27 Martie: Ziua mondială a teatrului

La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. ITI reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

Pentru marcarea acestei zile sunt organizate diverse manifestări naţionale şi internaţionale de teatru, în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiştii preferaţi. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradiţional internaţional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentaţiilor din seara zilei de 27 martie, este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.

ELIT

Anul acesta, Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului trimis de Institutul Internațional de Teatru este conceput de Shahid NADEEM, autor dramatic din Pakistan.

In toată lumea sectorul cultural a fost lovit cu brutalitate de epidemia de coronavirus, dar în acelaşi timp niciodată publicul nu a avut un acces mai mare la o mai mare diversitate de spectacole prin intermediul Internetului. Într-un moment dificil, cînd izolarea populaţiei poate avea efecte psihologice nedorite, ACTORUL (scris cu majuscule) oferă oxigen mental şi cultural, menţine speranţa, întreţine reflecţia în jurul a ceea ce ni se întîmplă şi prelungeşte eforturile tuturor pentru ca educaţia copiilor şi a tinerilor să nu fie întreruptă. În această perioadă spectacolele pentru copii, de exemplu, sunt de o importanţă capitală pentru ca familiile să poată ieşi fără sechele din încercarea carantinei.

Mihail David - 2020

Probabil că asistăm, în contextul acestei epidemii, la multe mutaţii societale şi culturale, şi nu este exclus ca unele iniţiative de mare succes din aceste zile să se prelungească şi după ce va fi învins virusul, şi să inspire politicile culturale în viitor, în sensul unui acces cît mai mare al populaţiei, şi gratuit pentru unele categorii de public, la cultură.

sursa: agerpres.ro rfi.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...