27 ianuarie: Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Cruce neagră în calendarul ortodox
27 ianuarie: Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Cruce neagră în calendarul ortodox
Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai cunoscuţi, pomeniţi si iubiţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, s-a născut în anul 347, în Antiohia. Întreaga lui viaţă şi-a dedicat-o zidirii Bisericii lui Hristos. El avea harul vorbirii. Sfântul a fost numit „Gură de Aur” datorită cuvântărilor sale neegalate vreodată de vreun predicator. Se spune că atunci când Sfântul începea să predice, cuvintele sale reuşeau să pătrundă în inima tuturor celor care ascultau.
Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Urări de Sfântul Ioan
Astfel, el deschidea o uşiţă pe care niciun altul dintre oamenii vremii aceleia nu reuşea. Prin cuvintele sale „de aur”, sfântul urmărind zidirea celor sfinte în inimile creştinilor şi atacarea abuzurilor de orice fel, politice şi autoritatea din Biserica şi din Imperiul Roman din acea vreme.
Sărbătoarea, însemnată în Calendarul Ortodox cu cruce neagră, este închinată unui eveniment care a fost considerat, în secolul al V-lea, o binemeritată reconciliere duhovnicească a familiei imperiale bizantine în faţa personalităţii istorice a Sfântului Ioan Gură de Aur. Împăratul Teodosie al II-lea a dorit prin aducerea la Constantinopol a moaştelor Sfântului să îndrepte nedreptatea pe care părinţii săi, Arcadiu şi Eudoxia, au făcut-o prin scoaterea sa din scaunul de arhiepiscop al Constantinopolului şi exilarea lui.
Citește și: Când cade Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani
Ziarul Lumina informează că la data de 16 aprilie 404, în sâmbăta Sfintelor Paşti, a fost scos cu sila din biserica arhiepiscopală a Constantinopolului de ostaşii împărătesei Eudoxia şi închis în reşedinţa arhiepiscopiei, sub formă de arest la domiciliu, până după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, când, la 20 iunie 404, cu aprobarea împăratului Arcadius, a fost exilat, într-o localitate din Asia Mică (Turcia de astăzi), anume Cucuz.
După o oprire scurtă la Niceea, Sfântul Ioan a ajuns după 77 de zile la Cucuz, în Armenia Mică. De aici a continuat legăturile sale cu prietenii din Constantinopol şi Antiohia. Acolo a stat sub paza legionarilor armatei imperiale bizantine timp de trei ani, până în anul 407. În acel an, la insistenţele împărătesei Eudoxia, împăratul Arcadius a hotărât ca Sfântul Ioan Gură de Aur să fie exilat pe ţărmul răsăritean al Mării Negre, în localitatea Pityus, pentru a fi cât mai departe de Constantinopol şi Antiohia şi pentru a nu influenţa pe credincioşii din capitala imperiului.
Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
După trei luni de călătorie, au ajuns în localitatea Comane din provincia Pont, a Imperiului Bizantin. Această călătorie a afectat iremediabil starea precară a sănătăţii Sfântului şi, în data de 14 septembrie a anului 407, după ce s-a împărtăşit cu Sfintele Taine, s-a mutat la Domnul rostind cuvintele: „Slavă Ţie, Doamne, pentru toate“.
După 31 ani, adică la 27 ianuarie 438, împăratul Teodosie al II-lea, fiul lui Arcadius, îndrumat de sfatul duhovnicesc al patriarhului Proclu, a adus moaştele sfântului Ioan Gură de Aur din localitatea Comana la Constantinopol.
Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
Când racla cu sfintele moaşte a ajuns în portul capitalei imperiale, toţi locuitorii, în frunte cu împăratul şi patriarhul, au ieşit cu lumânări aprinse în întâmpinarea marelui păstor al Constantinopolului, Sfântul Ioan Gură de Aur. În momentul când preoţii au ridicat racla pentru a o aduce în cetatea Constantinopolului, împăratul Teodosie al II-lea s-a aşezat în genunchi sub racla Sfântului şi a cerut iertare în numele părinţilor săi, împăratul Arcadius şi împărăteasa Eudoxia: „Iartă, părinte,greşeala ce ţi s-a pricinuit ţie din invidie!“.
Știri recente din categoria Actualitate
Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei
Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei
Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a primit acordul statului român pentru derularea unui proiect geologic de prospectare după noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu.
Este vorba despre o zonă compactă de circa 250 kmp ce include localitățile Blaj, Cenade, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șona, Jidvei, Valea lungă din județul Alba și Micăsasa, Axente Sever, Copșa Mică și Șeica Mică în județul Sibiu.
În data de 31 august 2023 Agenția Națională de Resurse Minerale a dat aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice 3D în perimetrul de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră RG 03 Transilvania Sud. Datele geologice prin această metodă foarte modernă se obțin pe două căi principale: detonarea controlată și vibrarea controlată.
Concret, se generează unde elastice de mică intensitate la suprafața solului, acestea pătrund în subsol și „răspunsul” la traversarea diferitelor straturi geologice oferă datele căutate.
Scopul acestei prospecțiuni estimată la 10 milioane de lei și executată pentru Romaz de compania Prospecțiuni SA este de a confirma datele 2D existente. Putem deduce că dacă Romgaz a decis să investească în noi prospecțiuni, datele 2D sunt încurajatoare. Lucrările de prospectare vor începe în această lună și vor dura 4–5 luni. Compania Prospecțiuni SA este principalul furnizor de lucrări de prospecțiuni geologice și geofizice din România, dar are și o activitate importantă peste hotare: Portugalia, Senegal, Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Albania, Siria, Iran, Tadjikistan, Georgia, Myanmar, Maroc etc.
Cererea de energie, preferabil la prețuri cât mai accesibile, este în continuă creștere, dar un raport al Romgaz arată un declin de 5,2 la sută al extracției de gaze naturale de către companie în primele 6 luni ale anului. Asta în principal pentru că zăcămintele cunoscute se epuizează și, de aceea, este imperios necesară găsirea altora și dezvoltarea altor exploatări.
Să sperăm că nu vor da buzna ecologiștii rusofili și apocaliptici și aici, cum au dat la Pungești (Galați) sau chiar mai aproape de noi la Roșia Montană. Și să sperăm că dacă se întâmplă, statul va avea destulă rațiune să asculte oamenii de știință și specialiștii și nu va ceda, cum a făcut-o în alte cazuri, presiunilor conspiraționiste și prost informate.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2024. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Sportacum 3 zile
Ultimele dispute ale anului în eșalonul terț: Metalurgistul, confruntare cu liderul, derby “de Alba” la Galda, CSU Alba Iulia, test cu ACS Tg. Mureș
-
Actualitateacum 4 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 4 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum 4 zile
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SFÂNTUL Andrei: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica