Rămâi conectat

Actualitate

24 aprilie: Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

Ziarul Unirea

Publicat

în

Anual la 24 aprilie, este marcată ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator, fiind stabilită, în 1979, de către Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society – NAVS). Ziua de 24 aprilie reprezintă data naşterii fostului preşedinte al NAVS Lord Dowding, înfocat apărător al drepturilor animalelor şi militant împotriva vivisecţiei.

Înfiinţată în 1929, Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie militează împotriva vivisecţiei (disecţie făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) şi promovează alte soluţii în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime şi costisitoare cu metode de cercetare moderne şi inovatoare, potrivit site-ului National Anti-Vivisection Society – NAVS, https://www.navs.org.

Pandemia de coronavirus din 2020 ne-a schimbat viaţa în multe feluri. În acest context, pe măsură ce a fost pusă în aplicare distanţarea socială şi oamenii s-au conformat regulilor de a nu se întruni în grupuri mari, numeroase şcoli au luat decizia de a ţine cursurile în regim online, se arată într-o postare pe site-ul https://www.navs.org . Trecerea la predarea cursurilor online a reprezentat o provocare pentru mulţi profesori şi i-a obligat să regândească modul în care prezintă conţinutul cursurilor. Profesorii care aveau planificate la ore disecţii pe animale trebuie să utilizeze alternative de disecţie virtuală şi – dacă nu au făcut-o deja – pot avea ocazia să recunoască avantajele pe care aceste metode le oferă faţă de alternativele de disecţie tradiţionale, se menţionează pe site-ul NAVS. Totodată, NAVS îşi exprimă speranţa că profesorii de biologie vor alege să utilizeze aceste alternative în viitor, în locul disecţiilor tradiţionale.

Aceste alternative, de disecţie virtuală, au numeroase avantaje faţă de disecţia tradiţională, potrivit NAVS. Astfel, cei care învaţă utilizând această alternativă mai umană au rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decât cei care participă la cursuri de disecţie tradiţională. Alternativele de disecţie virtuală costă mai puţin decât disecţia animalelor, sunt reutilizabile şi economisesc timp preţios. Alternativele salvează vieţile animalelor, se punctează în final în postarea de pe site-ul NAVS.

Săptămâna care include Ziua mondială pentru protecţia animalelor de laborator este cunoscută ca ”Săptămâna mondială pentru animalele de laborator”. Aceasta poate fi promovată pe reţelele de socializare, iar de Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator putem păstra un minut de reculegere în memoria acestor animale.

Anual aproximativ 100 de milioane de animale au de suferit în laboratoarele din lumea întreagă. Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase. Multe dintre testele efectuate pe animale pot fi înlocuite prin alternative ştiinţifice avansate care sunt disponibile în prezent. Există metode avansate de cercetare care nu folosesc animale şi care sunt mai sigure, mai eficiente, produc rezultate mai rapide şi mai relevante pentru om.

Animalele de laborator sunt ţinute adesea în condiţii improprii iar experimentele se fac în lipsa anestezierii. Ele suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând „condiţii de siguranţă”. Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice şi articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat şi curăţat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru maşină, grădină, precum şi medicamente de uz uman.

Protestele faţă de abuzurile la care sunt supuse animalele de laborator au crescut ca amploare începând cu anii ’70-’80. În 1975, Peter Singer publică lucrarea ”Animal Liberation”, care condamnă aceste abuzuri şi susţine ideea drepturilor animalelor. O formă de protest împotriva folosirii animalelor pentru experimente în laborator este şi refuzul de a cumpăra produse testate pe animale. Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator aduce la cunoştinţa publicului şi a legislatorilor problema legată de testele pe animale, o problemă de etică, precum şi alternativele la acest gen de teste.

NAVS lucrează împreună cu oameni de ştiinţă din mediul academic, cu specialişti din administraţie şi din industrie pentru a dezvolta şi implementa metode avansate de cercetare care înlocuiesc utilizarea animalelor în acest scop, prin finanţarea Fundaţiei Internaţionale pentru Cercetări Etice (International Foundation for Ethical Research – IFER) şi alte colaborări promiţătoare cu comunitatea ştiinţifică.

Prin intermediul IFER, NAVS oferă o finanţare esenţială cercetătorilor aflaţi la început de carieră şi care sunt interesaţi în dezvoltarea unor alternative inovatoare la experimentele efectuate pe animale. În acest fel, NAVS şi IFER speră să atragă în domeniul cercetării oameni talentaţi pregătiţi să integreze descoperirea ştiinţifică cu etica şi respectul pentru animale. NAVS a pus bazele IFER în 1985 şi continuă să ofere cea mai mare parte din fonduri prin subvenţii anuale importante, care au totalizat peste un milion de dolari.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziarul Unirea

Publicat

în

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziua de 1 Decembrie aduce cu sine nu doar spiritul sărbătorii naționale, ci și o atenție sporită la ceea ce alegem să punem pe masă în această zi de sărbătoare.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Un avertisment vine din partea specialiștilor, indicând că un român poate consuma până la 68 de aditivi alimentari, 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru fiecare 100 de grame de produs într-o masă tradițională de 1 Decembrie.

Mâncărurile specifice acestei zile, precum fasolea cu cârnați sau micii cu muștar, sunt de obicei nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie. Cu toate acestea, chiar și în mijlocul bucuriei sărbătorii, se impune prudența în privința conținutului nutrițional al meselor.

Potrivit informațiilor, într-o simplă masă de 1 Decembrie, consumul poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari, printre cei mai obișnuiți fiind E330, E300 și E950. Acest aspect ridică semne de întrebare în privința impactului asupra sănătății a unui astfel de aport ridicat de substanțe chimice în alimentație.

În plus, se subliniază că un meniu tradițional de 1 Decembrie poate furniza până la 164,7 grame de zahăr pentru fiecare 100 de grame de produs. Această cifră este de 6 ori mai mare decât cantitatea zilnică recomandată de 25 de grame de către Organizația Mondială a Sănătății, punând sănătatea consumatorilor în pericol.

De asemenea, nivelul de sare poate ajunge la 23,48 grame pentru fiecare 100 de grame de produs într-o astfel de masă festivă, depășind considerabil recomandarea zilnică de 5 grame a OMS. Consumul excesiv de sare este cunoscut pentru impactul său negativ asupra tensiunii arteriale și sănătății inimii.

Pentru a aborda aceste provocări, se recomandă conștientizarea și controlul asupra consumului de zahăr și sare, chiar și în cadrul sărbătorilor. O atitudine responsabilă față de alimentație poate contribui la menținerea unei stări de sănătate optime în timp ce sărbătorim cu bucurie și mândrie Ziua Națională a României. La mulți ani, cu grijă și sănătate!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare