Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

7 mai – Ziua mondială a râsului se celebrează în fiecare an, în prima duminică a lunii mai

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, în prima duminică a lunii mai, se celebrează Ziua mondială a râsului, iar în 2017 această zi este marcată la 7 mai.

Inițiativa îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind și autorul cărții ”Laugh For No Reason” (2002) (Râzi fără motiv). Efectele acestei terapii sunt cât se poate de serioase și importante.

În primul rând, susțin adepții terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele, numite uneori și ”molecule ale fericirii”, sunt substanțe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimului. Acestea pot reduce stresul, proprietățile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Mai mult, eliberarea endorfinelor în organism poate duce la îmbunătățirea sistemului circulator și întărirea celui imunitar.

În al doilea rând, terapia inspirată de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispoziții în adevărate exerciții de respirație și de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului și la menținerea unui tonus ridicat.

Beneficiile râsului nu se opresc doar la o stare euforică de moment și îmbunătățirea propriei sănătăți, ci includ o mai bună relaționare cu cei din jur, râsul fiind o energie pozitivă, de multe ori molipsitoare, care ajută oamenii să lege prietenii sau să le îmbunătățească. Nu întâmplător, printre devizele cluburilor ce practică terapia prin râs se numără ”Pacea mondială prin râs”, ”Întreaga lume este o familie”, ”Râzi și fă-i și pe alții să râdă”, notează site-ul http://laughteryoga.org/ .

În plus, exersarea râsului și inducerea constantă a bunei dispoziții ne pot ajuta să trecem mai ușor peste momente de cumpănă. Nu neapărat în sensul bagatelizării acestora, cât mai ales prin adoptarea unei stări mentale pozitive, optimiste și dizolvarea emoțiilor negative precum anxietatea, tristețea sau furia.

Atât cu prilejul Zilei mondiale a râsului, cât și în cadrul întâlnirilor obișnuite ale cluburilor dedicate râsului, sunt programate evenimente menite să stârnească zâmbete și hohote de râs, precum spectacole de muzică și dans ori concursuri pentru desemnarea celui mai molipsitor râs sau al celui mai lipsit de talent cântăreț. Principalii ”inamici” sunt inhibiția, timiditatea, sensibilitatea exagerată și, evident, tristețea sau supărarea.

Primul club de terapie prin râs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând șase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curând granițele Indiei, în anul 2000 peste 10.000 de danezi marcând această zi în centrul capitalei Copenhaga.

În prezent, există peste 6.000 de Cluburi de Râs în peste 100 de țări, inclusiv în România.

Iată și o galerie foto (©Gulliver/GettyImages) care arată cum râd unii dintre cei mai cunoscuți oameni ai planetei (click pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte):

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea