Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sfântul Apostol Toma este unul din cei 12 Apostoli chemați direct de către Mântuitorul Iisus Hristos și este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 6 octombrie.

Credincioșii îl cunosc mai bine după porecla pe care a primit-o – “Toma-Necredinciosul” sau “Toma-Dydimus (Toma-Geamănul)”. Conform unor scrieri, Toma s-ar trage din orașul grec Didyma (orașul Didim de astăzi, de pe teritoriul Turciei). Conform altor scrieri, acesta ar fi fost frate cu Iisus. Dacă ar fi fost așa, atunci el ar fi fost Iuda-Toma, sau mai bine zis, unul din cei patru copii ai lui Iosif.

Totuși, conform Sfintei Scripturi, Apostolul Toma s-a născut în orașul gaileean Pansada, iar de meserie era pescar. La auzul veștii că Iisus Hristos este Mântuitorul nostru, a decis să lase totul în urmă și să îl urmeze pe Hristos. Porecla sa de “Toma-Necredinciosul” i se trage de la faptul că acesta nu a crezut relatările ucenicilor despre Învierea lui Iisus. La 8 zile de la Înviere, Mântuitorul i se arată lui Toma arătându-i rănile ceea ce l-a determinat pe Toma să meargă în întreagă lume să răspândească vestea Învierii Mântuitorului, regretând că s-a îndoit de spusele ucenicilor.

Citește și: MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi

Deși unele icoane numesc acest eveniment ca “Toma necredinciosul” acest lucru s-a dovedit a fi eronat, dat fiind faptul că în grecește inscripția citește “Atingerea lui Toma”, pe când în slavonă înseamnă “Încredințarea lui Toma”.

În călătoriile sale propovăduind Învierea Domnului înființează și mai multe Biserici Creștine în Palestina, Mesopotamia, Etiopia, India și Partia. Pe când propovăduia cuvântul lui Hristos în India reușește să îi convertească pe soția guvernatorului din Melipur (din sudul Indiei) și pe fiul acestuia. Guvernatorul, mâniat, ordonă ca Toma să fie întemnițat si torturat. Sfârșește prin a fi străpuns de sulițe după care Domnul îl ia la el în Ceruri. Câteva din moaștele Sfântului Apostol Toma se află în India, Ungaria și la Muntele Athos.

Citește și: MESAJE de SFANTUL ANDREI. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

În arta bisericească, Sfântul Toma este prezentat ca stând în genunchi în fața Mântuitorului și atingându-i coapsa. De asemenea, datorită meseriei de constructor, care i-a fost atribuită este prezentat cu o riglă și un echer în mână.

Sfântul Apostol Toma este și patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar şi ocrotitor al celor care nu ajung la timp la destinaţie, nu din comoditate, ci din dumnezeiască rânduială.

Sursa: calendarulortodox.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea