Rămâi conectat

Actualitate

783 de localități vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă, până în noiembrie. Zonele din Alba vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

internet-la-taraProiectul RO-NET privind construirea unei rețele naționale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale, a fost finalizat în peste 200 de localități, iar în alte 220 se află în fază avansată de implementare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicațiilor pentru Societatea Informațională (MCSI), remis vineri.

Potrivit țintei asumate prin proiect, până în noiembrie 2016 un număr 783 de localități din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă.

În județul Alba, sunt vizate 30 de localități:Albac, Fața, Dealu Lămășoi, Cionești,  Bărăști, Rimetea, Colțești , Ocoale, Gârda Seacă, Ghețari, Munună, Tonea, Pleși, Horea, Tătârlaua, Costești, Poiana Vadului, Turdaș, Dealu Bajului, Bubești, Cobleș , Fața Cristesei, Băcăinți, Sohodol, Mogoș, Ciugudu de Jos, Dumbrava, Hopârta, Mescreac și Vale în Jos.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a prezentat vineri, 1 iulie, amplasamentele finalizate și beneficiile conectării la internet locuitorilor din localitățile Tomești și Mascurei, din județul Vaslui.

„Elevii și profesorii vor avea acces mai ușor la informație. Producătorii locali și meșteșugarii vor putea utiliza Internetul pentru afacerea lor și pot intra chiar în sistemul național de licitații publice cu produsele lor. Autoritățile locale pot comunica mai rapid cu omologii lor și pot cere susținere pentru dezvoltarea utilităților din zona, iar persoanele în vârstă vor putea ține legătura prin intermediul Internetului cu cei dragi aflați departe. Astfel, întreaga comunitate beneficiază în urma disponibilității accesului la Internet. Cu alte cuvinte, chiar dacă unii se vor întreba poate de ce am adus Internet în sate unde, de exemplu, nu există o rețea de canalizare bine pusă la punct, răspunsul este că, dacă ai Internet și îl folosești inteligent pentru comunitate, poți să dezvolți și utilitățile din zonă’, a declarat Horațiu Anghelescu, secretar de stat în cadrul ministerului, în cadrul vizitei în județul Vaslui.

RO-NET este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și, astfel, împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

‘RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca ‘zone albe’. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice’, informează MCSI.

Până acum s-a decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins în circa două luni.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea