Rămâi conectat

Curier Județean

465 ani – Alba Iulia asediată de 16.000 de cavaleri și peste 4.000 de pedestrași

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cardinalul Martinnuzzi care, alături de Isabella, era tutore al fiului lui Ioan Zapalya, Ioan Sigismund, s-a înțeles cu habsburgii că le cedeze Transilvania.

În 22 octombrie 1550, cu ajutorul trupelor trimise de Ferdinand de Habsburg, asediază cetatea Alba Iulia în care se aflau regina Isabella, fiul său și contele Petrovici (celălalt tutore al lui Ioan Sigismund).

 

Ruine Castel Martinuzzi de la Vintu de Jos

Ruine Castel Martinuzzi de la Vintu de Jos

Cronicarul Verancsics scrie că Martinuzzi a asediat cetatea cu 24.000 de oameni din care 16.000 de cavaleri și 4.000 de pedestrași. Isabella avea în cetate 2000 de soldați. Cetatea a fost înconjurată și atacată cu mașini, au fost aduse și bombarde.

 

În 20 noiembrie se ajunge la o înțelegere între părți, Martinuzzi ocupă cetatea iar regina Isabella cu fiul său și cu Petrovici se retrag la Sebeș.

 

Timp de 4 ani (1551 – 1555) generalul austriac Castaldo conduce Transilvania în numele lui Ferdinand în timp ce Isabella și Ioan Sigismund sunt obligați să plece în Polonia.

transilvania sec-xvi-inceputul-sec-xviii

Drept „răsplată” pentru sprijinul dat cardinalul Martinuzzi va fi asasinat în castelul său din Vinţu de Jos, pe 16 decembrie 1551, din ordinul generalului Castaldo.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea