Rămâi conectat

Curier Județean

30 august| „Şureanu Mountain Bike”: Competiţie pe două roţi, deschisă tuturor pasionaţilor. Traseu de vis, de 20 de km, printre frumuseţile munţilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sureanu Mountain BikeAmatorii de mişcare pe două roţi sunt invitaţi la o… evadare în munţi. Sâmbătă, 30 august, ora 12.00, se dă startul la „Şureanu Mountain Bike”, prima mare competiţie de acest gen din zona Şureanu. Concursul are ca scop promovarea zonei, iar traseul a fost ales cu scop recreaţional pentru amatori şi este uşor, accesibil tuturor pasionaţilor de mountain bike. Are 20 de kilometri lungime, elevaţia minim 1.349 mmaxim1.772 m, diferenţa de nivel maxim 580 m şi este ciclabil indiferent de vreme, fiind în totalitate pe drumuri forestiere largi, ce trec prin păduri de brad dar şi prin gol alpin. Startul se va da la Apres-ski Ada, Domeniul Schiabil Şureanu, iar traseul continuă  spre stâna Puru – Poarta Raiului – stâna Prisaca – intersecţia Valea Cugirului – Poarta Raiului – bază Domeniul Schiabil Şureanu – sosire Apres-ski Ada. Întrecerea va avea loc începând cu ora 12.00.

Concursul se va desfăşura pe categorii de vârstă:
1) Juniori (Masculin și Feminin) – 14 și 18 ani
2) Masculin – 18 și 35 ani
3) Masculin – peste 35 ani
4) Feminin Open – peste 18 ani
Categoriile pot suferi modificări în funcție de numărul participanților prezenți la fața locului, în ziua concursului.

Înscrierea în concursul Şureanu Mountain Bike este gratuită şi se face la centrul de informare de la Aprés-ski Ada, Domeniul Schiabil Șureanu. Centrul de informare va funcționa între 29 – 30 august 2014. Reamintim că pe 23 august, tot aici, se va desfăşura Şureanu Mountain Race, o competiţie de alergare pe un traseu de 8 kilometri.

Cum ajungi la centrul de înscriere de la Aprés-ski Ada? Accesul începe din Sebeș, pe șoseaua Transalpina (DN 67 C), care este deschisă până la barajul Oașa. Când ajungi la baraj, faci dreapta pe drumul neasfaltat (DJ 704) și vei trece pe lângă mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei și vei ajunge, apoi, în Poarta Raiului, de unde drumul continuă direct până la Domeniul Schiabil Șureanu. De la baza pârtiilor, drumul urcă la dreapta spre Cabana Șureanu. După aproximativ 1,5 km faci stânga iar drumul continuă până la Aprés-ski Ada. Distanță totală față de Sebeș: 81 km. Atenție, drumul de la barajul Oașa până la Aprés-ski Ada este accidentat și poate pune probleme mașinilor cu gardă joasă.

Coordonate GPS pentru Poarta Raiului: 45.345891, 23.313529. Detalii suplimentare: 0744 632 939 Robert Marian, Club „Bicheru-Cycling”; 0762 501 913 Rareș Tileagă, Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba.

Zonă de campare: Aprés-ski Ada (în zona Curmătura Șureanu) Spații de cazare: Hotel „Sf. Petru”, Pensiunea „Șureanu”, Pensiunea „Bellamy”, Cabana „Nuța” și la cabanele din Poarta Raiului și Luncile Prigoane. Parcare: Aprés-ski Ada; Hotel „Sf. Petru”; Poarta Raiului

Şureanu Mountain Bike este o competiție organizată de Consiliul Județean Alba, în colaborare cu Alba Sport Vision și clubul „Bicheru-Cycling”, şi va închide prima ediție a Șureanu Mountain Festival, 30 iulie – 31 august. Competiția vrea să fie un prim punct de plecare pentru o viitoare competiție de XCM, care va avea loc la anul în zona Munților Șureanu.

Despre ŞUREANU MOUNTAIN FESTIVAL

Șureanu Mountain Festival e un eveniment cultural-sportiv care celebrează aventura, tradiția și aerul curat și este conceput ca vector de imagine pentru Munții Șureanu, fiind structurat pe cinci mari componente: tabără cu corturi, fotografie, alergare, etnografie și cicloturism. Pe parcursul lunii august, cât durează festivalul, fiecăreia dintre aceste cinci componente îi va fi rezervat un weekend, o zi sau chiar o săptămână. Iată, mai jos, principalul program al festivalului:

Tabără cu corturi: 28 iulie – 4 august
Concurs foto „Alba sub lumini de Oscar”: 30 – 31 iulie
Inaugurarea stânii ecologice Puru: 16 august
Competiție de alergare „Mountain Race”: 23 august
Competiție de alergare „Mountain Bike”: 30 august

Totul va avea loc în aer liber și în perimetrul celor trei mari zone în care se va desfășura festivalul: inconfundabila Poarta Raiului, zona extrem de întinsă a Luncilor Prigoanei și celebra Transalpina. Sunt cele trei spații care aparțin sitului natural „Frumoasa” și care vor defini, în viitorul apropiat, o parte importantă a turismului din Carpați. Te așteptăm la Șureanu Mountain Festival, festivalul celor care iubesc și înțeleg natura.

Șureanu Mountain Festival este organizat de Consiliul Județean Alba, împreună cu Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria Comunei Săsciori, Primăria Comunei Șugag, Primăria Municipiului Alba Iulia, Hotel „Sf. Petru” și Clubul „Bicheru-Cycling”.

Despre MUNŢII ŞUREANU

Se mai numesc Munţii Sebeşului și se află în grupa Munților Parâng, ocupând suprafețe întinse din județele Alba și Hunedoara. Munții Șureanu sunt, fără îndoială, sunt preferaţii vacanţelor cu cortul în județul Alba. Au unul din cele mai frumoase lacuri glaciare din estul Europei (Iezerul Şureanu), cea mai înaltă şosea din ţară (Transalpina) şi cele mai sălbatice păduri din judeţ. Pentru măreţia lor ieşită din comun, străinii le-au spus „Elveţia Estului”.

Mai impunători decât Apusenii, Munţii Şureanu sunt profund diferiți de orice altă formă de relief din județ. Întâi ca altitudine (cel mai înalt vârf din judeţ – Pătru, 2.130 m), apoi ca lărgime a peisajului. Sunt ameţitor de înalţi şi, aproape oriunde te-ai afla, Munţii Şureanu îţi deschid panorame care-ţi taie răsuflarea. Pe măsură ce urci, punctele de belvedere sunt tot mai dese şi îţi oferă privelişti cu lacurile Căpâlna, Tău și Oaşa, cetatea dacică de la Căpâlna (monument UNESCO) şi Valea Frumoasei.

Punctual, cele mai importante destinații turistice din zonă sunt Iezerul Șureanu, mănăstirea Oașa, Valea Frumoasei, șoseaua Transalpina, vârfurile Șureanu și Pătru și Domeniul Schiabil Șureanu, deschis în timpul sezonului de iarnă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Cu prilejul aniversării Zilei Forțelor Terestre, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” s-a desfășurat ieri, 18 aprilie, proiectul „Cadet pentru o zi”. Astfel, elevi de clasele a VII-a și a IX-a din municipiul Alba-Iulia au răspuns pozitiv […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea