Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

30 ianuarie 2021: 169 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale, omagiați de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, îl vor omagia pe scriitorul Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai îndrăgiți și prolifici scriitori din literatura română, al cărui bust se află pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. „La Alba Iulia am reușit să-l avem lângă noi pe Ion Luca Caragiale, chiar sub tâmpla clădirii ce a adăpostit Teatrul «Ion Luca Caragiale» și care azi adăpostește Casa de Cultură a Studenților, fiind cea mai veche instituție de cultură din Alba Iulia”, spune scriitorul Ion Mărgineanu în lucrarea „Alba Iulia. Aleea Scriitorilor”, lucrare ce poate fi consultată la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Activitățile menite să readucă în atenția publică viața și opera marelui scriitor se vor desfășura atât pe paginile de socializare și promovare ale bibliotecii cât și pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, cu respectarea normelor în vigoare privind prevenirea răspândirii pandemiei Covid-19.

Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba – online pe paginile instituționale: Facebook, Youtube, Instagram și Twitter. Postările vor fi făcute după următorul program:

9:00 – Medalion literar – Ion Luca Caragiale
9:30 – Recomandare carte adulți: CARAGIALE, Ion Luca, Opere, vol. 4: Publicistică, București, Academia Română. Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2011
10:00 – Recomandare carte pentru Copii: CARAGIALE, Ion Luca, D-l Goe… și alții, București, Arthur, 2018
11:00 – Citatul zilei: CARAGIALE, I.L., Momente și schițe, București, Minerva, 2002;
11:30 – Știați că…? – CIOCULESCU, Șerban, Viața lui I. L. Caragiale, București, Minerva, 1972

12:00 – Depuneri de flori la bustul lui I.L. Caragiale de pe Aleea Scriitorilor

13:00 – Vreau să-mi citești! D`ale lui Caragiale; Partener: Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
14:00 – Expoziție de carte
15:00 – Caragiale poetul

15:30 – Ai vizionat filmul? Îți recomandăm cartea! Filmul: Năpasta (1985). Regia și scenariul: Visarion Alexa.
Cartea: CARAGIALE Ion Luca, Teatru, București, Romhelion, 1995
16:00 – Ateliere educative: Așa nu! Așa da! – prin monoclul lui Caragiale; Partener: Grădinița cu Program prelungit nr.12 Alba Iulia
17:00 – Interviurile Bibliotecii: Umorul la români. Invitați speciali Elena Anghel-Coman și Dorel Lazăr, directori ai Festivalului Internațional de literatură umoristică „Alba-Umor”
18:00 – Bibliovaliza: D-l Goe, adaptare după Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852, în localitatea Haimanale, de lângă Ploieşti – astăzi I.L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa. Data oficială a naşterii, trecută în certificatul său de botez, descoperit la Arhivele Naţionale, este 1 februarie 1852, de aici și desele confuzii de dată. În anul 1870, s-a mutat cu familia la București şi a fost, pe rând: copist, sufleur, gazetar, director de teatru, scriitor, proprietar de berării, conferențiar, profesor etc. În perioada 1877-1878 a frecventat şedinţele cenaclului „Junimea”, în revista căruia îşi va publica principalele piese de teatru. De acum înainte se va remarca, mai ales în dramaturgie, prin originalele comedii de moravuri. În noiembrie 1893 pleacă pentru scurtă vreme la Berlin unde, în primăvara anului 1905 s-a stabilit definitiv. În anul 1911 participă, la Blaj, la serbările ASTRA.

Ion Luca Caragiale a murit la Berlin, în locuinţa sa din cartierul Schöneberg, la 9/22 iunie 1912, la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac de cord. În toamna anului 1912, din iniţiativa ministrului de interne Take Ionescu şi a lui Alexandru Davilla, prietenul scriitorului şi, la acel moment, director al Teatrului Naţional, trupul său va fi adus în ţară şi va fi înhumat, la 22 noiembrie, cu onoruri militare, la cimitirul Bellu. Pe piatra funerară a mormântului lui Caragiale este montat un basorelief medalion sculptat de Ion Georgescu, pe care este scris următorul epitaf: „FII, SĂ CULTIVAȚI POPORUL! CĂ UN POM FĂRĂ RĂDĂCINI NU POATE TRĂI.” La 28 octombrie 1948, Caragiale a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

În ianuarie 2004, Reprezentanţii Cărţii Recordurilor au anunţat că cele peste 1000 de portrete ale lui Caragiale, realizate de mari personalităţi ale graficii umoristice mondiale din 109 ţări constituie cea mai mare colecţie din lume dedicată unei personalităţi a culturii universale. Recordul a fost omologat în luna martie a aceluiaşi an, la sediul Biroului pentru Europa de Est al Asociaţiei Caricaturiştilor, din Ploieşti, şi a fost publicat în ediţia din iunie 2004 a Cărţii Recordurilor. Portretele au fost realizate în cadrul Festivalului Internaţional de Umor „Acasă la Caragiale”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024 Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 27-28 aprilie 2024. Citește și: Codul Rutier 2024: Trusa de prim-ajutor sau triunghiurile reflectorizante nu or să mai fie obligatorii pentru o anumită categorie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea