21-23 iulie 2018: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai iubită sărbătoare a moţilor

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2018, cea mai iubită sărbătoare a moţilor va avea loc ]n perioada 21-23 iulie.

Sunetul dulce al tulnicului moţesc îi cheamă pe toţi românii pe Muntele Găina. “Târgul de Fete de pe Muntele Găina”, tradiţionala serbare populară naţională, marcă a Consiliului Judeţean Alba, va avea loc în perioada 21-23 iulie, în comuna Avram Iancu, dar și sus pe munte.

ELIT

Târgul, devenit deja o tradiție, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente… în anul 1816.

De-a lungul timpului, Târgul de Fete de pe Muntele Găina s-a transformat într-o adevărată sărbătoare câmpenească, prilej de petrecere și voie bună, cu spectacole de muzică și dansuri populare, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională.

Mihail David - 2020
Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, la Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii.
Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea în cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.
În decursul timpului, la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”.
În prezent, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Târgul de Fete se organizează, la fel ca şi în vechime, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară.

Începând din 2006, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: ”Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

Ana Maria 11 iulie 2018 at 13:48

Da, toate bune și frumoase, dar cum să ajungem acolo???? Nu există tren din București până în comuna Avram Iancu. Nu există nici până la un sat din apropiere. Cu trenul faci 8-9 ore până la Alba Iulia și ajungi noaptea la 2. Ce faci la ora aceea? Cu avionul până la Sibiu e foarte scump ! Imposibil de ajuns!
Cum vrem să dezvoltăm turismul dacă nu putem ajunge la obiectivele turistice???

marius 11 iulie 2018 at 14:53

La tragul de fete la fi prezenta si Laura Codruta Kovesi. Doreste s-o cumpere si pe ea cuineva, acum la sfarsit de drum.
Ps. Acum ca nu mai e GAINA CU OUALE DE AUR, tare as fi curios sa vedem cat se ofera sau daca se ofera ceva?

marius 12 iulie 2018 at 7:24

Da pe fata cea mare a antioruptie cand o vindem ?

Teapa,@marius! 12 iulie 2018 at 11:30

Kovesi va controla DNA-ul de la Parchetul General! Dragnea tot la bulău ajunge!
Augustin Lazăr a delegat-o pe Kovesi la Serviciul de Îndrumare și Control din Parchetul General, de unde se va ocupa, printre altele, cu controlul DNA-ului. Dragnea, până nu da o lege să se desființeze pușcăriile pentru infractori, nu are cum să scape.

marius 12 iulie 2018 at 13:45

Cand ajungi sa te bucuri pentru nedreptatile care se fac aproapelui, inseamna ca ai o grava problema cu neuronul.
Ps.Cu exceptia prostie,nimic nu tine o vesnicie.
Ps1. Ieri a ploat torential. Au fost deteriorate 5 case. De vina este Dragnea.
Ps2. A pierdut Simon la Wimbledon. De vina pentru lipsa de performanta a sportivei este Dragnea.
Ps3. Ieri o teapa s-a infipt in tarana poluata. De vina pentru infectarea TEPARULUI este Dragnea.
Ps4. PNL_ul nu reuseste, sub nicio forma, sa creasca in preferintele romanilor. De vina este Dragnea.

@mariusica, baietas! 12 iulie 2018 at 15:08

Nimeni nu se bucura de nedreptati, dimpotriva, toti vrem dreptate; dupa ce Dragnea si acolitii au rasturnat tara pe dos: scumpiri de alimente, gaze, energie, robor, inflatie,salarii micsorate, salarii si pensii de lux marite pt parlamentari sau inalti functionari publici, lipsa autostrazi, lipsa spitale, lipsa medicamente si medici, dezastru in invatamant, analfabeti functionali numiti in guvernul tarii, fonduri europene zero etc,etc. Dragnea vrea sa desfiinteze justitia doar pt ca el e infractor dovedit. Da, romanii vor ca Dragnea sa mearga unde ii e locul, adica la puscarie, iar tara sa reintre in normalitate. Ne-am saturat de razboiul romano-roman declansat pt ca Dragnea e disperat la gandul puscariei.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...