64 de persoane înșelate cu locuri de muncă în străinătate: Cei doi escroci, condamnaţi la închisoare cu executare

Doi bărbați din Cluj-Napoca, în vârstă de 33 de ani, respectiv 31 de ani, au fost condamnați de Judecătoria Alba Iulia la câte 2 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.

Cei doi au înșelat peste 60 de persoane cu locuri de muncă în străinătate și au primit de la acestea peste 10.000 de lei. În actul de sesizare s-a reținut, în esență, că inculpații G. Radu Vasile și V. Carol Mark, în baza unei înțelegeri prealabile, prin folosirea de anunțuri în mass media privind obținerea de locuri de muncă în diverse țări și domenii, prin promisiuni certe de obținere de locuri de muncă în străinătate, prin eliberarea de facturi fiscale și de chitanțe pentru a da o notă de legalitate, prin improvizarea unui birou în municipiul Alba Iulia unde s-a desfășurat activitatea de racolare și profitând de nevoia obținerii de locuri de muncă au reușit să inducă în eroare un număr de 64 persoane de la care au pretins și au primit efectiv diverse sume, cauzând un prejudiciu de 9.700 de lei și 210 euro.

Activitatea infracțională a celor doi bărbați s-a desfășurat în perioada 2012 – 2013 și a fost demarată prin publicarea unor anunțuri de mică publicitate din ziare locale. Astfel, au început să racoleze persoane cărora le promiteau obținerea de locuri de muncă în construcții, agricultură și în domeniul hotelier, în Anglia, Germania și Italia.

Totul a fost descoperit în ianuarie 2013, când cu ocazia verificării efectuate în imobilul din Alba Iulia unde își desfășurau activitatea a fost descoperit V. Carol Mark care a precizat că este angajatul unei societăți comerciale, fără a prezenta însă un contract de muncă sau alte documente care să susțină această afirmație.

”Printre înscrisurile puse la dispoziție de către inculpat cu ocazia verificării, au fost identificate facturi fiscale și copii ale actelor de identitate pentru un număr de 68 de persoane, majoritatea cu domiciliul în Alba Iulia, dar și persoane cu domiciliu în județele Sibiu, Brașov, Bistrița Năsăud și Hunedoara, interesate pentru obținerea de locuri de muncă în stăinătate. Cu toate acestea, inculpatul V. C. M. nu a prezentat înscrisuri din care să rezulte că societatea pe care o reprezintă are posibilitatea să intermedieze obținerea de locuri de muncă în străinătate.

Din conținutul înscrisurilor ridicate, precum și din declarațiile inculpatului, ale persoanelor vătămate și ale martorilor audiați în cauză, rezultă că reprezentanții societății au racolat persoane interesate de obținerea de locuri de muncă în străinătate, sens în care au solicitat și primit de la fiecare persoană racolată sume cuprinse între 150 de lei și 210 euro, pentru a intermedia obținerea unor locuri de muncă, emițând chitanțe pentru sumele de bani primite și făcând promisiuni cu privire la obținerea certă a unui loc de muncă. De această activitate de racolare și respectiv de încasare a sumelor de bani s-a ocupat administratorul societății, inculpatul G. R. V., dar și inculpatul V. C. M., aspect rezultat atât din conținutul facturilor fiscale și chitanțelor eliberate persoanelor vătămate, cât și din conținutul rapoartelor de expertiză criminalistică”, se precizează în conținutul hotărârii pronunțate de Judecătoria Alba Iulia.

După cum a rezultat din declarațiile persoanelor vătămate, ale martorilor și ale unui dintre cei doi escroci, pentru nicio persoană din cele interesate și care au plătit sumele solicitate, nu s-a intermediat și nu s-a obținut un loc de muncă în străinătate.

”Se constată astfel că, prin folosirea de anunțuri în mass media privind obținerea de locuri de muncă în diverse țări și domenii, prin promisiuni certe de obținere de locuri de muncă în străinătate, prin eliberarea de facturi fiscale și chitanțe pentru a da o notă de legalitate, prin improvizarea unui birou în municipiul Alba Iulia, unde s-a desfășurat activitatea de racolare, și profitând de nevoia obținerii de locuri de muncă cunoscut fiind că, în special pe raza județului Alba, există un deficit de locuri de muncă, cei doi inculpați au reușit să inducă în eroare un număr de 64 persoane.

Ansamblul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale se coroborează și cu declarațiile martorului și persoanelor vătămate audiat în cursul cercetării judecătorești. Cu totii au declarat că le-a fost promis un loc de muncă în străinătate, că au plătit o suma de bani celor doi inculpați, cu titlu de comision sau de avans, iar 2-3 săptămâni mai târziu, când se preconizase plecarea, firma era închisă, inculpații ne mai putând fi contactați”, se mai susține în hotărâre.

În plus față de pedeapsa în regim de detenție, cei doi au fost obligați de instanță să plătească sumele de bani încasate de ilegal de la oameni. Cauza a ajuns în faza de apel, contestația fiind înaintată doar de inculpatul G. Radu Vasile.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...