Rămâi conectat

Curier Județean

5-15 mai: „Sărbătoarea Libertăţii” 2017, la Blaj. Paradă cu torțe și călăreți, teatru, expoziții, seara olimpicilor și spectacol folcloric. PROGRAMUL

Publicat

în

Piese de teatru, concerte de muzică populară şi clasică, parada cu călăreţi şi torţe, lansări de carte, expoziţii şi sesiuni de comunicări ştiinţifice fac parte din programul pe care organizatorii l-au pregătit pentru ediţia din acest an a „Sărbătorii Libertăţii”, care marchează împlinirea a 169 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii Blaj, din 3-15 mai 1848.

Deoarece Câmpia Libertăţii este în reabilitare, s-a renunţat, în acest an, la găzduirea etapei zonale a Festivalului „Cultură Pentru Cultură”. Ca de obicei, autorităţiile locale vor premia cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie, un alt eveniment de acest gen fiind premierea elevilor care au reprezentat Blajul la olimpiadele şcolare.

În acest an, în cadrul manifestărilor au fost incluse şi două evenimente desfăşurate în această săptămână: Seara Campioanelor şi Festivalul Speoarta. „Sărbătoarea Libertăţii” 2017 este organizată de Primăria şi Consiliul Local Blaj.

Electrica Furnizare Discount

 

PROGRAM „SĂRBĂTOAREA LIBERTĂŢII” 2017

Vineri – Duminică, 5-7 mai 2017

– Festivalul de Artă Fotografică „Speoarta” – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”;
– Desfăşurarea de activităţi specifice speologiei şi alpinismului pentru copii – Parcul „Avram Iancu”.

Sâmbătă – Duminică, 6-7 mai 2017

– Simpozionul Naţional de Geografie – Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.

Luni, 8 mai 2017

– Ora 18.00 – Teatru de comedie: „Omul cu mârţoaga” (Teatrul Naţional Bucureşti) – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”.

Marţi, 9 mai 2017

– Ora 13.00 – Sărbătorirea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie;
– Ora 18.00 – Seara Olimpicilor – Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.

Miercuri, 10 mai 2017

– Ora 13.00 – Vernisajul expoziţiei documentare „Regii României în presa ardeleană”, în colaborare cu Muzeul Unirii Alba Iulia – Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj.

Joi, 11 mai 2017

– Ora 11.00 – Vernisajul expoziţiei de mărci poştale „Jocurile Olimpice de Vară”, autor Walter Miss – Biblioteca „Şcoala Ardeleană” Blaj;
– Ora 20.00 – Parada cu călăreţi şi torţe – Centrul Municipiului Blaj.

Vineri, 12 mai 2017

– Ora 18.00 – Lansare album fotografic „Crescendo 10 ani. O poveste cu prieteni” şi concert aniversar „Crescendo”, profesor Adrian Solomon – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”.

Luni – Vineri, 8-12 mai 2017

– Cupa „Inochentie Micu Clain”, ediţia a X-a: competiţii sportive de fotbal, baschet, tenis de masă, volei, cu participarea tuturor şcolilor din Blaj – Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.

Sâmbătă, 13 mai 2017

– Ora 10.00 – Depunere de coroane – Esplanada Catedralei Mitropolitane Blaj, Piaţa 1848;
– Ora 11.00 – Lansare de carte: „Nu ne mai vrea pământul”, poeme de Emilia Amariei, organizată împreună cu Uniunea Scriitorilor Mureş, Protopopiatul Greco Catolic Blaj, ASTRA Blaj – Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea” Blaj;
– Ora 19.00 – Seară de teatru: „Florin Piersic pur şi simplu” – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”.

Duminică, 14 mai 2017

– Ora 18.30 – Spectacol Folcloric, cu participarea Centrului Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”.

Luni, 15 mai 2017

– Ora 10.00 – Sesiune de comunicări şi referate „Blajul şi idealul Revoluţiei de la 1848”, organizată de ASTRA – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”;
– Ora 13.00 – Concurs de poezie patriotică „Noi suntem români”, organizat de ASTRA – Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.

(A.M.)

 

Publicitate

Curier Județean

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Publicat

în

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Primăria Municipiului Sebeș anunță că, începând cu data de 26 ianuarie 2022, se derulează campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, pentru limitarea pandemiei de Covid-19.

Campania de imunizare se desfășoară într-un spațiu special amenajat minorilor, în cadrul Centrului de vaccinare Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș.

Electrica Furnizare Discount

Imunizarea minorilor are loc în prezența și cu acordul părintelui sau reprezentantului legal.

Copiii pot fi programați prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș. Informații la numărul de telefon: 0712010366.

Serul utilizat este vaccinul Comirnaty produs de Pfizer BioNTech

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Publicat

în

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Aiudeanul Aurel Mureșan, a fost sărbătorit miercuri, 26 ianuarie, de către administrația locală, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.

Aurel Mureșan este veteran de război, acesta luptând în Cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul de Est și a fost prizonier de război timp de doi ani și jumătate, fiind închis într-o mină.

„Astăzi i-am transmis un călduros „La mulți ani!” din partea întregii comunități aiudene, domnului Mureșan Aurel, care a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani!”, au transmis reprezentanții primăriei municipiului Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Acesta face parte dintr-o familie longevivă, având încă trei frați cu vârste de peste 90 de ani, în viață.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

Publicat

în

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

În zilele de 25 și 26 ianuarie 2022, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară, polițiști de proximitate și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au fost prezenți la Liceul Teoretic Teiuș și la Școala Gimnazială Petrești, unde au desfășurat activități de informare a elevilor, menite să le aducă un plus de siguranță.

Pe lângă subiectele legate de prevenirea violenței în mediul școlar, bullying/ cyberbullying sau a traficului de persoane și pornografiei infantile, a fost abordată tema privind prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, care este, de altfel, obiectivul campaniei care se derulează, la nivel național, intitulată ”Atingeri nedorite”.

Polițiștii le-au vorbit elevilor despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată, faptul că pot suna, gratuit, la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

Electrica Furnizare Discount

Campania națională ”Atingeri nedorite” are ca și principal obiectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea agresiunilor sexuale și încurajarea victimelor de a cere ajutor.

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Acestora le este dedicată și o pagină web care arată cum se poate recunoaște un caz de agresiune sexuală, cu sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale, consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Codul Penal incriminează agresiunea sexuală în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare