Rămâi conectat

Curier Județean

6 februarie 2021: 1890 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 februarie 2021: 1890 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană

Astăzi se împlinesc 1890 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană. Alburnus Maior, numele latin al Roșiei Montane, apare menționat în tăblița cerată nr. XVIII găsită în minele de aici și datată 6 februarie 131.

Roșia Montană adăpostește vestigii de o valoare excepțională, mărturii care atestă evoluția activității miniere de-a lungul a peste două milenii. Peisajul cultural al Roșiei Montane, modelat de mineritul tradițional, practicat aici încă din Epoca Bronzului și cu dezvoltări succesive în perioada Romană, Evul Mediu și Epoca Modernă este unul dintre cele mai reprezentative din Europa.

Vestigiile preistorice care atestă mineritul de suprafață, sistemul vast de exploatări subterane început în perioada dacică, în sec. I a. Chr. și extins până recent, în anii ’70, elementele supraterane care le corespund – micile halde de steril, tăurile, târgul minier, coastele de stâncă, canalele de dirijare a apei sau zonele de prelucrare cu șteampuri sunt caracteristici de o valoare universală.

Elit - Gustul Desăvârșit

Patrimoniul din Roşia Montana se bucură acum și de recunoaşterea oficială din partea statului român a valorii sale excepţionale: localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Canalizare menajeră și stație de epurare în Comuna Sălciua. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

 Comuna Sălciua va avea canalizare menajeră și stație de epurare. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu din partea APM Alba.

La ora actuală în Comuna Sălciua există un sistem funcțional de alimentare cu apă, realizat de locuitorii comunei în urmă cu 20 de ani, dar care nu corespunde cerințelor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică.

Elit - Gustul Desăvârșit

În aceste condiții, Primaria comunei Sălciua, cu sprijin guvernamental, a inițiat și are în construcție o rețea nouă de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile componente Sălciua de Jos, Sălciua de Sus și Sub Piatră, având în vedere dezvoltarea turistică a zonei și necesitatea existenței unor dotări edilitare pe măsură, la standarde și cerințe de calitate moderne, care să se încadreze prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate menajere, Comuna Sălciua nu dispune de un sistem centralizat, gospodăriile individuale și pensiunile turistice și agroturistice din zonă utilizând fose septice improvizate, de tip latrină uscată, respectiv bazine betonate vidanjabile.

Dacă în cazul gospodăriilor, deversarea apelor uzate menajere conduce la poluarea directă și indirectă a cursurilor de apă din zonă, în cazul pensiunilor recent construite, vidanjarea bazinelor de retenție conduce la costuri de transport prohibitive, cea mai apropiată stație de epurare în funcțiune și care are abilitatea tehnică de a prelua acele debite suplimentare este în orașul Baia de Arieș, situat la cca. 15 km V de Sălciua, pe DN 75.

Prin proiectarea și execuția unui sistem propriu de colectare și tratare a apelor uzate menajere, Comuna Sălciua se va conforma normelor europene pentru protecția apelor și a mediului, asigurând un cadru adecvat, din punctul de vedere al normelor de igienă și sănătate, pentru dezvoltarea economică a localităților sale și creșterea nivelului de trai al populației.

Scopul principal al acestor lucrări este satisfacerea cerințelor de consum și a exigențelor de calitate impuse de normele interne și europene, odată cu aderarea României la Comunitatea Europeană. Prin investiția propusă se vor îndeplini următoarele deziderate:

-captarea, tratarea și distribuția apei potabile pentru hoteluri, pensiuni, pârtii de schi;
-asigurarea evacuării apelor uzate menajere prin racordarea la sistemul de colectare și epurare a apelor uzate menajere;
-obținerea unei calități de igienă a vieții superioară;
-executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi, care să asigure o calitate ridicată a rețelelor și o durată de viață mai mare a acestora.

Situată în inima Munților Apuseni, comuna Sălciua de Jos, aproape de platoul Bedeleului într-un cadru natural unic, înconjurată de rezervații naturale, cascade, păduri, peșteri, stânci.

Comuna Sălciua este situată în partea de nord a județului Alba, pe valea Arieșului, la o distanță de aproximativ 100 km de municipiul Alba Iulia și la 15 km de Baia de Arieș, orașul cel mai apropiat, pe drumul național DN 75: Câmpeni-Sălciua-Turda. Așezată în bazinul mijlociu al Arieșului, între Munții Trascău și Muntele Mare, într-un bazin depresionar, are un relief specific de munte, dezvoltat pe calcare și șisturi cristaline.

Altitudinea variază între 700 -1400m. Lunca largă a Arieșului este propice agriculturii, aici aflându-se întinse suprafețe cultivate. Varietatea reliefului carstic, prin spectaculozitatea sa, a florei și a faunei, precum și caracteristicile climatice au condus la o dezvoltare turistică intensivă în ultimii ani, prin construcția a numeroase pensiuni și amenajări ale traseelor spre obiectivele turistice de pe teritoriul comunei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Fabricile de armament și muniție din Cugir vor fi prezente la Târgul din Las Vegas: Peste 150 de producători, din lume, vor participa

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Fabricile de armament și muniție din Cugir vor fi prezente la Târgul din Las Vegas: Peste 150 de producători de arme și muniție vor participa

Oraşul american Las Vegas va fi, timp de 4 zile (17-20 ianuarie), gazda celui mai mare târg de armament din lume, eveniment ce are loc anual în această perioadă a anului în Statele Unite.

Expoziţia se numeşte “Shot show” şi este organizată de “National Shooting Sports Foundation”, o organizaţie care include producători, distribuitori, organizaţii sportive şi media din industria de armament. Târgul beneficiază de prezenţa a peste 150 de mari producători de arme, muniţie şi obiecte conexe utilizate la vânătoare din lume.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsele Fabricii de Arme Cugir vor fi prezente pe standurile expoziției prin intermediul partenerului de afaceri american, compania Century Arms International, care achiziţionează de la Cugir arme de vânătoare şi de tir sportiv.

Colaborarea dintre cele două societăţi datează de circa 20 de ani şi a implicat până în prezent contracte de zeci de milioane de dolari. Potrivit surselor, în cadrul întrevederilor cu partenerii americani vor avea loc discuţii legate de continuarea colaborării pe viitor pentru reînnoirea contractelor aflate în derulare, precum şi purtarea de negocieri despre fabricarea de noi tipuri de arme la Cugir, care sunt cerute pe piaţa civilă americană.

După cum am aflat, la eveniment vor lua parte, pe lângă reprezentanți ai Ministerului Economiei și Romarm, și două delegații reprezentând Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir.

O delegație va fi condusă de ing. Mircea Trifan (director general Uzina Mecanică), iar cealaltă, de ing. Grațian Duma (director general Fabrica de Arme).

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Vineri| Seratele bibliotecii la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”: „Despre libertate”, prima tema dezbătută în 2023

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Vineri| Seratele bibliotecii la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”: „Despre libertate”, prima tema dezbătută în 2023

Vineri, 20 ianuarie 2023, de la ora 18.00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va avea loc prima întâlnire din acest an a Seratelor bibliotecii, un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Asociația „Sfânta Maria Magdalena”. Participă, ca de fiecare dată, părintele Pimen, de la mănăstirea din Oarța de Sus.

Seratele bibliotecii se desfășoară sub forma unor întâlnirilor periodice ale membrilor comunității, în care se dezbat diferite teme culturale, sociale și morale, de interes public, însoțite de muzică, poezie, lecturi, artă în general, promovând colecțiile bibliotecii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tema întâlnirii de vineri este „Despre libertate”, iar schimbul de idei, simțiri și opinii va fi completat armonios, ca de fiecare dată, de momente muzicale și de lectură. În acest sens, din colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba au fost selectate cărți potrivite, care vor fi prezentate publicului ca punct de plecare al dezbaterilor, cititorii având ulterior posibilitatea de a veni să le împrumute, în cunoștință de cauză.
Vă invităm așadar să profitați alături de noi de acest prilej de bucurie spirituală, afirmare și dezvoltare a personalității, precum și a abilităților de comunicare, într-un mediu prietenos și deschis. Intrarea la eveniment este liberă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea