Rămâi conectat

Curier Județean

30 august| „Şureanu Mountain Bike”: Competiţie pe două roţi, deschisă tuturor pasionaţilor. Traseu de vis, de 20 de km, printre frumuseţile munţilor

Publicat

în

Sureanu Mountain BikeAmatorii de mişcare pe două roţi sunt invitaţi la o… evadare în munţi. Sâmbătă, 30 august, ora 12.00, se dă startul la „Şureanu Mountain Bike”, prima mare competiţie de acest gen din zona Şureanu. Concursul are ca scop promovarea zonei, iar traseul a fost ales cu scop recreaţional pentru amatori şi este uşor, accesibil tuturor pasionaţilor de mountain bike. Are 20 de kilometri lungime, elevaţia minim 1.349 mmaxim1.772 m, diferenţa de nivel maxim 580 m şi este ciclabil indiferent de vreme, fiind în totalitate pe drumuri forestiere largi, ce trec prin păduri de brad dar şi prin gol alpin. Startul se va da la Apres-ski Ada, Domeniul Schiabil Şureanu, iar traseul continuă  spre stâna Puru – Poarta Raiului – stâna Prisaca – intersecţia Valea Cugirului – Poarta Raiului – bază Domeniul Schiabil Şureanu – sosire Apres-ski Ada. Întrecerea va avea loc începând cu ora 12.00.

Concursul se va desfăşura pe categorii de vârstă:
1) Juniori (Masculin și Feminin) – 14 și 18 ani
2) Masculin – 18 și 35 ani
3) Masculin – peste 35 ani
4) Feminin Open – peste 18 ani
Categoriile pot suferi modificări în funcție de numărul participanților prezenți la fața locului, în ziua concursului.

Înscrierea în concursul Şureanu Mountain Bike este gratuită şi se face la centrul de informare de la Aprés-ski Ada, Domeniul Schiabil Șureanu. Centrul de informare va funcționa între 29 – 30 august 2014. Reamintim că pe 23 august, tot aici, se va desfăşura Şureanu Mountain Race, o competiţie de alergare pe un traseu de 8 kilometri.

Electrica Furnizare Discount

Cum ajungi la centrul de înscriere de la Aprés-ski Ada? Accesul începe din Sebeș, pe șoseaua Transalpina (DN 67 C), care este deschisă până la barajul Oașa. Când ajungi la baraj, faci dreapta pe drumul neasfaltat (DJ 704) și vei trece pe lângă mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei și vei ajunge, apoi, în Poarta Raiului, de unde drumul continuă direct până la Domeniul Schiabil Șureanu. De la baza pârtiilor, drumul urcă la dreapta spre Cabana Șureanu. După aproximativ 1,5 km faci stânga iar drumul continuă până la Aprés-ski Ada. Distanță totală față de Sebeș: 81 km. Atenție, drumul de la barajul Oașa până la Aprés-ski Ada este accidentat și poate pune probleme mașinilor cu gardă joasă.

Coordonate GPS pentru Poarta Raiului: 45.345891, 23.313529. Detalii suplimentare: 0744 632 939 Robert Marian, Club „Bicheru-Cycling”; 0762 501 913 Rareș Tileagă, Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba.

Zonă de campare: Aprés-ski Ada (în zona Curmătura Șureanu) Spații de cazare: Hotel „Sf. Petru”, Pensiunea „Șureanu”, Pensiunea „Bellamy”, Cabana „Nuța” și la cabanele din Poarta Raiului și Luncile Prigoane. Parcare: Aprés-ski Ada; Hotel „Sf. Petru”; Poarta Raiului

Şureanu Mountain Bike este o competiție organizată de Consiliul Județean Alba, în colaborare cu Alba Sport Vision și clubul „Bicheru-Cycling”, şi va închide prima ediție a Șureanu Mountain Festival, 30 iulie – 31 august. Competiția vrea să fie un prim punct de plecare pentru o viitoare competiție de XCM, care va avea loc la anul în zona Munților Șureanu.

Despre ŞUREANU MOUNTAIN FESTIVAL

Șureanu Mountain Festival e un eveniment cultural-sportiv care celebrează aventura, tradiția și aerul curat și este conceput ca vector de imagine pentru Munții Șureanu, fiind structurat pe cinci mari componente: tabără cu corturi, fotografie, alergare, etnografie și cicloturism. Pe parcursul lunii august, cât durează festivalul, fiecăreia dintre aceste cinci componente îi va fi rezervat un weekend, o zi sau chiar o săptămână. Iată, mai jos, principalul program al festivalului:

Tabără cu corturi: 28 iulie – 4 august
Concurs foto „Alba sub lumini de Oscar”: 30 – 31 iulie
Inaugurarea stânii ecologice Puru: 16 august
Competiție de alergare „Mountain Race”: 23 august
Competiție de alergare „Mountain Bike”: 30 august

Totul va avea loc în aer liber și în perimetrul celor trei mari zone în care se va desfășura festivalul: inconfundabila Poarta Raiului, zona extrem de întinsă a Luncilor Prigoanei și celebra Transalpina. Sunt cele trei spații care aparțin sitului natural „Frumoasa” și care vor defini, în viitorul apropiat, o parte importantă a turismului din Carpați. Te așteptăm la Șureanu Mountain Festival, festivalul celor care iubesc și înțeleg natura.

Șureanu Mountain Festival este organizat de Consiliul Județean Alba, împreună cu Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria Comunei Săsciori, Primăria Comunei Șugag, Primăria Municipiului Alba Iulia, Hotel „Sf. Petru” și Clubul „Bicheru-Cycling”.

Despre MUNŢII ŞUREANU

Se mai numesc Munţii Sebeşului și se află în grupa Munților Parâng, ocupând suprafețe întinse din județele Alba și Hunedoara. Munții Șureanu sunt, fără îndoială, sunt preferaţii vacanţelor cu cortul în județul Alba. Au unul din cele mai frumoase lacuri glaciare din estul Europei (Iezerul Şureanu), cea mai înaltă şosea din ţară (Transalpina) şi cele mai sălbatice păduri din judeţ. Pentru măreţia lor ieşită din comun, străinii le-au spus „Elveţia Estului”.

Mai impunători decât Apusenii, Munţii Şureanu sunt profund diferiți de orice altă formă de relief din județ. Întâi ca altitudine (cel mai înalt vârf din judeţ – Pătru, 2.130 m), apoi ca lărgime a peisajului. Sunt ameţitor de înalţi şi, aproape oriunde te-ai afla, Munţii Şureanu îţi deschid panorame care-ţi taie răsuflarea. Pe măsură ce urci, punctele de belvedere sunt tot mai dese şi îţi oferă privelişti cu lacurile Căpâlna, Tău și Oaşa, cetatea dacică de la Căpâlna (monument UNESCO) şi Valea Frumoasei.

Punctual, cele mai importante destinații turistice din zonă sunt Iezerul Șureanu, mănăstirea Oașa, Valea Frumoasei, șoseaua Transalpina, vârfurile Șureanu și Pătru și Domeniul Schiabil Șureanu, deschis în timpul sezonului de iarnă.

Publicitate

Curier Județean

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Daia Română a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția unui buldoexcavator cu accesorii. Valoarea totală estimată a contractului este de 415.700 lei, fără TVA.

Prin achiziția unui buldoexcavator cu accesorii pentru UAT Comună Daia Română, județul Albă se dorește întreținerea drumurilor agricole și stazilor, curățarea resturilor vegetale și întreținerea comunei la costuri mai reduse.

Achiziția cuprinde furnizarea unui buldoexcavator și accesorii (Cupă excavator 610 mm, Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm, Cupa excavator 300 mm).

Electrica Furnizare Discount

Principalele beneficii generate de achiziția de buldoexcavator și accesorii

-Reducerea costurilor de întreținere a localității
-îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei Daia Română.

Caracteristici tehnice și de performanță minime obligatorii pentru utilajul ce face obiectul achiziției:

 • Putere motor: minim 95 CP – maxim 100 CP
 • Greutate operaționala de minim 8.2 Tone
 • Transmisie tip POWER SHUTTLE cu patru trepte de viteză, înainte / înapoi
 • Cilindru de direcție plasat în față punții pentru mai multă protecție
 • Punte spate din construcție cu trei camere separate de ulei( diferențial și frână, și transmisii finale)
 • Diferențial blocabil 100% – montat pe manetă încărcător
 • Pompă hidraulică cu pistoane axiale și debit variabil
 • Presiunea sistemului hidraulic – minim 250 Bar
 • Debitul hidraulic necesar – minim 160 litri/minut
 • Cupa multifuncționala cu dinți, capacitate minim lm3 , lățime minim 2400mm
 • Paralel lift mecanic rezultat din geometria brațelor (la ridicare, cupa să rămână în aceeași poziție în raport cu solul, fără nici o intervenție din partea operatorului)
 • Sistem de revenire la poziția de săpare, și menținerea poziției cupei pe cursa de ridicare/coborâre
 • Radiatoare rabatabile pentru o curățare ușoara și rapidă
 • Elemente de protecție din cauciuc a radiatorului în partea frontală a utilajului.
 • Braț de excavare curbat, cu ranforsări, și profil îngust pentru vizibilitatea optimă
 • Balansier extensibil, adâncime de săpare minim 5700 mm
 • Forța de excavare cupa – minim 63.4 kN
 • Linie hidraulică auxiliară pentru picon
 • Unghi de rotire a cupei de excavare minim 200 grade

Anul de fabricație al utilajului trebuie să fie minim 2021.

Accesorii:

Cupa excavare minim 300 mm – maxim 350 mm
Cupa excavare minim 610 mm – maxim 700mm
Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Proiect pilot destinat străzilor neasfaltate pentru impermeabilizarea carosabilului. Trei străzi asfaltate în câteva zile

Publicat

în

La Sebeș a început un proiect pilot destinat străzilor neasfaltate, prin care se așterne o îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pentru impermeabilizarea carosabilului, scopul principal fiind reducerea prafului și a pulberilor. Primele străzi pe care s-a intervenit sunt Florilor, Cânepiști și Sălane, urmând ca lista să fie completată în anul 2022 cu alte 14 străzi.

Lucrările se desfășoară într-un timp relativ scurt, iar soluția este eficientă având în vedere că Sebeșul numără aproximativ 100 de străzi nemodernizate. Structura rutieră realizată este formată din stabilizarea pietruirii existente cu un liant hidraulic pe o grosime de 20 cm și aplicarea unui tratament bituminos dublu de suprafață cu emulsie.

Evacuarea apelor pluviale de pe partea carosabilă se va efectua prin profilul transversal cu pantă unică de 2,5%.

Electrica Furnizare Discount

Bugetul pentru impermeabilizarea celor trei străzi cu strat asfaltic a fost de 520.000 lei (tva inclus), lungimea totală a străzilor însumând 1,3 km.

Primarul Dorin Nistor menționează că vor fi evaluate beneficiile acestui proiect, urmând ca în anul 2022 să se realizeze intervenții similare pe străzile: Arțarului, Secașului, Dorin Pavel (prelungire), Decebal (ramificație), Fagului, Paul Tomița – din Sebeș, str. 24 Ianuarie, Sânzâienelor, Oituz, Piața Săsească, Avântului – din Petrești și străzile Râului, Arini, Dumbrava – din Lancrăm.

Citește mai mult

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 20 – 22 noiembrie 2021. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 27- 29.11.2021

Electrica Furnizare Discount

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare