465 ani – Alba Iulia asediată de 16.000 de cavaleri și peste 4.000 de pedestrași

Cardinalul Martinnuzzi care, alături de Isabella, era tutore al fiului lui Ioan Zapalya, Ioan Sigismund, s-a înțeles cu habsburgii că le cedeze Transilvania.

În 22 octombrie 1550, cu ajutorul trupelor trimise de Ferdinand de Habsburg, asediază cetatea Alba Iulia în care se aflau regina Isabella, fiul său și contele Petrovici (celălalt tutore al lui Ioan Sigismund).

ELIT

 

Ruine Castel Martinuzzi de la Vintu de Jos
Ruine Castel Martinuzzi de la Vintu de Jos

Cronicarul Verancsics scrie că Martinuzzi a asediat cetatea cu 24.000 de oameni din care 16.000 de cavaleri și 4.000 de pedestrași. Isabella avea în cetate 2000 de soldați. Cetatea a fost înconjurată și atacată cu mașini, au fost aduse și bombarde.

Mihail David - 2020

 

În 20 noiembrie se ajunge la o înțelegere între părți, Martinuzzi ocupă cetatea iar regina Isabella cu fiul său și cu Petrovici se retrag la Sebeș.

 

Timp de 4 ani (1551 – 1555) generalul austriac Castaldo conduce Transilvania în numele lui Ferdinand în timp ce Isabella și Ioan Sigismund sunt obligați să plece în Polonia.

transilvania sec-xvi-inceputul-sec-xviii

Drept „răsplată” pentru sprijinul dat cardinalul Martinuzzi va fi asasinat în castelul său din Vinţu de Jos, pe 16 decembrie 1551, din ordinul generalului Castaldo.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Ghita 27 septembrie 2015 at 13:41

Cum crezi, draga, ca miticii si oltenii, vor lasa sa se renoveze, un Castel Imperial, cand ei se strfoaca, sa declare „monumente arheologice”, niste „cule”, adica niste conace intarite, si se lauda cu „cultura straveche”, de bordeie(eventual si cu cultura prazului). Invidia, si prostia, ii fac invidiosi pe istoria si munumentele Transilvaniei, si nu stiu cum sa o ascubda! Toata lumea il ridica in slavi, pe Mihai Patrascu, fost ban al Olteniei(fara sa fie oltean, ca s-a nascut pe Dunare si Ialomita, in Targul de Floci, unde si-a petrecut si tineretea, ca negustor de oi), ca a fost primul ce a unit Tarile Romane, cu toate ca pewntru 2 luni, cu 5 ani inainte de Mihai Viteazu, primul domnitor peste tarile romane, a fost Ladislau Batorii, si de fapt nimeni nu aminteste de „eminenta cenusie”, de fostul Cancelar al Transilvaniei, si de fapt „artizanul uniri, si sub Batorii, si bub Mihau Viteazu, de Baronul Roman, din Banat, Stefan Iojica, executat de austrieci la Cluj, alaturi de Baba Novac!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...