a menţinerii pe piaţa forţei de muncă, egalitatea de gen fiind o condiţie esenţială pentru o economie europeană inovatoare, competitivă şi prosperă. Sub conducerea comisarului european pentru egalitate, Helena Dalli, şi cu sprijinul nou-creatului Grup operativ în domeniul egalităţii, Comisia Europeană va integra perspectiva de gen în toate politicile şi iniţiativele majore ale UE, acest concept fiind cunoscut şi sub denumirea de „abordare integratoare a egalităţii de gen”. „O Uniune a egalităţii” este una dintre priorităţile majore ale Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, astfel cum a precizat aceasta în orientările sale politice.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea