Rămâi conectat

Actualitate

24 mai – Ziua europeană a parcurilor naționale. Tema ediției din 2017 este „Schimbarea climatului, schimbarea parcurilor”

Publicat

în

Ziua europeană a parcurilor naționale este sărbătorită în fiecare an, la data de 24 mai, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Celebrarea acestei zilei își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării frumuseții naturale în zonele protejate (ariile naturale mari protejate, parcurile naturale și naționale) și importanța conservării și gestionării durabile a acestor locuri.

Tema ediției din 2017 este „Schimbarea climatului, schimbarea parcurilor” („Changing climate, changing parks”).

Elit - Gustul Desăvârșit

„Clima se schimbă, aducând modificări care afectează viața fiecărei ființe de pe pământ. Natura nu a fost niciodată atât de amenințată. Aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, recolta, alimentele noi, toate acestea depind de calitatea ecosistemelor noastre. Din vârf de munte până în apele de adâncime, există o mare varietate de habitate protejate (…). Ele sunt sistemul nostru de susținere a vieții”, se arată pe site-ul www.europarc.org.

De Ziua europeană a parcurilor naționale, evenimentele organizate de către factorii implicați în țările membre ale Federației EUROPARC se referă la: modul în care parcurile sănătoase sunt fundamentale pentru modul de viață a milioane de cetățeni europeni; la găsirea unor modalități de a face față efectelor schimbărilor climatice și pentru a minimiza impactul acestora; plantarea, îngrijirea, restaurarea și promovarea diversității genetice; modul de promovare a dezvoltării durabile în comunitățile locale.

Tema ediției din 2016 a fost „Gustul naturii” („A Taste of Nature”), și s-a referit la faptul că în Anul internațional al leguminoaselor, desfășurat sub egida ONU, oamenii trebuie să cedeze în fața gustului produselor naturale locale și de sezon și să aducă laolaltă natura și gastronomia.

Tema ediției din 2015 a fost „Natura este preocuparea noastră” și s-a referit la importanța ariilor naturale protejate în contextul actual. Peste 100 de evenimente, printre care excursii, ateliere, piețe locale, au avut loc în 19 țări, conform www.europarc.org.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naționale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naționale în Suedia (mai 1909).

Inițiativa a aparținut Federației EUROPARC, organizație nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reunește 365 de organizații din 36 de țări europene. EUROPARC dorește conștientizarea opiniei publice europene față de importanța rezervațiilor naturale protejate și a parcurilor naționale. România este membru al EUROPARC prin Academia de Științe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidența autorității EUROPARC sunt Delta Dunării și Parcul Național Retezat. Suprafața totală a rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale și naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04% din teritoriul țării.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în același timp un adevărat mozaic de națiuni, culturi și organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre inițiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acțiune pentru Ariile Protejate. Inițiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 și altele pregătesc drumul către o rețea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia și migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât și mondial se face simțită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme și de la măsuri naționale la măsuri internaționale.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naționale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificație deosebită în domeniul protecției naturii și al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva și a altor instituții.

Federația EUROPARC este rețeaua pentru patrimoniul natural și cultural al Europei. Federația lucrează pentru a îmbunătăți managementul ariilor protejate în Europa prin cooperare internațională, schimbul de idei și experiență, și prin influențarea politicilor. EUROPARC este dedicată conservării naturii și dezvoltării durabile a biodiversității Europei.

Sursa: agerpres.ro

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Publicat

în

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat săptămâna trecută hotărârea definitivă într-un dosar e trafic de persoane şi proxenetism în care au fost judecate trei persoane din Alba, o femeie şi doi bărbaţi.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au reţinut în rechizitoriu faptul că Mirela M., Bogdan M. şi Sebastian Z. au fost implicaţi în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în activităţi specifice de trafic de persoane.

Cei trei au efectuat acte de recrutare, transport şi adăpostire faţă de o tânără care în prezent are aproape 20 de ani, domiciliată în comuna Noşlac, în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituţiei. În plus faţă de hotărârea Tribunalului Alba, instanţa de apel a mărit pedeapsa aplicată unui dintre inculpaţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, Bogdan M. (41 ani) va executa patru ani de închisoare, în loc de 3 ani şi 6 luni. În cazul celorlalţi doi, au fost menţinute pedepsele instanţei de fond: Mirela M. (39 ani) a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, iar Sebastian Z. (30 ani) a primit 3 ani cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani. Cei trei, în solidar, trebuie să în plătească tinerei daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Recrutarea tinerei s-a făcut de către unul dintre bărbaţi prin metoda „lover boy”, acesta spunându-i fetei că o iubeşte, că se va căsători cu ea, cerându-i să meargă cu el şi familia lui în Anglia, cu promisiunea găsirii unui loc de muncă la o fabrică de ciocolată. Biletul de transport a fost plătit de inculpaţi, rezervarea fiind efectuată telefonic. Cei patru au ajuns în Anglia în 17 ianuarie 2021, la Birmingham. De aici aceştia s-au deplasat până în Wolverhampton, unde exista o locuinţă închiriată.

„Odată ajunsă în Anglia, cei trei inculpaţi i-au spus fetei că va trebui să practice prostituţia în folosul lor, iar în caz contrar o vor scoate afară din casă. De teamă că va rămâne singură în Anglia, fără a cunoaşte limba sau a avea cunoştinţe prin zonă, fără a avea posibilităţi materiale şi având un intelect liminar, persoana vătămată a fost de acord cu acest lucru (conform raportului de expertiză psihologică a văzut acceptarea ca fiind singura soluţie de supravieţuire în acel mediu). I se luau toţi banii obţinuţi din prostituţie. Relaţiile cu clienţii se consumau în principal în casa în care locuia cu inculpaţii”, se mai susţine în ancheta DIICOT Alba Iulia.

În perioada în care s-a aflat în Anglia, tânăra era supravegheată permanent de cei trei. I s-a luat cartela telefonică de România şi i s-a dat o cartelă de Anglia, pe care au salvat doar numerele lor. Cei patru au plecat din Anglia, pentru a reveni în România, în martie 2021. Pe drumul de întoarcere, tânăra a fost avertizată să nu reclame la poliţie ce s-a întâmplat în Anglia, fiind ameninţată cu acte de violenţă. Imediat ce a ajuns acasă, la familia buncii, aceasta a relatat ce i s-a întâmplat în Anglia, fiind sesizată poliţia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Publicat

în

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane de persoane.

Conform sursei citate, Poşta Română a semnat la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) convenţia pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic. Documentul semnat de ministrul de resort, Marcel Ioan Boloş, şi directorul general al operatorului naţional de servicii poştale, Valentin Ştefan, reglementează modul în care cardurile vor fi distribuite beneficiarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Distribuirea către destinatari a cardurilor va fi făcută la domiciliile acestora, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenţilor autorizaţi, întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

„Prin semnarea acestei convenţii, Poşta Română subliniază, încă o dată, rolul strategic pe care îl are între instituţiile statului român, realizând legăturile dintre acestea şi cetăţeni. Mă bucură faptul că rămânem la acelaşi nivel de încredere pentru Executivul României, prin desfăşurarea acestui program extraordinar de important pentru segmentul populaţiei care are atâta nevoie de sprijin în această perioadă grea, marcată de criza economică”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.
3 milioane de români vor primi cardurile cu voucherele sociale

Aproximativ trei milioane de persoane din categorii vulnerabile urmează să primească cardurile emise pentru programul temporar „Sprijin pentru România”, care are alocat un buget de 3,1 miliarde lei, prin bugetul MIPE şi din fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş, a semnat contractele pentru emiterea cardurilor necesare pentru plata ajutoarelor sociale în valoare de 250 lei, acordate persoanelor defavorizate. Câştigătorii achiziţiei directe realizate de MIPE sunt Edenred, Sodexo şi UpRomania.

Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Publicat

în

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cursul zilei de miercuri, 18 mai, faptul că anul acesta nu se va schimba sistemul fiscal și nici nu vom avea taxe noi.

”În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilut ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afcaeri şi cu întregul mediu asociativ”, a spus premierul.

El a precizat că vor căuta ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Nu cred că în momentul de faţă trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condiţiile în care vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea”, a mai spus premierul, precizând că un anunţ se va face după ce la Ministerul Finanţelor se vor finaliza aceste analize.

”Vreau să fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală”, a spus premierul, arătând că după ce a participat la un eveniment, alături de mediul de afaceri, nu putem discuta despre ”taxe care vin peste noapte şi să impac teze negativ asupra planurilor de bussines”.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare