Actualitate
8 iunie 1930- Ziua în care Carol al II-lea îl înlătură pe fiul său, Regele Mihai, de la tron şi se proclamă rege.
După ce în 1925 fuge din ţară, renunţând la drepturile de moştenitor al Coroanei, principele Carol se reîntoarce şi, în 8 iunie 1930 îl înlătură pe fiul său, Regele Mihai, de la tron şi se proclamă rege.
Principele Carol s-a născut la Sinaia, la 3 octombrie 1893. A fost fiul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria. Primul Rege născut în România a avut o domnie cu împliniri, dar şi multe convulsii.
Potrivit documentelor istorice, la 10 martie 1921, Principele Carol s-a căsătorit cu Principesa Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei. Din păcate, această căsătorie nu a durat.
Carol a plecat, în decembrie 1925, împreună cu Elena Lupescu la Paris, renunţând la drepturile de moştenitor al Coroanei. Regele Ferdinand l-a îndepartat din Familia Regală şi l-a desemnat ca moştenitor pe tânărul său nepot, Mihai.
Astfel, prima domnie a MS Regele Mihai I a început în 1927, după moartea bunicului Său, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regentă condusă de unchiul Său, Principele Nicolae al României.
In 1927 regele Ferdinand si Ion I.C. Bratianu au murit lasand un gol adanc pe scena politica. Principele mostenitor Carol renuntase la toate drepturile monarhice si traia la Paris sub numele de Carol Caraiman alaturi de amanta sa, Elena Lupescu. In aceste conditii, Mihai, in varsta de sase ani, fiul lui Carol, a fost proclamat rege sub tutela unei regente formata din patriarhul Miron Cristea, printul Nicolae, fratele lui Carol, si Gheorghe Buzdugan, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Lipsa de autoritate a regentei a provocat o criza politica majora, speculata de Partidul National-Taranesc condus de Iuliu Maniu, care dorea aducerea pe tron a lui Carol. Acesta isi schimbase intre timp ideile privind institutia regalitatii si era dornic sa revina in tara in calitate de rege.
Pe 8 iunie 1930, cu 485 de bile albe si una singura neagra in Parlament, Carol Caraiman a devenit regele Carol al II-lea. Regele Mihai, care avea noua ani, a ramas principe mostenitor si a primit titlul pompos de Mare Voievod de Alba Iulia.
Vestea restauratiei a fost primita cu satisfactie atat in societatea romaneasca, dar mai ales in cercurile economice straine care primeau unda verde pentru a intra masiv in spatiul romanesc.
Noul rege a trecut imediat la masuri pentru consolidarea tronului sau: a izolat-o pe mama sa, regina Maria, la Balcic, l-a indepartat de la curte pe Barbu Stirbey, iar pe fosta sa sotie, regina Elena a trimis-o peste granita. S-a constituit imediat si o camarila regala. In ceea ce o privea pe Elena Lupescu, regele Carol al II-lea a actionat in maniera sa caracteristica, impunandu-si vointa. In ciuda tuturor apelurilor liderilor politici de a nu o aduce pe amanta sa in tara, Elena Lupescu s-a stabilit la Castelul Foisor pe 12 august, iar cateva luni mai tarziu s-a mutat in Bucuresti. Acest gest ii va transforma pe Carol al II-lea si Iuliu Maniu in dusmani neimpacati. În 1938, Regele Carol al II-lea a dizolvat partidele politice, a abolit constituţia şi a instaurat un regim de autoritate monarhică.
Pe acest fond, treptat, regimul său îşi pierde sprijinul de care se bucurase instituţia monarhică în România până atunci, astfel că, în 10 ani, situaţia devine foarte grea. Carol al II-lea a abdicat la 6 septembrie 1940, Mihai redevenind rege al României. A ajuns, din nou, în fruntea ţării, într-o perioadă disperată: cel de-al Doilea Război Mondial, o viaţă politică extrem de dificilă şi o ţară în colaps economic. A luat deciziile cele mai bune pentru ţară: s-a opus depăşirii liniei Nistrului şi înaintării Armatei Române în interiorul URSS, alături de armatele Germaniei naziste, iar la 23 august 1944, a hotărât trecerea României în tabăra aliaţilor săi tradiţionali. Această decizie a scurtat războiul cu 6 luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de oameni. Astfel, forţele germane au fost obligate să părăsească România.
După ce a abdicat, în 1940, Carol al II-lea a părăsit ţara împreună cu Elena Lupescu şi a locuit în Statele Unite ale Americii, Brazilia şi Portugalia.
A murit la 4 aprilie 1953, fiind înmormântat în capela Regilor Portugaliei din Estoril. Din 2003, rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost aduse la Curtea de Argeş, acolo unde sunt înmormântaţi şi predecesorii săi.
Sursa: identitatea.ro
Actualitate
România, cel mai mare producător de gaze, la nivel european, după exploatarea din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei
România, cel mai mare producător de gaze, la nivel european, după exploatarea din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat faptul că „România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa, odată cu exploatarea din Marea Neagră.
România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar toate aceste investiţii trebuie protejate şi ar trebui să existe un climat previzibil pentru investitori, a declarat, joi, într-un mesaj video la Forumul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa. Toate aceste investiţii trebuie protejate, trebuie să fie sigure şi, de asemenea, ar trebui să existe un climat previzibil pentru investitori. În acest moment, lucrăm la proiectul final al legii eoliene offshore, care va fi prezentat pentru aprobarea Guvernului în următoarele două săptămâni şi sperăm că, până în decembrie, Parlamentul să adopte această legislaţie foarte importantă care ne va oferi ocazia să începem exploatarea potenţialului colosal pe care România îl are în domeniul eolianului offshore. Banca Mondială ne-a spus că avem aproximativ 75 de gigawaţi în potenţial eolian offshore. Cel puţin o parte din această cantitate ar trebui să încercăm să o exploatăm şi să ne folosim de ea până în 2030. Inutil să spunem că pentru ca toate acestea să se întâmple, pentru ca toate aceste investiţii să îşi urmeze cursul, trebuie să ne asigurăm că Marea Neagră de pe partea română este în siguranţă. Ministerul Energiei va continua să se implice activ în aceste probleme ce ţin de protejarea investiţiilor actuale şi viitoare, dând din nou investitorilor această predictibilitate, această încredere că pot investi în Marea Neagră într-un mod care să le garanteze şi returnarea investiţiei lor”, a subliniat Burduja.
Demnitarul român a apreciat faptul că regiunea Mării Negre este importantă nu doar din cauza invaziei ruse în Ucraina, ci şi datorită potenţialului său energetic.
„Regiunea Mării Negre este regiune critică pentru România, de mulţi ani. De fapt, acesta a fost mesajul nostru în politica externă către partenerii strategici de peste Ocean: în UE, acordaţi atenţie Mării Negre!. Şi, într-adevăr, astăzi, mai mult decât oricând, putem spune că aşa este. Regiunea Mării Negre este importantă nu doar din cauza invaziei ruse în Ucraina, ci este importantă şi datorită potenţialului său energetic. Am planificat investiţii foarte strategice în Marea Neagră. În primul rând, compania de petrol şi gaze din Marea Neagră a Grupului Carlyle exploatează deja gaze în Marea Neagră în apropierea ţărmului şi pune în reţeaua noastră în fiecare an peste un miliard de metri cubi de gaze naturale, o sursă importantă ce reprezintă cam 10% din ceea ce consumă România în fiecare an. De asemenea, recent sub mandatul meu de câteva luni, Romgaz a anunţat decizia finală de investiţie pentru Neptun Deep. A fost una dintre cele mai importante ştiri din acea perioadă. Vor fi patru miliarde de euro investiţi în Marea Neagră şi în Neptun Deep şi aproximativ 10 miliarde de metri cubi pe an de gaz de când începem în ianuarie 2027”, a afirmat ministrul Energiei.
Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă organizează, joi şi vineri, la Palatul Parlamentului, cea de-a doua ediţie a „Euro-Atlantic Resilience Forum”, la care sunt aşteptaţi să participe oficiali români, precum şi experţi străini din structuri de excelenţă şi expertiză ale Uniunii Europene (UE) şi NATO.
Actualitate
Creșterea salariilor în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare: Până când va amâna Guvernul modificările salariale
Creșterea salariilor în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare: Până când va amâna Guvernul modificările salariale
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat în cursul zilei de joi, referitor la creșterea salariilor în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, faptul că pentru a evita anumite scenarii, este oportună așteptarea intrării în vigoare a pachetului cu măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, pentru a da ulterior majorarea anunțată, prin Ordonanță de Urgență.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat după şedinţă ce se întâmplă cu salariile angajaţilor din construcţii, agricultură.
Mihai Constantin a precizat că, aşa cum a anunţat şi premierul la începutul şedinţei Executivului, ”pentru a evita anumite scenarii care au rezultat din calculele făcute împreună cu Ministerul de Finanţe, e oportun să aştepte intrarea în vigoare a pachetului legislativ cu măsurile fiscale, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, pentru a da ulterior majorarea anunţată prin Ordonanţă de Urgenţă.
„Premierul a dat sarcină tuturor ministerelor implicate în acest proces să vină cât mai repede cu o soluţie care să asigure o creştere netă a salariilor în aceste domenii, inclusiv după intrarea în vigoare a proiectului de lege de asumare”, a explicat Constantin.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că ”este posibil ca şi săptămâna viitoare să se remarce prin şedinţe de guvern extraordinare”, pentru adoptarea ordonanţei revizuite.
”Angajamentul premierului de a nu se scădea salariile în cele trei domenii este activ şi în vigoare”, a spus Constantin.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună.
Premierul a mai spus din calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea şi că nu este de acord cu acest lucru, astfel că a decis să scoată de pe ordinea de zi Ordonanţa care vizează aceste categorii.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Numărul celor care au zburat din sau spre România anul acesta a depășit nivelul de dinainte de pandemie. Astfel, țara noastră a înregistrat un nou record de pasageri.
În total, 16 milioane de călători au ajuns în aeroporturile de aici, cu 6% mai mulți față de aceeasi perioada din 2019. Cererea mare a dus însă și la o scumpire a biletelor, cu 20 la sută.
O familie aștepta cu nerăbdare să înceapă cel de-al doilea concediu de anul acesta.
Familie: „Din ce am văzut, avioanele sunt în continuare pline și încă se bucură românii de vacanțe. Lumea a început să își continue călătoriile după pandemie și cred că nu mai este nimic care să îi oprească”.
Așa arăta la orele prânzului Aeroportul Henri Coandă. Numai în primele 7 luni ale acestui an, peste 8.347.079 de persoane au ajuns sau au plecat de aici cu avionul, cu 0,2% peste cifra din în 2019. Urmează în top Cluj, Iași şi Timişoara. La coada clasamentului se situează aeroportul din Tulcea.
În total, din ianuarie până în august, peste 16 milioane de pasageri au tranzitat cele 17 aeroporturi românești.
David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: „Noi, în România, am reușit să fim peste nivelul din 2019 pentru că avem destinații noi, pentru că lumea dorește să călătorească, s-au reluat și călătoriile de afaceri. Este un record istoric pentru acest an. Dacă în 2019 am avut peste 23 de milioane de pasageri, ne așteptăm să depășim 24 de milioane în acest an”.
”Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Bărbat: „În ultima perioadă am observat cozi mai multe, timp de așteptare mai mult”.
Cererea mare pentru zboruri, dar și inflația au dus la creșterea prețurilor pentru biletele de avion. Acestea s-au scumpit cu 19% în luna august față de aceeași perioadă din 2022, conform Institutului Național de Statistică.
Iar potrivit unui studiu realizat de o platfomă online, 56% dintre românii care au răspuns spun că și-au schimbat destinația de vacanță pentru a se bucura de prețuri mai mici.
Claudia Tocilă, manager platformă de rezervări de bilete: „Astfel, cele mai populare au fost, așa cum ne-am așteptat, Grecia, Italia, Spania și ca destinații din diaspora, Anglia, Franța și Germania”.
Bărbat: „S-au scumpit destul de mult, plus că serviciile au scăzut, raportul calitate-preț nu mai e deloc același”.
Mulți români au călătorit și cu autocarul anul acesta. Principalele destinații au fost Budapesta, Viena și stațiunile de pe litoralul bulgăresc.
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare, cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial
-
Sportacum 19 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Sportacum 22 de ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
PERCHEZIȚII în Alba: Mai multe persoane, suspectate de fals și înșelăciune. Un CAR prejudiciat cu 12.000 de lei