Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

22-23 iulie 2023| Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai cunoscută sărbătoare populară din România. Se organizează din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de Sfântul Ilie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

22-23 iulie 2023| Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai cunoscută sărbătoare populară din România. Se organizează din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de Sfântul Ilie

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară a românilor păstrată de sute de ani în județul Alba, va avea loc anul acesta în zilele de 22-23 iulie 2023.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Târgul, devenit o tradiție, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menționată pentru prima data în documente în anul 1816.

Citește și: CALENDARUL evenimentelor 2023 în județul ALBA. Când vor avea loc Târgul de Fete, Festivalul Cetăților Dacice și alte spectacole, târguri și concerte

Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu ”strigături”, iar fetele ”se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului, la Târgul de fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau Regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit ”Crucea Iancului”.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservarea, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural material imaterial.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea