8 august – Ziua Internaţională a Pisicii. Curiozități despre prietenii torcăcioși care ne bucură viața de peste 9.000 de ani

Plină de afecţiune şi energie, inteligentă şi dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu şi devotată faţă de stăpâni, pisica a devenit un companion excelent pentru tot mai mulţi oameni.

Ziua internaţională a pisicii, sărbătoarea dedicată celui mai popular animal de companie din lume, este celebrată în fiecare an pe data de 8 august. Legătura dintre om şi pisică este veche, de peste 9.000 ani.

ELIT

Iflscience.com estimează că numărul pisicilor la nivel mondial depăşeşte cifra de 500 de milioane, în timp ce cute-calendar.com precizează că în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, în timp ce pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită.

Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, potrivit site-ului daysoftheyear.com.

Torsul pisicii – produs prin vibrarea corzilor vocale

Pisica este renumită și pentru torsul ei specific. Sunt multe teorii legate de acest tors: unii oameni de ştiinţă au susţinut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân atunci când pisica este în preajmă şi practică respectivul procedeu de tors. De asemenea, studiile arată că şi copiii crescuţi în case unde există pisici au rezistenţă mai mare la alergii sau astm.

O pisică de apartament duce o viață liniștită, unde hrana îi este asigurată în mod constant, iar ea este protejată de vremea rea. Singura experiență pe care o poate avea cu un prădător este interacțiunea cu stăpânul care, din când în când, o va spăla și peria fără milă. Viața trăită în curățenie, având la dispoziție pe cineva care să îi schimbe litieră și bucurându-se de un loc sigur unde să moțăie sunt lucruri ideale pentru o viață pisicească de vis.

O pisică, mai ales de rasă, dacă este crescută de la o vârstă fragedă în apartament, nu va avea mari curiozități în a explora lumea de afară, în special dacă are cu cine și cu ce să se joace. Cu o îngrijire medicală adecvată, pisică poate atinge vârstă de 12-15 ani.

Dar unele pisici pot trăi și dublul acestei estimări. Motanul Rubble ar putea fi cea mai bătrână pisică din lume, după ce a sărbătorit a 30-a aniversare. În schimb, spre deosebire de pisica de apartament, cea care este crescută la curte, pisica de pe stradă trece prin experiența unui alt stil de viață ce presupune cantități mai mari de stres.

Înstinctul ei de supraviețuire o ține alertă, pentru a scăpa de câini, oameni agresivi sau trafic. Ea vânează păsări și rozătoare sau caută prin gunoaie. Își găsește culcuș sub mașini, în subsoluri de blocuri sau sub veranda unei case.

În Egiptul Antic, uciderea unei pisici se pedepsea cu moartea

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată.
Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea.
Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de şoareci mumificaţi.
La moartea pisicii se ţinea doliu, toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea.

Lucruri mai puțin știute despre pisici

Pisicile pot vedea foarte bine noapte, chiar de cinci ori mai bine decât oamenii, în special dacă ținta lor este în mișcare;

Pisica domenstică sănătoasă poate ajunge la viteza de 31km/h, însă nu poate menține acest ritm mai mult de un minut;

Pisicile pot sări de cinci ori lungimea propriului corp. Echivalentul unei sărituri de lungimea unui bazin;

O pisică are 244 de oase în corp, dintre care 60 de vertebre, iar 20 dintre aceste oase sunt localizate în coadă, pentru flexibilitate;

Pisicile se nasc cu 26 de dinți de lapte, înlocuiți cu 30 de dinți permanenți pe măsură ce cresc; Pisicile sunt cele mai active dimineața și seara, răsărit și apus; Secțiuni din creierul unei pisici, responsabile de înțelegere, filtrarea și gestionarea emoțiilor corespund cu cele ale creierului uman;

Pisicile transpiră prin lăbuțe;

Dacă sterilizezi o pisică, îi poți prelungi viața cu 2-3 ani;

Pisicile nu simt gustul dulce deoarece le lipsesc receptorii de dulce. Pisicile își iau energia din proteine, nu din carbohidrați;

Inima unei pisici bate de două ori mai repede decât inima unui om; O pisică naște în medie 1-8 pui, de 2-3 ori pe an;

Sarcina unei pisici durează aproximativ 9 săptămâni;

Cu cât vorbești mai des cu o pisică, cu atât îți va răspunde mai des; Pisicilor nu le place hrana prea rece sau prea caldă;

Pisicile dorm în medie 16 ore pe zi;

Pisicile merg pe vârfuri, spre deosebire de alte animale;

Pisicile au peste 100 de corzi vocale;

Pisica poate avea 26 de expresii faciale.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Vasi 10 august 2020 at 15:25

Funny cats. I love them.. They are so cute..

Comentariile sunt oprite