24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie
Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie
Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.
Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024
Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.
Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.
Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.
„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.
Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.
Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.
Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.
Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei 2023 pentru cei dragi
-
Actualitateacum 17 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 15 ore
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum o zi
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei